På Kungsgatan i Stockholm ligger anrika konditoriet Vete-Katten som grundades 1928 av en driven kvinna vid namn Ester Nordhammar. På den tiden drevs få företag av kvinnor, och än färre konditorier. Ester, som var 42 år, hade visserligen lång arbetslivserfarenhet, men hon hade knappt satt sin fot i ett bageri. Hennes idé var att starta ett enkelt konditori där alla var välkomna, “inrett som ett prästhem”, som någon sa, med bakverk, bröd och bullar av högsta kvalitet.
Och så var det ju det där med namnet. Varför heter vi egentligen Vete-Katten? Jo, det sägs att namnet kom till efter att Ester fått frågan om vad hennes konditori skulle heta, och då svarat “Ja, det vete katten”.
En annan idé Ester hade var att enbart anställa unga kvinnor, vilket hon levde upp till fram till det att hon gick bort. Hon slog sig ihop med en kompanjon, Anna Skog, och det var hon som till en början ansvarade för produktionen. Efter några år slutade Anna, och Ester fortsatte driva Vete–Katten ensam fram till 1961 då hon testamenterade konditoriet till fyra av de anställda.
Två av dessa fanns kvar när man 1979 sålde Vete–Katten till Agneta och Östen Brolin. De sålde i sin tur det legendariska konditoriet till bland andra mästerkonditorn Johan Sandelin, som arbetat i företaget sedan 1997 och som därmed är en garant för att Esters och Vete–Kattens anda lever vidare än idag.
Bakom vår butik och servering finns en yta som är större än man kan tro. En labyrint av gångar, rum, trappor och kulvertar genomkorsar den gamla sekelskiftesbyggnaden. Här ilar bagare, konditorer, kockar, kallskänkor och serveringspersonal fram och tillbaka med tråg, degbunkar och brickor, precis som de gjort i snart ett sekel.
Om det är något som är Vete-Kattens hjärta och själ så är det kaffebröden och bakverken. Vi bakar med stor passion för ursprung och rena smaker. Det innebär bland annat att vi bara använder bästa möjliga råvaror, äkta smör, grädde och socker. Och inga konstiga tillsatser. Vi gör allt från grunden, tar inga genvägar, och låter allt ta den tid det behöver. Bara då blir det så bra, och så gott, som vi vill ha det.
Vi bakar ett tiotal sorters småkakor varje dag. Ljuvligt spröda drömmar, brysselkex, finska pinnar, kolasnittar och syltsnittar för att fresta med några. Du finner även klassiska kanel- och kardemummabullar, vetelängder och knyten, wienerbröd och karlsbaderbullar till mazariner, katalaner, toscabitar och hallongrottor.
Sedan har vi såklart en bakelsemeny med klassiska bakverk såsom Princess, Morotskaka, Ivoire Dome, Budapest och Frukttartlett. Det är skillnad på tårtor och tårtor. Vi gör våra egna anslag dvs tårtbottnarna. Vi använder bara Valrhonachoklad, Tahitivanilj, riktigt smör och grädde. Och vårt enda konserveringsmedel är helt vanligt socker. Allt för den goda smakens skull.
Om du är hungrig kan vi erbjuda grillade smörgåsar, dagens soppa, paj, bakpotatis och matiga sallader. Bland våra klassiker hittar du en rejäl räksmörgås med majonnäs och handskalade räkor på tekaka eller rågbröd.
Idag finns Vete-Katten på flera platser i Stockholm, så att ännu fler kan få njuta av våra goda bakverk, mat och tårtor. Du finner våra butiker och öppettider här.
✿Varmt välkomna❀
Vete-Katten
Adress: Kungsgatan 55, Stockholm
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Måndag-fredag 07.30-20.00. Lördag-söndag 09.30-19.00
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram
Övriga enheter: Bak-fickan (Gamla Brogatan 32), Centralen (Centralplan 1), Continental (Vasagatan 22), Gallerian (Hamngatan 37), Karolinska (Eugeniavägen 9), Åhlens City (T-baneplan), ST Erik (St.Eriksgatan 41). I vår öppnas en ny enhet i hörnet Götgatan/Blekingegatan på Södermalm.
Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar