”För allas trevnad råder barnförbud i cafèlokalen”

Hem Robban tycker till ”För allas trevnad råder barnförbud i cafèlokalen”

I våras var det stor debatt då kaffeägaren på Nellys Cafè i Stockholm satte upp en skylt med följande text ”för allas trevnad råder barnförbud i lokalen”. Skylten plockades dock ned ganska snabbt men den efterföljande debatten blev intensiv.

crying_picture_2

04152009_screaming_woman3

Jag håller dock med majoriteten av befolkningen, det är inte barnens fel att de leker och ibland är högdjudda, det är föräldrarna som inte uppfostrar sina barn om vad som gäller på offentliga platser. Under alla år som jag besökt olika fik så är det enbart ett fåtal gånger jag blivit irriterad på skrikande ungar men då har jag kommit på mig själv med orden ”det är inte ungens fel, det är föräldern som inte har koll på sin unge”.

Förra fredagen var det invigning på Wienercafèet i Stockholm och givetvis var det massor av folk där. När Annie och jag satte oss så noterade vi en barnfamilj i ett bås bredvid oss. Under tiden vi väntade på en servitör samt under vår beställning så hörde vi ett par skrik från barnen och vi undrade givetvis varför inte föräldrarna sa till dem att dämpa sig med det fortsatte och vi insåg då att mamman inte brydde sig om att ha koll på sina två små killar på cirka 4-5 år, det var hopp och lek, antagligen precis som hemma hos dem!

Det slutade givetvis med en katastrof, helt plötsligt hörde jag ett brak bakom min rygg, jag vände mig hastigt om och upptäckte förvånat att den ena ungen sprungit in i ett marmorbord och lyckats med konststycket att välta hela bordet (och de är som bekant ganska tunga) så att marmorplattan sprack i tre delar. Mamman ryckte till sig ungen som givetvis skämdes men mamman bad inte oss gäster om ursäkt och vad värre var, hon verkade inte ens bry sig om att hennes son haft sänder ett dyrbart bord för vid samtalet med servitören hörde vi inte att hon bad om ursäkt och/eller frågade om hon skulle bli ersättningsskyldig. Vi såg på samtliga gäster att de inte verkade uppskatta moderns hantering av sina barn och vad servitörerna sa efteråt tänker jag inte skriva här.

Vad många glömmer bort i debatten är att detta är en arbetsplats för tusentals cafè- och restauranganställda. Det handlar om säkerhet både för de anställda samt för gästerna samt givetvis normalt vett och etikett på offentliga platser. Tänk om ett barn springer omkring och leker och råkar knuffa till en servitör som ranglar till och tappar en kanna med het te över barnet, det vill ingen vara med om.

Jag har pratat med många cafèägare som tycker det var bra att frågeställningen lyftes upp, det handlar inte om att de vill förbjuda ungar, det handlar om att föräldrar skall hålla bättre koll på sina ungar då ett cafè/restaurang inte är en lekplats. Majoriteten sköter sig exemplariskt men det finns tyvärr undantag och det är dem som de flesta irriterar sig på, exempelvis den mamma som var på Wienercafeet på invigningsdagen.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.