Fransmännen tar sin passion för bakverk till nya höjder. Den franska posttjänsten La Poste har nämligen lanserat ett frimärke som doftar nybakad croissant. Frimärket, som fått det passande namnet ”Croissant au beurre” gavs ut den 8 oktober och gäller för internationella försändelser upp till 20 gram. Priset ligger på 2,10 euro och totalt 594 000 exemplar har tryckts. För samlare finns även en särskild minnesutgåva och ett exklusivt första dagen-stämpel.
Doften är inbäddad i frimärkets bläck genom små mikrokapslar som är exakt doserade. När man gnuggar lätt på frimärket frigörs aromen av nybakad croissant. Frimärket har tryckts vid tryckeriet i Boulazac i Dordogne, samma plats som tidigare har producerat doftande frimärksutgåvor. La Poste beskriver croissanten som en ”symbol för fransk gastronomi” och ”fransmännens favoritviennoiserie”, uppskattad för sin luftiga konsistens, gyllene yta och smöriga smak. För många är croissanten mer än bara ett bakverk, den är en självklar del av den franska livsstilen.
Det här är inte första gången Frankrike låter sina frimärken dofta. Våren 2024 släpptes ett baguette-doftande frimärke, och tidigare år har man även hyllat lavendel. Belgien har gått ännu längre, redan 2013 gav deras postverk ut chokladfrimärken som inte bara luktade kakao, utan även smakade det tack vare limmet på baksidan. Ett croissantdoftande frimärke kanske inte kan ersätta känslan av att sitta på ett café i Paris med en kopp kaffe och en varm croissant men det är onekligen ett charmigt sätt att göra världen lite mer väldoftande.
Vem vet, kanske kommer PostNord en vacker dag att ge ut ett frimärke med doft eller smak! Varför inte ett pepparkaksfrimärke inför julen?
✶✶✶
Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.
Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.
Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Upptäck mer från Robbans bästa
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Skriv ett svar