I Italien ser frukosten (colazione) lite annorlunda ut jämfört med vad vi är vana vid här i Sverige. Vi brukar säga att frukosten är dagens viktigaste måltid och på den skall man stå sig fram till lunch. I Italien består frukosten av sötsaker och massor av tomma kalorier men ack så gott det kan vara. När Annie (som bott i Catania i 20 år) och jag hälsar på hennes döttrar på Sicilien så är oftast frukosten en given behållning, speciellt då vi bor på hotell där man äter det som finns på menyn.

Cappuccino (som till skillnad mot Sverige endast intas på förmiddagen), espresso, bröd med choklad eller sylt (ex fette biscottate), kakor, cornetto (sötare variant av den franska croissanten), yoghurt, flingor och så lite bakverk, ja så ser morgonutbudet ut för många italienare. Till barnen brukar det serveras latte e biscotti (biscotti som man doppar i mjölk). Givetvis finns det en massa regionala varianter på sötsaker och på frukostvanor mellan Nord- och Syditalien men generellt så brukar basen bestå av kaffe och cornetto.

Här är ett klipp från Bar San Calisto i Rom (Piazza San Calisto 3-5) som är en typisk traditionell bar som man finner överallt i Italien. Jag fascineras alltid över deras system där man först väljer ut det man vill ha, sedan går man till kassan och betalar och först därefter går man fram för att beställa det man önskar förtära!

Jag har tidigare skrivit om gelato som du kan läsa här och så gillar jag den Sicilianska granitan.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.