I Stockholm är det vår men i Catania på Sicilien råder högsommarvärme där de haft otroliga 35-37 grader varmt de senaste dagarna, phu. Annie (min fru) har bott 20 år i Catania och är nu och hälsar på sina två vuxna barn. Det finns väldigt mycket som är bra med Sicilien som exempelvis vädret och maten. Fisk och skaldjur äter jag alltid när jag är där och Annie och jag har våra små smultronställen som vi brukar besöka där det serveras dagsfärska råvaror för en billig peng. Nu när Annie är där kan hon givetvis inte låta bli att sukta mig genom att skicka en massa foton på alla godsaker. Italien är av tradition vassa på konditorvaror och de är även mästare på glass (gelato).

En av mina favoriter är granita som är en sorbet gjord av socker, vatten och olika aromer (det finns hur många olika smaker som helst) och som har sitt ursprung på Sicilien. Det går att finna granita även i vissa andra delar av Italien – exempelvis i Kalabrien – men det är på Sicilien man finner den äkta versionen. Det sägs att Catania har den bästa granitan och det är jag benägen att hålla med om. Granita serveras med en brioche och på Sicilien är den plattare och bredare än den franska versionen och med en annan konsistens.

I Stockholm har jag ännu inte hittat något ställe med granita men jag vet att Angelo och Hanna på Stockholms bästa glasställe, Gelato Scarfó, hade granita en kort period förra året men det gick så bra för dem så de hann inte tillverka granita utan fick fokusera på att ta fram gelato till alla glassälskande Stockholmare. Vi får se om Scarfó har granita i sitt utbud i år men det jag vet är att man numera kan beställa gelato i en brioche hos dem.

collageedited

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.