Robbans bästa besöker: Gelato Scarfó

Hem Caféer Robbans bästa besöker: Gelato Scarfó

Den 11 augusti tog Annie och jag bilen till Stockholms hetaste glasställe, Gelato Scarfó i Ålsten men när vi kom dit så möttes vi av en kö på cirka 40 meter så vi valde att åka vidare (vilket jag skrev om här). I söndags åkte vi tillbaks och väl framme möttes vi åter av en kö, denna gång på 50 meter men nu valde vi att stanna kvar för vi ville verkligen testa glassen. Vi fick vänta i 30 minuter men det skulle det visa sig vara värt.

IMG_7855edited

IMG_7847edited

Gelato Scarfó invigdes i början på april i år i Ålsten, ett vackert område i Bromma som ligger i närheten av Mälaren och som gränsar till Höglandet i väster och Smedslätten och Äppelviken till öster. Området består mest av villor och radhus och det finns en hel del likheter med Enskede där jag växt upp och bott större delen av mitt liv. Här finns ett charmigt litet centrum med bland annat bageri (Gateau), fiskaffär, köttaffär, livsmedelsaffär och en blomsterhandel. Det senaste tillskottet i området – Gelato Scarfó –  har medfört ett minst sagt stort intresse, vilket säkerligen har både sina för- och nackdelar för de boende i närheten.

Både Annie och jag älskar glass och när vi besöker Annies döttrar i Catania så blir det alltid glass i stora lass och den italienska glassen är som bekant den bästa och godaste så vår nyfikenhet var givetvis stor när vi klev in i den vackra lokalen.

IMG_7843editedIMG_7842edited

Lokalen är ljus med stora fönsterpartier och vitt kakel och beställningarna sker vid en marmordisk där för övrigt den vackra chokladfontänen står. På övervåningen finns det plats för ett par barstolar längst med väggarna och det finns ett antal sittplatser en våning ned. Man kan även sitta på uteserveringen, vilket de flesta gör så här års.

Det är Angelo Scarfó och Hanna Larsson som driver Gelato Scarfó. De träffades i Milano 2008 och har sedan dess varit ett par. De insåg ganska snart att det fanns en lucka att fylla bland glassälskande svenskar som är vana med glass från de stora jättarna men som oftast består av syntetiska smaker, mindre bra råvaror och mycket luft (även om det skett en hel del på senare år med nya spännande glassmakare). De beslutade sig för att ta saken i egna händer och tillverkar idag glass med klass men de började med att utbilda sig först och de gjorde det hos den bästa, nämligen gelatomästaren Gianpaolo Valli på Carpigiani Gelato University i Bologna.

All glass tillverkas i lokalen med enbart ekologiska bär, frukt och mejeriprodukter och man ser produktionen från disken samt vid ett litet fönster innan trappan som leder ned till nedervåningen. Vi såg Angelo tillverka och bära ut glass och vad vi hörde så hade de ej räknat med en sådan rusning då de trodde på regn, vilket gjorde att de ej tillverkat så många olika smaker samt att de saknade granita som jag såg fram emot att smaka då vi ej hittat det någon annanstans i Stockholm.

IMG_7866edited IMG_7867edited

Skillnaden mellan gelato och vanlig gräddglass är att gelato huvudsakligen görs på mjölk och sen serveras i en högre temperatur så att den blir lite krämigare och att smakerna kommer mer till sin rätt. Det är viktigt att mäta sockerhalten i frukten eftersom sockret påverkar fryspunkten för om man räknar fel så blir det bara en enda stor gegga. En del av råvarorna kommer direkt från Italien exempelvis pistagenötterna som kommer från Sicilien och lakritsen från Kalabrien, vilket också är området där Angelo kommer ifrån.

De brukar normalt ha cirka 10-12 olika smaker i sortimentet och Annie och jag beställde pistage, blåbär, kaffe och mandel. Om vi skall gå efter de fyra smakerna så var pistagen en klar femma, otroligt god. Blåbär, mandel och kaffe, fyra poäng. Man känner direkt att det är glass med bra råvaror och inte glass med artificiell smak. Jag förstår alla lyriska recensioner och kommentarer om detta ställe för det är först när du varit här och smakat glassen som du kan göra en jämförelse med den vanliga traditionella glassen vi är vana vid.

Du kanske undrar vad prisnivån ligger på? En liten bägare går loss på 25kr, stor bägare, 50kr, Brioche gelato 60kr. Espresso, Americano och Macchiato 20kr, Cappuccino 30kr, latte 35kr. Granita 40kr och med grädde 50kr. Här bjuds det på Caffè Mauro som är en av Italiens största märken med olika rostningar. Kaffet har en len blend med fruktig bouquet och med lite smak av choklad. Jag såg inga italienska bakverk över huvudtaget men jag gissar att det kommer att kompletteras vad det lider.

Nöjda och belåtna lämnade vi lokalen, passerade den långa kön för att sedan strosa runt lite i området. Vi lär komma tillbaka om inte allt för länge och då hoppas jag att vi får möjlighet att smaka på deras granita. Gelato Scarfó må ha en kort historia men framtiden ser väldigt ljus ut för dem för här tillverkas förmodligen Stockholms godaste glass.

IMG_7850editedIMG_7860edited IMG_7861edited

Miljö/omgivning: Bostadsområde
Utomhusservering: Ja
Utbud: Glass, choklad, kaffe
White Guide Café 2015/16: Ej med i guiden
Robbans bästa tycker:
Hemgjord glass
+ Troligtvis Stockholms bästa glass
+ Trevlig personal
+ Snyggt inredd lokal
 Alltid mycket folk, räkna med kö

Gelato Scarfó
Adress: Ålstensgatan 12, Bromma
Telefon: 08-25 35 05
Hemsida: här
Facebook: här
Instagram: gelatoscarf0
Twitter: 

Öppettider:
Måndag-fredag 09.00–20.00
Lördag-söndag 10.00–18.00

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.