Eva Mantsinen startade upp sin charmiga chokladstudio OmOmnOmn hösten 2013 och har sedan dess försett Årstaborna med choklad av bra kvalité. Som egenföretagare inom choklad så finns det alltid utmaningar inom olika områden och ett av dem är att vara kreativ och försöka ta fram den där produkten som man har förhoppningar om skall bli en storsäljare.

Eva är med sin bakgrund som Art Director och grafisk formgivare duktig på skapandet och den estetiska kreativiteten i produktionen, vilket tydligt syns bland hennes askar som alla är designade och unika. Några är finurliga, andra roliga och en del är retro. Det kreativa genomsyrar givetvis även hantverket med att skapa praliner. Jag kan varmt rekommendera en fika i hennes studio men innan du gör det skall du givetvis läsa hennes gästblogginlägg.

12164471_961159767256031_1949106977_o

12080910_957485317623476_1309883183_n

Ibland, utan någon som helst medveten strategi, kommer succéer till en utan att det egentligen var meningen.

Första påskhelgen som rookie i branschen och med en sprillans ny butik var jag osäker på vad som funkade att sälja. Chokladägg? Fyllda med praliner? Kaniner kanske? På pinne? Jag gjorde allt det där och sålde i butiken. Jag hade haft min butik något halvår, var inte så välkänd och påskens försäljning var väl ingen hit direkt och jag tänkte att påsken är nog ingen chokladhelg i Sverige. Det är väl då man äter gelatin, vatten, socker och färgämnen (lösgodis) tänkte jag och gjorde en notering i almanackan som ett-kom-ihåg till nästa påsk: ”Stäng butiken och res till våren i Italien”.

Som sagt, kaninerna var väl aktuella i några dagar, lika länge som påsken varade och sedan åkte gjutformarna ner i en låda i väntan på nästa påsk. Jag skrev ”säsong” på lådan och ställde den högt upp i hyllan Och så glömde jag bort dem helt.

Det gick ett halvår. Jag städade och rensade på hyllorna och så hittade jag den där lådan med kaninformarna och funderade på om jag skulle göra mig av med dem. Skulle de verkligen ligga i ett helt år i väntan på att bli små chokladkaniner igen? Nä, varför det? Kaniner kan väl vara roliga året runt? Eller?

Kaniner_from_Ghana

Så jag gjöt 10 kaniner. Hade lite tid över och kände mig kreativ och tempererade en vit choklad infärgad med rosa chokladfärg och satte sedan satte nosar på var och en av kaninerna. Jag tog en frigolitbit och slog in den in lite fint papper och tryckte ner klubborna och ställde vid kassan.

Sedan dök de upp. Barnen. Pekade på kaninstället, tittade uppfordrande på sina föräldrar och sa ”En sån ska jag ha!”. Hoppla liksom! Jag gjorde chokladkaniner på löpande band på mina två gjutformar. Och gud nåde om jag inte hinner med att sätta nosar på kaninerna.

Så nu, varje fredag efter hämtning från skola och dagis, kommer föräldrarna med barnen och ska köpa fredagsmys. Praliner till föräldrarna och kaniner till barnen. Och jag hoppas varje gång att chokladkaninerna ersätter det där gelatin-vatten-socker-färgämnet-godiset. Jag brukar passa på att berätta att bönorna som blir till choklad och som blir till kaniner kommer från Ghana. En kanin från Ghana. Det ger liksom perspektiv…

Den där lilla kaninsuccén tog mig vidare till idén med chokladmustasch-klubborna. Jag hittade gjutformar på nätet och började tillverka mustaschklubbor i olika smaker. Och varje gång det kommer in barn med en vuxen och som köper en mustaschklubba tipsar jag om att antingen ta ett kort på barnen eller ta en selfie. De hinner knappt utanför dörren så åker mobilkameran upp och ett lyckligt barn blir förevigad med en mustasch. Några föräldrar har till och med skickat upp mustaschebilder på min Facebooksida för att sprida lite mustascheglädje.

Och vi vuxna då? Med fokus på oss, designade jag en mustasch-ask ” Have a chocolate and be someone else for a while” och i den ligger det 4 mustaschklubbor. En annorlunda gå-bort-på-middag-present. För i skydd bakom chokladmustaschen kanske vi också vågar ta den där selfiebilden och dela med oss av lite glädje.

Eva_Linn_John

 —————————————————————–-

untitlededited
Foton: Olof Plym Forshell 

Tidigare publicerade gästinlägg från Eva
Från grafiker till chokladnörd 

Eva Mantsinen
Grundare och ägare
OmnOmnOmn
Butik: Gullmarsvägen 42 (Årsta, nära Gullmarsplan)
Tel: 070-365 27 65
E-post: info@omnomnomn.se
Hemsida: här
Facebook: här
Instagram: här
Pinterest: här

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.