Gästbloggare: Karin Moberg, FriendsOfAdam

Vid mina senaste besök på bagerier har jag i bakgrundet hört hur en del kunder frågat efter glutenfritt bröd och i samtliga fall har personalen hänvisat kunden till FriendsofAdam. Efterfrågan på glutenfritt har de senaste fyra åren ökat med 20 procent (enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagen) och i de flesta livsmedelsbutiker finns i dag separata hyllor med allt från glutenfritt mjöl och bröd till glutenfria flingor och pasta. Karin Moberg startade upp det glutenfria bageriet FriendsofAdam 2009 i Hornstull där hon i samarbete med Jan Hedh utarbetade de första glutenfria recepten. Idag levererar de glutenfritt till ett stort antal restauranger och caféer samt med direktförsäljning i den egna butiken och via nätförsäljning. Jag blev jätteglad när Karin tackade ja till att gästblogga och på nästa sida kan du läsa hennes första inlägg samt ta del av ett recept på en glutenfri kladdkaka.

21737707-origpic-0b9f96

 

untitled2

Yes! Superkul att få frågan om att vara gästbloggare hos Robbans bästa. Jag drog igång FriendsOfAdam där vi bara bakar gluten- & vetefritt för drygt fyra år sedan och jag tänker helt enkelt ta den glutenfria vinkeln här också. Två av fyra i vår familj är glutenintoleranta. Adam förstås men pappa Magnus också. Om Adam får i sig lite gluten förlorar han 2-3 kg på lika många dagar. Med andra ord är det på allvar! För vår familj har detta inneburit att vi inte fikar så mycket vare sig hemma eller på stan. Man vill ju inte sukta någon i onödan. Det som är förvånande är att inte fler ställen har ett bredare utbud av glutenfritt. Riskakor, macaroner och biskvier räcker inte. Sedan är det faktiskt så att det som erbjuds måste dels bakas separat dels hanteras separat. Sist men inte minst måste personalen som servererar kunna svara på frågor på ett trovärdigt sätt om detta. Många ställen fallerar inte minst på den sista punkten!

Man frågar mig ofta vad gluten är för något. Det är ett protein som reser på sig vid bakning, håller ihop degen och gör degen elastisk. Tänk dig när du bakar vanliga bullar, degen är ena sekunden kladdig nästa sekund så håller den ihop sig själv och det är hur lätt som helst att ta ur den ur bunken. Det är glutentrådarna som gör det jobbet.

Om vi nu inte har gluten att jobba med, hur gör vi? Det återkommer jag till i januari. Här kommer ett busenkelt recept på en kladdkaka som alla kan njuta av. Den som vill göra den mjölkproteinfri byter ut det laktosfria smöret mot margarin.

Glutenfri Kladdkaka

  • Smält laktosfritt smör 100 gram
  • Strösocker 2 1/2 dl
  • Rismjöl 1 dl
  • Potatismjöl 1/2 dl
  • Kakao 4 msk
  • Fiberhusk 1 msk
  • Ägg 2 st

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175′ grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt smöret och äggen. Rör ihop. Häll över i en smör och bröad pajform (24 cm i diameter) Grädda kakan i ca 15 min. Låt den svalna.

untitled

Julhälsningar Karin
PS, sa jag att vi levererade till Nobelfesten i år igen?

FriendsOfAdam
Ett bageri som bara bakar gluten-,, vetefritt och laktosfritt (palmoljefritt också!). Bageriet ligger på Hornstulls Strand i Stockholm och har en butik med fikamöjligheter men levererar också till butiker och fik runt om i landet. Kolla friendsofadam.se. FriendsOfAdam’s ambition är att baka glutenfritt bröd som är så gott att man vill bjuda sina vänner på det.

Bagerska

Om mig
Namn: Karin Moberg
Gift: Med Magnus
Familj: Bonussonen Adam som idag pluggar på KTH, sonen Wille som är 12 år.
Aktuellt: Kombinerar idag drivandet av bageriet FriendsOfAdam med styrelseuppdrag i SBAB, DORO, IAR och Caretech. Drivs av att lösa problem. Gott glutenfritt bröd är ett sådant.
Yrkesbakgrund: Tidigare kommunikationsdirektör TeliaSonera.

Karin Moberg
Grundare och vd
FriendsOfAdam
Butik: Hornstulls Strand 13
Tel: 08-29 09 07
Mobil: 070-523 10 93
E-post: karin@friendsofadam.se
Hemsida: här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.