Yrkesglädje är viktigt, därav råder det ingen tvekan om men hur håller man motivationen uppe efter att ha jobbat som bagare och konditor i många år och hur tacklar man vardagstristessen som säkerligen infinner sig hos de flesta människor någon gång! Tidigare har Jesper Långström gästbloggat om vad som motiverar honom efter 30 år i branschen.
Nu har det blivit dags att släppa fram en annan rutinerad konditor, nämligen Maria Grave som tillsammans med sin man (Alexander Grave) driver Margaretas Bröd & Bakverk i Mölndal. Ta del av Marias inlägg om yrkesglädje samt hennes recept på apelsin- och balsamicopraliner.
Margaretas klassiska Jordgubbstårta
Hejsan.
Jag skulle vilja skriva några rader om yrkesglädje. Jag tänker på när jag under skoltiden arbetade extra i kassan i en matvaruaffär och tittade på klockan med jämna mellanrum för att se hur långt det var kvar till rasten. Det är givetvis länge sedan men sen den dagen jag började arbeta som konditor har jag inte behövt titta på klockan på grund av tristess.
När jag pratar med mina barn, som inte har en aning om vad de vill jobba med, upprepar jag ständigt, jag vill att ni funderar på vad ni tycker om att göra, vad ni tycker är roligt! Det är så stor del av vårt liv som vi lägger på arbete så det är viktigt och för den som hittar rätt leder det till så mycket glädje.
Varför tycker jag att det är så roligt att vara konditor? Jo, det skall jag försöka förklara. Jag arbetar med att tillverka saker som ger en sådan direkt uppskattning, vi arbetar med njutning. Vi bakar såväl till vardagens njutning i form av jobbfika, en glass i vårsolen och till människors viktigaste dagar i livet som födelsedagar och bröllop.
Det finns också en grundläggande tillfredsställelse att skapa något med händerna och att få se resultatet av det man skapat, det är skaparglädje i sin bästa form! Sedan finns det hela tiden nya saker att lära sig, prova och utvecklas som yrkesman samt att förnya sitt sortiment. Eller som i mitt fall som har förmånen att ha ett eget konditori, bestämma vad jag själv vill göra. Det är en fin balansgång som handlar om att lyssna på mina kunder och vad de önskar sig för det är ju till dem jag bakar.
Jag skriver om mig själv men naturligtvis är det inte bara jag som bakar, utan vi är fler. Vi är ett gäng med samma nördiga intresse för vårt jobb och som skapar både i team samt var för sig. Det är med glädje vi inser att allt fler väljer hantverksbakat med hög kvalitet på råvaror och bakverk som inte stressas fram.
Vad finns det mer man kan göra som konditor då? Jo, man kan exempelvis ställa upp i tävlingar och det är inte alla yrken man kan göra det. Som ny medlem i Svenska Konditorlandslaget är det dags att möta nya utmaningar! Jag kommer väl ihåg första tävlingen, Millenniumtårtan 1999/2000, hur nervös jag var och vilken lycka det var att vinna.
Sedan dess har det blivit tre SM-finaler med två silver och ett guld i bagaget. Jag tänkte att det skulle räcka så men efter några år blev jag sugen att tävla igen så nu kommer en intensiv period med träning, träning och åter träning. Sverige är ett fantastiskt matland och det är en ära att få vara en liten del av det som för vårt hantverk framåt!
2010 fick branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer (SBK) uppdraget att skapa bröllopstårtan till kronprinsessan Victoria och Daniels bröllop. SBK valde i sin tur ut de fyra senaste årens vinnare av tävlingen Årets Konditor (och en av dem var jag) samt Günther Koerffer till att utföra hantverket. Utöver själva bröllopstårtan tillverkade vi även tårtor till samtliga gästerna på bröllopet. Du kan läsa mer information om tårtan här.
Övre bild: Kronprinsessa Victoria och prins Daniel.
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Nedre bild vänster: Conrad Tyrsén, Mattias Ljungberg, Günther Koerffer, Jennie Elmerfors och Maria Grave presenterar Folkets Bröllopstårta som togs fram av leverantörerna.
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Nedre bild höger: Bröllopstårtan i elva våningar.
Ytterligare en sak som är fantastisk är alla elever jag möter i form av praktikanter samt alla de ute på skolorna. Att få dela med sig av sina kunskaper, få visa hur man gör samt att få dem att våga ställa frågor om vad som helst. Inga frågor är för konstiga eller dumma. Själv undrar jag saker hela tiden, läser fackböcker, googlar, frågar kollegor, allt för att lära mig mer.
Och sedan då, efter allt det här, ja då finns det ytterligare en massa saker som man kan hitta på: Försöka ta mästarbrev, eller skriva böcker, kanske öppna ett ställe till, hjälp vad mycket det finns
Balsamico & Apelsin (räcker till nio formar (kupol)
Balsamvinägerreduktion dag 1
- 500 gram Balsamvinäger
- 100 gram glukos
- 100 gram strösocker
Värm till kokpunkten och reducera långsamt till spritsbar konsistens. Låt kallna och fyll lite balsamvinägerreduktion i toppen av skalen. Låt stå till nästa dag.
Apelsinganache dag 2
- 525 gram Apelsinpuré Sicoly
- 45 gram citronsaft
- 90 gram glukos
- 250 gram trimolin
- 1 500 gram Valrhona Opalys
- 3 gram oraffinerat salt (Sel Guérande)
Värm puré, citronsaft och glukos till kokpunkten. Tillsätt trimolin och slå över den vita chokladen i omgångar och gör en emulsion med stavmixer. Låt svalna till ca 30 grader. Fyll upp skalen med apelsinganache och låt stå till nästa dag. Locka (gör botten).
Så, hur ska jag summera det här? Att vara konditor är helt fantastiskt!!
Hälsningar Maria Grave!
Maria Grave
Konditor och delägare
Margaretas Bröd & Bakverk
Tel: 0707-23 79 02
E-post: mariagrave@hotmail.com
Hemsida: Här
Facebook: Här
Marias Instagram: Här
Skriv ett svar