Då har Annie och jag hunnit med att besöka glasstemplet nummer ett nämligen Smultronstället i Söderköping även i år (nu även med våra Italienska gäster). Som vanligt var kön lång och vi fick vänta i cirka 20 minuter på att få en plats. 1982 öppnades Smultronstället som då var en enkel liten kiosk och idéen var att gästerna skulle njuta av den vackra miljön (precis vid Göta kanal) och de egenhändigt komponerade glassarna. Den första menyuppsättningen bestod av 18 glassuppläggningar, idag cirka 60. Det kommer cirka 180 000 gäster mellan 30 april och 26 augusti (övriga månader är det stängt). Det är cirka 65 personer som jobbar på Smultronstället och antalet sittplatser är 150. Hela idén med Smultronstället är genialisk och det är för mig en gåta att inte fler aktörer runt om i landet delvis kopierat upplägget. Det är en av få stora glassrestauranger som jag känner till och menyn är på hela 37 sidor med massor av härliga, knasiga och fantastiska upplägg. Du finner menyn i sin helhet här (vill du ha större text drar du upp till önskad storlek längst ned i vänster hörnet). Själva glassen är inte revolutionerande (det finns massor av ställen som har godare glass) utan det är sammansättningen det vill säga skapandet av olika upplägg (idéerna till nya kreationer kommer från trender inom filmens värld, mat och leksaker) som är framgångsformulan tillsammans med den underbara miljön, vänlig och serviceinriktad personal samt ett stort kundunderlag (E22:an passerar i närheten). Har man aldrig varit här så är det svårt att föreställa sig hur det är så min varma rekommendation är att besöka Smultronstället och passa då även på att strosa omkring i vackra Söderköping (och inte bara längs med kanalen där det finns en del tingel-tangel butiker).
Skriv ett svar