Lundbergs konditori med anor från 1946 ligger i charmiga Gröndal och drivs sedan 2013 av Per Olsson och Mattias Wallmark. I uppställningen finns även Moa Brink och dessa tre musketörer skapar massor av härliga bakverk och gott bröd. Mattias har gedigen tävlingserfarenhet och har medverkat i bagarlandslaget samt vunnit medaljer av alla valörer vid SM i Mathantverk 2009 och 2011. År 2014 kom han tvåa i tävlingen Årets bagare (Adam Söderström vann).
Jag har tidigare skrivit om Lundbergs grymt goda levainbröd med ekologiska äpplen och fransk cider men i detta klipp är det ett grytbröd som Mattias bakar. Receptet finner du nedanför klippet.
Recept:
Mästerbagarens grytbröd
Ugn: 250° C
730 g stenmalet vetemjöl
450 g vatten
250 g frisk bubblande vetesurdeg
22 g salt (viktigt att det kommer efter)
Så här gör du:
Dag1:
Blanda mjöl och vatten med surdeg rör ihop med med handen.
Vila i 30 minuter under plast.
Strö på saltet.
Gör 4 vikningar under 60 minuter (varje kvart i en h).
Låt vila i ca 1,5-2 h.
Forma brödet och lägg det på en mjölad duk i en korg/bunke över natten.
Ställ in den i kylen.
Dag 2:
Värm upp ugnen, ställ in en gryta med lock ca 10–15 minuter.
Lägg över degen i grytan och snitta brödet, sätt sedan på locket och ställ in i ugnen.
Ta av locket efter halva tiden, baka av totalt minst 45 minuter.
Lycka till!
Lundbergs Konditori
Adress: Sjöbjörnsvägen 2
Telefon: 08-645 20 34
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Skriv ett svar