Gunnar Sjödahl – smörgåstårtans fader

Hem Video Gunnar Sjödahl – smörgåstårtans fader

En smörgåstårta känns inte direkt som ett förstaval för mig när jag kliver in på ett konditori. Jag har för många dåliga minnen av slabbiga och stabbiga smörgåstårtor men jag är övertygad om att med bra råvaror och gediget hantverk så går det att få till goda smörgåstårtor, jag har bara inte fått äran att få uppleva det än! Annars förknippar nog många smörgåstårtan till något som serveras på exempelvis studentfester, dop och begravningar. Sedan känner jag till att en del bagerier/konditorier i Stockholm försöker att lyfta fram smörgåstårtan i rampljuset igen, bland annat Oscar och Anna på Haga Tårtcompani & bageri. Smörgåstårtans fader är den numera pensionerade konditorn Gunnar Sjödahl som år 1965 fick idén till sin skapelse då han jobbade på Hallmans konditori i Härnösand. Därefter flyttade han till Östersund och Wedemarks konditori där det blev full produktion av den numera så klassiska smörgåstårtan. Här är ett klipp med Gunnar från idag och vill du ha originalreceptet så hittar du den på Gunnars hemsida här eller på SVT här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.