I Storbritannien serveras dagligen mycket höga doser av socker i kaffe som vi konsumenter köper på olika kaféer. Det visar en nyligen publicerad undersökning som flera välkända medier nu i veckan skrivit om (BBC, Sky News, Daily Mail, Wired, The Guardian, Telegraph, The Times).
En tredjedel av de testade dryckerna hade samma mängd eller mer socker motsvarande nio teskedar (som i en 33 cl Coca-Cola). Några av dryckerna innehöll sockerhalter motsvarande 25 teskedar socker!!! Generellt är det specialvarianter som innehåller mycket socker där man adderar smaker såsom exempelvis chai, vanilj, apelsin och choklad. Generellt innehåller smaksatt kaffe i snitt mellan 10-20 teskedar socker, alltså inget att rekommendera för dig som tänker på att komma i form lagom till badsäsongen!
En tredjedel av alla de testade dryckerna (131 stycken) innehöll samma mängd eller mer socker än en vanlig 33 cl Coca-Cola. En talesperson för Starbucks har kommunicerat att de har som mål att minska sockret i sina drycker med upp till 25 % till 2020. De erbjuder även sockerfria alternativ.
Undersökningen i sin helhet kan du läsa här och vill du se vilka kaffedrycker som testades så kan du göra det här. Du kan även se två stycken klipp från Sky News här.
Gissningsvis skulle nog utfallet bli snarlikt även i Sverige om det gjordes en liknande undersökning så nästa gång du beställer en kaffedryck, ha i åtanke att ju mer ”skräp” du adderar i kaffet, desto mer socker. Keep it simple!
Skriv ett svar