Julens populäraste efterrätt – Ris à la Malta

Varje år sedan 2013 har bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen, via Demoskop, frågat svenskarna hur de äter, dricker och firar jul. Resultaten ger en fascinerande inblick i traditioner, trender och preferenser kring julbordet.

Julen 2025 visar tydligt att svenskproducerade råvaror står i centrum. Över 80 procent av svenskarna väljer svenskproducerade livsmedel på julbordet för att stötta svenska lantbrukare, och mer än 70 procent vill gynna svenska livsmedelsproducenter. Familje- och släktrecept är fortfarande den viktigaste inspirationskällan, vilket visar hur starka traditionerna är i våra hem. Intressant nog har prisets betydelse minskat. För första gången sedan 2021 är det svenskproducerat som toppar listan över vad som är viktigast i planeringen av julbordet, 33 procent svarar det, medan 34 procent fortfarande värderar priset.

När det kommer till maten är det klassiker som regerar. Julskinkan toppar med 20 procent, följt av Janssons frestelse (16 procent) och köttbullarna (11 procent). Vörtbrödet är däremot en riktig vattendelare, 32 procent vill ha russin, 29 procent utan och 16 procent tycker att det inte spelar någon roll. På dryckesfronten är julmust ohotad etta, följd av traditionell julöl och vatten på tredje plats.

Fikatraditionen lever starkt: Ris à la Malta toppar för sjunde året i rad (15 procent), men lussebullen tar in på andraplatsen (13 procent), särskilt i storstäderna, medan landsbygden fortfarande föredrar Ris à la Malta. På tredje plats hittar vi den klassiska chokladasken. Julgodiset har en lång tradition som sträcker sig tillbaka till 1600-talet, och nästan var fjärde svensk lägger upp godis, frukt och nötter på ett särskilt konfektbord efter julbordet. För många startar julfirandet redan vid första advent med både skinka och julgodis på bordet.

Det är tydligt: julens fokus 2025 ligger på tradition, smak och svenska råvaror. Oavsett om du föredrar lussebullar, Ris à la Malta eller vörtbröd med russin, är julbordet en hyllning till både svenska traditioner och familjens egna recept.

Livsmedelsföretagens undersökning visar att inflationsåren 2022–2023 och en fortsatt orolig omvärld satt djupa spår i konjunkturen och svenskarnas privatekonomi.

På frågan om man kommer lägga mer eller mindre pengar på julbordet i år jämfört med förra året svarar 25 procent att man kommer lägga mindre, medan 11 procent planerar att lägga mer.

2025 var året då AI-chatbotar som Chat GPT, Gemini och Copilot fick sitt stora folkliga genomslag. Kommer detta även påverka hur svenskarna planerar sitt julfirande? Det verkar så. Enligt Livsmedelsföretagens julmatsundersökning kommer 1 av 3 AI-användare att ta hjälp av en AI-chatbot i år.

De tre viktigaste sakerna man kommer låta AI assistera med är att skriva julklappsrim, få idéer till julklappar och komma på jullekar.

Förhållandevis få svenskar kommer använda chatbotar till att hitta recept på julmat. När det gäller recept är det väldigt tydligt var svenskarna vänder sig: hela 53 procent får sina julbordsrecept från familj och släkt.

Näst vanligaste källan för julmatsrecept är webben med 37 procent medan tredjeplatsen intas av kokböcker med 33 procent (flera val möjliga, därav mer än 100 procent).

Vilken mat och dryck tycker svenskarna bara måste finnas på julbordet? För 13:e året i rad är det julskinkan som är allra viktigast. Förutom 2021 har julskinkan sakta men säkert minskat lite i popularitet varje år, men nu har trenden brutits.

I år ökar julskinkan från 20 till 23 procent av rösterna och har därmed en betryggande ledning till tvåan Janssons frestelse med 16 procent. På tredje plats med nio procent hamnar den älskade sillen. Resultatet bekräftas av svaren på frågan vilken sorts mat man vill ska dominera på julbordet: överlägsen etta med 70 procent är kött och chark följt av fisk och skaldjur med 37 procent (två val möjliga, därav mer än 100 procent).

Det kommer kanske inte som någon överraskning att sillen är ett viktigt inslag på julbordet. Men att hela 92 procent av svenska folket har sill på julbordet är ändå en väldigt hög siffra. Köper man färdiginlagd sill eller lägger man in sin egen?

75 procent köper färdig sill från butiken och 30 procent lägger in egen (två val möjliga, därav mer än 100 procent). Hur många sorters sill brukar svenskarna ställa fram på julbordet? Den magiska siffran är 3,3 sorters sill enligt Livsmedelsföretagens undersökning.

På dryckesfronten är den svenska julmusten än en gång ohotad favorit på julbordet. Julmustens popularitet verkar närmast gränslös och skär igenom alla kategorier inklusive kön, ålder, utbildning och inkomst. Andraplatsen intas av den traditionella julölen som ökar rejält jämfört med 2024, följt av vatten på en hedrande tredjeplats. Fjärdeplatsen intas av snapsen, som tappade några procentenheter 2024 men nu ökar i popularitet igen.

Inget julbord utan julgodis! Favoritefterrätten på julbordet för åttonde året i rad är klassikern Ris à la Malta som 16 procent av svenskarna bara måste ha på julbordet. Knäck gör ett rejält skutt upp till andraplatsen med 14 procent, och tredjeplatsen intas av efterrätten med något för alla, chokladasken. Årets stora efterrättsförlorare är lussebullen som tappar hela sex procentenheter från fjolårets 13 procent.

Läs Livsmedelsföretagens julmatsundersökning 2025 i sin helhet här.
Foto på Ris à la Malta: guppi70

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.


Upptäck mer från Robbans bästa

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.