Kanelbulletest 2016 – Robbans bästa

Hem Kanelbulletest 2016 Kanelbulletest 2016 – Robbans bästa

Då har det blivit dags att presentera Robbans bästa kanelbulletest 2016. Jag har i år besökt 51 stycken bagerier och konditorier i Stockholm för att skapa mig en uppfattning om vem som bakar den godaste kanelbullen i stan. Att genomföra tester är både tidskrävande och kostar pengar och jag måste vara antingen lite halvtokig eller en riktig nörd. Vem skulle annars åka bil från ena sidan av stan till den andra enbart för att köpa en kanelbulle med sammanlagd tid dörr-till-dörr på cirka 1,15 timme?

Utöver tiden tillkommer kostnad för bulle, bensin, biltullar och ibland även p-avgift. Väl hemma så fotas och utvärderas (tillsammans med min fru Annie) bullen. Därefter skall det redigeras foton, text skrivas och slutligen administreras i publiceringsverktyget WordPress. Denna procedur upprepas 51 gånger, så halvtokig eller nörd är frågan!

Jag äter kanelbullar året om och de flesta av de bagerier och konditorier som utvärderats i testet besöker jag en eller flera gånger per år.

På fotot ser du vinnarbullen och om du vill veta vem som står bakom den får du läsa vidare.

img_3043-2edited

KANELBULLENS HISTORIA
Kanelbullens dag instiftades 1999 av Hembakningsrådet och sedan dess firar vi detta populära bakverk den 4 oktober varje år. Kanelbullen härstammar från 1920-talets Sverige men blev populär först på 1950-talet. Enligt Sveriges bagare och konditorer köper vi svenskar cirka sju miljoner bullar på kanelbullens dag. Det har förekommit olika former på kanelbullen genom åren och likaså har bullen gått under ett flertal namn såsom exempelvis dubbelsnäcka, knutar, kanelsnäcka, kanelsnurra, kanelbriocher, fransk lilja och vegabröd.

Hembakningsrådet har samlat ett flertal artiklar om vår kära kanelbulle som du kan läsa mer om här.

SO-rummet (en sajt för dig som vill veta mer om historia, religion, geografi och samhällskunskap) har en text skriven av frilandsjournalisten och författaren Eva Österlund som du kan läsa här.

KANELBULLENS INGREDIENSER
Ingredienserna i en kanelbulle är huvudsakligen vetemjöl, mjölk, jäst, socker, salt och smör (vissa använder margarin). Många använder sig även av kardemumma i degen och mandelmassans intåg blir allt starkare.

HUR GÅR TESTET TILL?
Annie och jag har testat 51 stycken kanelbullar i Stockholmsområdet. Givetvis är vårt test inget facit utan snarare en indikator på vilka bullar vi anser håller måttet. Det är vår personliga bedömning och om du är av en annan åsikt så är det bara bra för tänk om alla människor skulle ha samma smak. Vi anser även att ju fler bullar man testar, desto fler har man att jämföra med och kan därmed skapa sig en uppfattning och göra en bedömning.

Vi har inhandlat samtliga kanelbullar själva, vi har med andra ord inte fått bullarna budade till oss utan vi har dykt upp oanmälda. Samtliga bullar i testet är inhandlade mellan klockan 13.00-15.00 och inga bullar har testats efter klockan 17.00.

Kriterierna är smak, konsistens och utseende. Bullar som inte är färdiggräddade och för degiga får sänkt totalbetyg, likaså om de är övergräddade. Annie och jag tar två tuggor vardera, utvärderar, lägger ifrån oss bullen. Sedan väntar vi i cirka 15-20 minuter för att därefter åter smaka och då äter vi upp resterande bulle. Service är inte ett kriterium, däremot omnämns bättre/sämre bemötande i fritext, dock utan att påverka slutbetyget.

Bullarna redovisas med stjärnor där varje bageri och konditori är uppställda efter alfabetisk ordning. Uppställningen är gjord så att du först finner en summering och därefter längre ned på sidan, foton och kommentarer. De högst rankade bullarna (i vår bruttolista) har testats en andra gång för att säkerställa dess slutgiltiga placering.

Testet genomförs på vår fritid och varken test eller blogg är sponsorfinansierad.

KORT & GOTT

Dyraste kanelbullen – 30 kr, Rosendals Trädgård
Billigaste kanelbullen – 18 kr, Nybergs Hembageri & Konditori
Tyngsta kanelbullen – 126 gram, Fabrique
Lättaste kanelbullen – 56 gram, Friends of Adam
Snittvikten för en kanelbulle i Stockholm – 88 gram (minskning med 1 gram jämfört med 2015)
Snittpriset för en kanelbulle i Stockholm – 24 kr (ökning med 1 kr jämfört med 2015)

NYA PÅ LISTAN

☛ Christenson & Grez
☛ Konditorn & Bagarn
☛ MA Baker Bageri & Café
☛ Park konditori
☛ Petite France
☛ Tidningshuset by Pontus

BORTTAGNA FRÅN I FJOL

☛ Broms bageri
☛ Gamla Enskede Bageri
☛ Liselotte Hembageri
☛ Sockerbagaren
☛ Stinas bageri (drivs av Wienercaféet)
☛ Wallins Bageri & Konditori

GLUTENFRITT BAGERI (glutenfria, laktosfria och vetefria)

☛ Friends of Adam

BETYGSSKALA 

onebit_44onebit_44onebit_44onebit_44onebit_44 – Mästerverk
onebit_44onebit_44onebit_44onebit_44onebit_45 – Förträfflig
onebit_44onebit_44onebit_44onebit_44 – Utmärkt
onebit_44onebit_44onebit_44 – Bra
onebit_44onebit_44 – Godkänd
onebit_44 – Underkänd

Processed with Snapseed.
Glada vinnare: Linus Thyrén och Daniel Roos, K-märkt Patisserie & Bageri. Bild även i slutet av inlägget.


BETYG

onebit_44onebit_44onebit_44onebit_44onebit_44
K-märkt Patisserie & Bageri

onebit_44onebit_44onebit_44onebit_44onebit_45
Bageri Petrus
Ritorno Café & Konditori

onebit_44onebit_44onebit_44onebit_44
Brunkebergs bageri
Dessert & Choklad Stockholm
Haga Tårtcompani & Bageri
Kringelgården
Lidingö Bröd & Pâtisserie
Lindeberg Bageri & Konditori
Lundbergs konditori
Magnus Johansson Bageri & Konditori
NK konditoriet
Rosendals Trädgård
Spånga konditori
Thelins konditori
Tidningshuset by Pontus
Tössebageriet
Wienercaféet

onebit_44onebit_44onebit_44
Bakery & Spice
Brot Bageri & Tapas Pâtisserie
Bröd & Salt bageri
Du Bon Pain
Enskedeparkens bageri
Ett bageri
Friends of Adam
Gateau
Grillska Huset
Gunnarsons specialkonditori
Konditorn & Bagarn
Park konditori
Söderbergs bageri
Taverna Brillo/Bageri Brillo
Valhallabageriet
Vete-Katten
Åsö Konditori & Bageri

onebit_44onebit_44
Chic konditori
Cristenson & Grez
Green Rabbit
Le Violon Dingue
Lindquists konditori
MA Baker bageri & café
Nybergs konditori
Petite France
Riddarbageriet
Systrarna Delselius Cafè & Konditori
Urban Deli
Vivels
Älvsjö Konditori & Bageri

onebit_44
Albert & Jack’s
Bonne Femme
Fabrique

✶✶✶

FOTON OCH KOMMENTARER

onebit_44onebit_44onebit_44onebit_44onebit_44

K-MÄRKT PATISSERIE & BAGERI   

collageedited
Kommentar: På K-märkt kan man gå och drägla över alla godsaker som Daniel Roos, Linus Thyrèn och övriga kollegor producerar. Här hittar vi ofta nya, innovativa bakverk som är så vackra att det kittlar våra sinnen till spontana inköp. Kanelbullen har i år fått en ny skepnad och med facit i hand, till det bättre. Bullen har ett vackert utseende (NK-snurra/garnnystan) som definitivt skulle kunna kandidera till årets vackraste bulle. Annie och jag tycker att bullen är en ren njutning, luftig, välsmakad och balanserad med bra proportioner. God mandel som gör den saftigare men ändå utan att den blir sötsliskig. Härlig smak av kanel och en lagom dos med pärlsocker. K-märkt tycks ha en hög lägstanivå med bra kontroll där man säkerställer kvalitén på varorna som släpps ut till butik. Vid vårt omtest var bullen lika välgräddad, smakrik och god som vid första testet. Bagerichef är Linus Thyrén som tillsammans med Nina Teplij och Louise Olsson skapat en god kanelbulle väl värd att njutas av. Ett gediget hantverk som belönas med testets högsta poäng.
Pris: 25 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 2 kr dyrare i år
Vikt:
99 gram
Inköpt och testad: 
22 augusti (inköpt på Teatern i Ringen köpcentrum)
Betyg:
5
Betyg 2015: 3
Adress: 
Karlavägen 100 (Östermalm) och Teatern i Ringen köpcentrum (Södermalm)
Hemsida:
Här

onebit_44onebit_44onebit_44onebit_44onebit_45

BAGERI PETRUS

collageedited
Kommentar: Årets bageri enligt White Guide Café 2016. Att Petrus är duktiga har Annie och jag känt till ända sedan 2012 då de slog upp portarna på Swedenborgsgatan och här finner man alltid något gott som faller en i smaken. Kanelbullen är låg och vacker med karamelliserad yta. Dekorerad med mandelflarn som är rostade, vilket framhäver mandelsmaken. Luftig och välsmakad med tydlig kanelsmak. Schyssta råvaror, gediget hantverk och bra proportioner skapar en helhet som faller helt i vår smak. Kanelbullen var ytterst nära att ro hem segern men vid omtestet uppnåddes inte samma svindlande höjder. Betyget blir förträffligt bra.
Pris: 25 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 5 kr dyrare i år
Vikt: 85 gram
Inköpt och testad: 2 september
Betyg: 4½
Betyg 2015: 3
Adress: Swedenborgsgatan 4B, Södermalm
Hemsida: Här 

RITORNO CAFÉ & KONDITORI

collageedited
Kommentar: Ritorno är en klassiskt fik i Stockholm snett emot Vasaparken med en avspänd atmosfär och trevlig personal. De har även ett bageri och butik på Dalagatan 41 som öppnades upp våren 2015. Även i år levererar Ritorno en tung pjäs (112 gram) men trots sin tyngd är bullen luftig. Smaken är behaglig med en tydlig och god kanelsmak som sitter kvar en bra stund i munnen. De tidigare stora pärlsockerbitarna har i år förfinats till det mindre slaget samt att man adderat mandelflarn. Det första testet gjordes i augusti och omtestet i september. Resultatet blev mycket bra i båda fallen. En jämn och hög nivå belönas med finfina betyg.
Pris: 25 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Oförändrat pris
Vikt: 112 gram
Inköpt och testad: 27 augusti
Betyg: 4½
Betyg 2015: 3
Adress: Odengatan 80-82, Vasastan
Hemsida: Här

onebit_44onebit_44onebit_44onebit_44

BRUNKEBERGS BAGERI

collageedited
Kommentar: Heléne Johansson driver framgångsrikt Brunkebergs bageri, Brioche och Bread and Table i Stockholm. I kanelbulletestet har Annie och jag valt att testa Brunkebergs bageri för andra året i rad. “Brunkans” kanelbulle är en riktig godbit. Vacker som en dröm med en mörkbrun ton och ovanpå det utspridda pärlsockerflingor. Bullen är luftig och smakerna dansar runt i gomen på ett förträffligt sätt. Mycket behaglig kanelsmak. Det är en kanelbulle som man blir glad av att äta och det belönas med höga betyg.
Pris: 28 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 2 kr dyrare i år
Vikt: 90 gram
Inköpt och testad: 27 augusti
Betyg: 4
Betyg 2015: 4
Adress: Dalagatan 9, Vasastan
Hemsida: Här

DESSERT & CHOKLAD STOCKHOLM  

collageedited
Kommentar: Leveransbageriet Dessert & Choklad Stockholm som håller till på Lilla Essingen håller en hög och jämn nivå på sina bakverk. Kanelbullen tillhör i vanlig ordning bland de stiligaste. Vid varje tugga fylls munnen av en behagligt len smak av kanel, dock lite ojämnt fördelat då vissa tuggor innehåller mer distinkt kanelsmak. De anmärkningar vi haft tidigare år är att deras bullar ibland tenderat till att vara lite smådegiga men denna bulle är välgräddad och välbalanserad. En extremt prisvärd kanelbulle som håller hög klass.
Pris: 20 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Oförändrat pris
Vikt: 112 gram
Inköpt och testad: 21 september (inköpt på Patentgatan 7)
Betyg: 4
Betyg 2015: 4
Adress: Patentgatan 7 (Lilla Essingen). De har även brödbutiker i samarbete med Il Caffé. Drottninggatan 85 (Norrmalm), Södermannagatan 23 (Södermalm)
Hemsida: Här

HAGA TÅRTCOMPANI & BAGERI

collageedited

Kommentar: Haga Tårtcompani & Bageri öppnade en ny enhet den 1 september i Fredriksdal i Hammarby Sjöstad med härlig utsikt mot kanalen. Det var också där som jag inhandlade kanelbullen för årets test. Även i år levererar de en riktigt välsmakad bulle som är snygg, välgräddad, smakrik och välbalanserad med bra och tydlig kanelsmak. Det Annie och jag gillar är att bullen inte är för söt. Det är en bulle som du med gott samvete kan äta flera stycken av.
Pris: 26 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Oförändrat pris
Vikt: 101 gram
Inköpt och testad: 1 september (inköpt på Hammarby Alle 1)
Betyg: 4
Betyg 2015: 4
Adress: Fleminggatan 107 (Kungsholmen), Torsgatan 75 (Vasastan), Hammarby Allé 1 (Hammarby Sjöstad)
Hemsida: Här

KRINGELGÅRDEN

collageedited
Kommentar: Kringelgården är ett välkänt bageri och kafè  i Saltsjöbaden med anor från 1902 som levererar sina varor till ett flertal välkända restauranger och hotell runt om i Stockholm. De erbjuder en smakrik bulle med en distinkt kanelsmak som galopperar i gomen. Annie och jag gillar bullar som man kan hålla i handen utan att behöva bli kladdig och detta är en sådan bulle. Välbalanserad, porös och behaglig. Helt enkelt en bulle man mår bra av.
Pris: 27 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Oförändrat pris
Vikt: 88 gram
Inköpt och testad: 15 september
Betyg: 4
Betyg 2015: 4
Adress: Sturevägen 15, Saltsjöbaden
Hemsida: Här

LIDINGÖ BRÖD & PATISSERIE

collageedited
Kommentar: Lidingö Bröd & Pâtisserie slog upp sina portar i oktober 2014 och är ett riktigt mysigt bageri som kanske inte alla Stockholmare känner till men som jag varmt rekommenderar. Fikar du på plats så kan du även se när bagarna och konditorerna skapar sina underverk via den öppna planösningen. Förra året levererade de en välsmakad bulle med karamelliserad yta med knäckig karaktär. Årets upplaga ser lite annorlunda ut men den håller fortsatt hög nivå. Kanelbullen är ganska tung (102 gram) men känns lätt och luftig med bra höjd. En mycket välsmakad bulle med gedigen kanelsmak som dröjer sig kvar. Annie och jag är överens, det är en bra kanelbulle som prisas med höga betyg.
Pris: 25 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Oförändrat pris
Vikt: 102 gram
Inköpt och testad: 20 september
Betyg: 4
Betyg 2015: 4
Adress: Stockholmsvägen 40, Lidingö
Hemsida: Här

LINDEBERG BAGERI & KONDITORI  

collageedited
Kommentar: Daniel Lindeberg bytte stressen i city och startade 2014 upp en ny verksamhet i Orminge centrum. Jag följer Daniel på sociala medier och inser att han är en riktig mjölnörd, vilket uppskattas. Kanelbullen är ganska låg och dess form är rund och stor, lite tefatslik. Vikten är enbart på 77 gram och den känns betydligt lättare. Smaken är behaglig med tydlig kanelsmak och tillsammans med mandelflarnen blir varje tugga en trivsam upplevelse. En stilig kanelbulle med innovativt snitt som även i år belönas med en fyra.
Pris: 25 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 1 kr dyrare i år
Vikt: 77 gram
Inköpt och testad: 13 september
Betyg: 4
Betyg 2015: 4
Adress: Orminge centrum, Saltsjö-Boo
Hemsida: Här

LUNDBERGS KONDITORI

collageedited
Kommentar: I mysiga och charmiga Gröndal är småstadskänslan påtaglig och här ligger Lundbergs konditori med bevarad 40-tals miljö. En grann kanelbulle med tjusiga vikningar. Lagom storlek på pärlsockerbitarna som garnerats väl. Lagom med fyllning och bra kanelsmak. Luftig, smakrik och välbalanserad och betyget blir även i år en stabil fyra.
Pris: 23 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 1 kr dyrare i år
Vikt: 67 gram
Inköpt och testad: 21 september
Betyg: 4
Betyg 2015: 4
Adress: Sjöbjörnsvägen 2, Gröndal
Hemsida: Här

MAGNUS JOHANSSON BAGERI & KONDITORI  

collageedited
Kommentar: Hammarby Sjöstad är en stadsdel med ständig växtverk och redan i dag bor det mer än 20 000 personer i Sjöstaden. 2011 startade Magnus Johansson sin verksamhet med bageri, konditori, butik och studio på Lugnets Allé 7. Bagare brukar inte ändra allt för mycket i grundrecepten och Annie och jag tycker bullen är sig lik från fjolåret med ett undantag, det är allt för snålt med kanel i årets upplaga. Vi söker febrilt efter kanelsmaken men ack förgäves. Dock skall tilläggas att det fortfarande är en mycket bra bulle. Porös med bra balans och en bulle som ej är kladdig och eländig. Det blir ett steg bakåt i år, från förträfflig till utmärkt, inte illa det heller.
Pris: 27 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 1 kr dyrare i år
Vikt: 84 gram
Inköpt och testad: 15 september
Betyg: 4
Betyg 2015: 4½
Adress: Lugnets Allé 7, Hammarby Sjöstad
Hemsida: Här

NK BRÖD

collageeditedKommentar: Nordiska Kompaniet har en tradition av att skapa stiliga och goda bullar som håller en hög och jämn nivå. NK-snurran har en bra höjd och med stilfulla vikningar. NKs kanelbullar har mandelmassa i fyllningen som vi tycker är välbalanserad och god. Lagom med pärlsocker och mandelflarn. Det är en elegant, luftig och smakrik bulle och fyran är given även i år.
Pris: 24 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Oförändrat pris
Vikt: 85 gram
Inköpt och testad: 13 augusti
Betyg: 4
Betyg 2015: 4
Adress: Hamngatan 18-20 (nedre planet), Norrmalm
Hemsida: Här

ROSENDALS TRÄDGÅRD  

collageedited
Kommentar: På Rosendal bakas allt bröd och bakverk på ekologiska råvaror som sedan gräddas i en vacker stenhällsugn. Bullens innehåll består av vetemjöl, socker, smör, jäst, mjölkpulver, kardemumma, kanel och salt. De penslar bullen med ägg. Det är en låg och luftig bulle med behaglig smak där kanelen framhävs tydligt. En välbalanserad och tjusig bulle. Enda negativa är priset som också är testets dyraste kanelbulle.
Pris: 30 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 2 kr dyrare i år
Vikt: 82 gram
Inköpt och testad: 25 September
Betyg: 4
Betyg 2015: 4
Adress: Rosendalsvägen 38, Djurgården
Hemsida: Här

SPÅNGA KONDITORI

collage
Kommentar: Spånga konditori levererar en tung pjäs på 107 gram. Trots tyngden är bullen lätt i handen och när vi delar den i två bitar noterar vi hur luftig och vacker den är. Smaken är riktigt bra och det finns en tydlig kanelsmak vilket är av vikt i en kanelbulle. Vi gillar även att bullen ej är för sötsliskig. En stadig fyra blir betyget för Spångas stolthet.
Pris: 25 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 5 kr dyrare i år
Vikt: 107 gram
Inköpt och testad: 31 augusti
Betyg: 4
Betyg 2015: 4
Adress: Spånga Stationsplan 1, Spånga
Hemsida: Här

THELINS KONDITORI   

collageedited
Kommentar: Thelins grundades i början av 1900-talet och den första butiken öppnades på Sankt Eriksgatan på Kungsholmen. Idag har Thelins ett flertal enheter i runt om i stan. Bullen är luftig med bra smak av kanel. De har adderat mandelmassa som gör att bullen blir saftigare och den är välbalanserad utan att bli för söt. I fjol tyckte Annie och jag att bullen hade en brödig karaktär men det tycker vi inte att denna upplaga är. En välsmakad, välbalanserad och god bulle väl värd att inhandlas till fikat. Slutbetyget blir en fyra med omdömet utmärkt.
Pris: 24 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Oförändrat pris
Vikt: 79 gram
Inköpt och testad: 2o augusti (inköpt på S:t Eriksgatan 43)
Betyg: 4
Betyg 2015: 3
Adress: S:t Eriksgatan 43 (Kungsholmen), Karlaplan 13 (Östermalm), Erik Dahlbergsallèn 18 (Östermalm), T-baneplanet Östermalmstorg (Östermalm), Centralvägen 21 (Solna), Gustav III:s Boulevard 18 (Solna), Solna Strandväg 72 (Solna), Landsvägen 62 (Sundbyberg), Sjukhusbacken 26 (Södermalm), Nacka Forum (Nacka), Gröndalsvägen 100 (Gröndal), Grev Turegatan T-baneplan (Östermalm), Golfvägen 4 (Mörby), Hötorgshallen (Norrmalm), Kungsbron 4 (Norrmalm)
Hemsida: Här

TIDNINGSHUSET BY PONTUS
collageedited

Kommentar: Tidningshuset by Pontus drivs av restauranggurun Pontus Frithiof som startade upp ett restaurang- och eventkoncept (Atelier 23) 2015 i DN-skrapan. Precis vid entrén ligger bageriverksamheten samt en deli där man kan sitta och fika. Kanelbullen är en snygg pjäs, lagom dekorerad med pärlsockerbitar och mandelflarn. Det är en tungviktare på 114 gram men trots tyngden så känns bullen lätt. Smakrik och välbalanserad med tydlig kanelsmak. Den lilla invändning vi har är att bullen hade mått bra av att gräddas i några sekunder till. Poängen blir en fyra, vilket är mycket bra för en nykomling.
Pris: 25 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Ny för i år
Vikt: 114 gram
Inköpt och testad: 26 september
Betyg: 4
Betyg 2015: Ny för i år
Adress: Gjörwellsgatan 30 (höger innanför entrén)
Hemsida: Här

TÖSSEBAGERIET

collageedited
Kommentar: För den breda allmänheten är nog Tössebageriet mest känd för den innovativa semmelwprapen skapad av Mattias Ljungberg men givetvis bakas det massor av andra gosaker också på “Tösse”. Kanelbullen är vacker och lagom dekorerad med pärlsocker. En bra och tydlig kanelsmak som dröjer sig kvar. Den enda invändningen vi har är att bullen är lite väl kompakt. Överlag en bra bulle att njuta av till kafferepet.
Pris: 28 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 6 kr dyrare i år
Vikt: 73 gram
Inköpt och testad: 20 september
Betyg: 4
Betyg 2015: 4½
Adress: Karlavägen 77, Östermalm
Hemsida: Här

WIENERCAFÈET

collageedited
Kommentar: 2015-års vinnarbulle var från Wienercaféet på Biblioteksgatan. Det var en fantastiskt vacker och god kanelbulle som segrade i stor stil. Frågan är om bedriften skulle kunna upprepas i år men svaret är nej. 2016-års upplaga är fortfarande en välsmakad bulle men det finns några delar som inte når samma höjd i år. Om vi börjar med utseendet så är det fortfarande en snygg bulle men det är för mycket pärlsocker och mandelflarn på toppen och det knastrar rejält i tänderna. Bullen har vackra och omsorgsfulla vikningarna men dessvärre var vår bulle lite för torr inuti. Det råder tuff konkurrens i toppskiktet av testet och marginalerna är små. För att ligga i den allra yttersta toppen behöver bullen vara i det närmaste perfekt. Wienercaféet når inte riktigt ända fram i år men det är fortfarande en mycket bra kanelbulle väl värd att njutas av.
Pris: 29 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Oförändrat pris
Vikt: 93 gram
Inköpt och testad: 28 augusti
Betyg: 4
Betyg 2015: 5 (2015-års vinnare)
Adress: Biblioteksgatan 6, Norrmalm
Hemsida: Här

onebit_44onebit_44onebit_44

BAKERY & SPICE   

collageedited
Kommentar: Bakery & Spice bakar allt i Solna som sedan säljs i butiken på Torsgatan 46. De levererar även till ett stort antal restauranger, kaféer och hotell runt om i stan. Deras ekologiska kanelbulle ser inte ut att ha förändrats sedan förra året utan innehåller vetemjöl, mjölk, jäst, vatten, smör, havssalt, kardemumma, kanel, mandel och socker. Annie gillar att bullen är garnerad med hela mandlar och att de skippat pärlsockret. Mandlarna ger en härlig crunch i en väl genomarbetad bulle med mycket smak. Dock är denna bulle för kompakt och torr, vilket drar ned betyget. En mycket prisvärd bulle.
Pris: 19 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Oförändrat pris
Vikt: 101 gram
Inköpt och testad: 16 september
Betyg: 3
Betyg 2015: 4
Adress: Torsgatan 46
Hemsida: Här

BROT BAGERI & TAPAS PÂTISSERIE

collageeditedKommentar: Brot är kanske mest känd för sina tapasbitar (små bakverk) som vi tycker är goda och bra då man kan smaka på flera olika bakverk istället för att äta sig mätt på en enda stor bakelse. Hur är då deras kanelbullar? Helt okey, god smak där kanelen framhävs bra. Lagom med pärlsocker vars bitar ej heller är för stora. Den enda invändningen vi har är att bullen är lite för kompakt. Sammantaget en välsvarvad bulle som är lagom god utan vare sig toppar eller dalar.
Pris: 25 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 3 kr dyrare i år
Vikt: 75 gram
Inköpt och testad: 19 september (inköpt på Sjöviksvägen 21)
Betyg: 3
Betyg 2015: 3
Adress: Odengatan 43 (Norrmalm), Sjöviksvägen 21 (Liljeholmen)
Hemsida: Här

BRÖD & SALT BAGERI

collageeditedKommentar: Bröd & Salt har flera enheter runt om i stan och de levererar sina varor till en hel del matkedjor, kaféer och hotell. Bageriet med tillhörande butik ligger i Hammarby Sjöstad. Bullens ingredienser består av vetemjöl, mjölk, smör, råsocker, kanel, jäst, ägg och salt och fyllningen består av mandelmassa med bland annat kanel och vaniljsocker. Bullens omfång är stor, luftig och välsmakad men den hade mått bra av att vara kvar i ugnen en liten stund till då den inte var 100% färdiggräddad. Annars en helt okey bulle med potential som belönas med en trea.
Pris: 27 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 2 kr dyrare i år
Vikt: 112 gram
Inköpt och testad: 13 augusti (inköpt i Mood-gallerian)
Betyg: 3
Betyg 2015: 3
Adress: Birkagatan 15 (Vasastan), Regeringsgatan 48 (Mood-gallerian på Norrmalm), Renstiernas gata 23 (Södermalm), Rådmansgatan 43 (Norrmalm), Norrtullsgatan 19 (Vasastan), Järntorget 83 (Gamla Stan), Hammarby Allé 66 (Hammarby Sjöstad)
Hemsida: Här

DU BON PAIN

collageedited
Kommentar: Bland villakvarteren i Råsunda ligger det pyttelilla franskinspirerade bageriet Du Bon Pain (tidigare Råsunda hembageri). Jag älskar dessa små pittoreska bagerier bland bostadskvarteren bortom storstadens brus. Kanelbullen är bred och låg och är lite för kladdig. Bra smak av kanel som dröjer sig kvar. Dessvärre lite väl svampig karaktär som drar ned betyget.
Pris: 27 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 2 kr dyrare i år
Vikt: 93 gram
Inköpt och testad: 31 augusti
Betyg: 3
Betyg 2015: 4
Adress: Tottvägen 5, Solna
Hemsida: Här

ENSKEDEPARKENS BAGERI

collageedited
Kommentar: Gulddraken-vinnaren 2016 har haft ett uppmärksammat och bra år med stor kundtillströmning till det mysiga lilla torpet som ligger mellan ridstallet och koloniområdet i Enskede. Kanelbullen håller en bra nivå utan vare sig toppar eller dalar. Relativt låg bulle lagom med pärlsocker. Annie och jag anser att bullen är lite för kompakt och även lite för smaklös. Vi brukar ta två tuggor vardera, utvärdera och lägga ifrån oss bullen. Sedan väntar vi i cirka 15-20 minuter för att därefter åter smaka. Betyget stannar vid en lagom trea även i år och som det brukar heta, lagom är bra.
Pris: 24 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Oförändrat pris
Vikt: 81 gram
Inköpt och testad: 6 september
Betyg: 3
Betyg 2015: 3
Adress: Enskede gårdsväg 3-5, Enskede
Hemsida: Här

ETT BAGERI

collageeditedKommentar: På Östermalm finns det många bagerier och konditorier och en av dem är charmiga Ett bageri på Jungfrugatan. Kanelbullen är ganska platt och lite för kladdig för vår smak. Vacker med tydliga vikningar och med en fin färg. Smaken är dock lite uddlös och för söt och det finns även en tendens till cerat-smak. Juryn är oenig då det står mellan en tvåa eller trea, valet blir det sistnämnda.
Pris: 24 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 2 kr dyrare i år
Vikt: 91 gram
Inköpt och testad: 30 augusti
Betyg: 3
Betyg 2015: 4
Adress: Jungfrugatan 70, Östermalm
Hemsida: Här

FRIEND OF ADAM 

collageedited
Kommentar: Bör ett bageri som enbart bakar glutenfritt få vara med i ett kanelbulletest? Svarar blir tveklöst ja då jag förespråkar mångfald. Att det finns ett stort antal glutenintoleranta personer i Sverige är knappast någon nyhet och det är då en självklarhet att Friends of Adam finns representerat i testet. De levererar sina varor till ett stort antal livsmedelsbutiker, hotell, restauranger och kaféer runt om i landet och även till Nobelfesten varje år. Innehållsförteckningen är enligt följande: laktosfritt smör, vatten, mandelmassa, ägg, socker, sojamjöl, majsstärkelse, rismjöl, jäst, kanel, psylliumfröskal, guarkärnmjöl, kardemumma och salt. Kanelbullen är även i år testets lättaste, nu med en vikt på endast 56 gram. Liten, lätt och elegant och sojamjölet gör att bullen håller sig saftig. Konsistensen är lite gryning men inget som stör oss, däremot har bagaren varit lite för frikostig med kanelen vilket gör att smaken blir lite frän. Givetvis kan det vara svårt att göra en jämförelse med bullar som bakas på vetedeg men vi utgår från aktuell vara och bedömer dess kvalité utifrån de förutsättningar som finns.
Pris: 25 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 5 kr dyrare i år
Vikt: 56 gram
Inköpt och testad: 19 september
Betyg: 3
Betyg 2015: 4
Adress: Hornstulls strand 13
Hemsida: Här

GATEAU  

collageeditedKommentar: Gateau har i dag 22 brödbutiker i Stockholms samt 10 i Malmöområdet plus att deras varor säljs hos ett stort antal livsmedelsbutiker. Deras styrka är dess tillgänglighet och var man än befinner sig i Stockholmsområdet så brukar det oftast finnas en brödbutik i närheten. När vi fikar på Gateau brukar Annie oftast beställa en kardemummabulle. Frågan är då hur deras kanelbullar smakar? Faktiskt helt okey utan direkta toppar men ej heller djupa dalar. Bullen är låg och luftig men smaken är en aning matt, lite torr. Dock bra kanelsmak. En enig jury delar ut en lagom trea.
Pris: 28 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 2 kr dyrare i år
Vikt: 85 gram
Inköpt och testad: 21 augusti (inköpt på Enskedevägen 85)
Betyg: 3
Betyg 2015: 3
Adress: Sturegallerian (Östermalm), Gallerian Hamngatan (Norrmalm), Ektorp Centrum (Nacka), Ålstensgatan 26 (Bromma), Djursholms torg (Djursholm), Enskedevägen 85 (Enskede), Eskadervägen 2 (Täby), Herserudsvägen 3 (Lidingö), Västmannagatan 50 (Vasastan), Edsviksvägen 84 (Sollentuna), Täby Centrum (Täby), Färjestadsvägen 6 (Bromma), Hamngatan 12 (Vaxholm), Allfartvägen 21 (Sollentuna), Stockholms Centralstation (Norrmalm), Kista Galleria (Kista), Klarabergsviadukten 49 (Norrmalm), Hötorgshallen (Norrmalm), Långholmsgatan 23 (Södermalm), Liljeholmstorgets Galleria (Liljeholmen), Västerled 8 (Bromma), Västermalmsgallerian (Kungsholmen).
Hemsida: Här

GRILLSKA HUSET 

collageedited

Kommentar: Grillska Huset med anor från 1600-talet har funnits i Stockholms Stadsmissions ägor sedan 1913 och här finns idag bageri, kafé och en brödbod. Kanelbullen tillhör testets absoluta lättviktare med en vikt på 65 gram. Kanelbullen omgärdas av en hög brödform. Distinkt och behaglig kanelsmak utan att vara för påträngande. Lite för kompakt och torr vilket ger en brödig känsla. Vi gissar att denna kanelbulle stått framme på tok för länge, därav torrheten. Betyget stannar likt fjolåret på en trea.
Pris: 26 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 3 kr dyrare i år
Vikt: 65 gram
Inköpt och testad: 8 september
Betyg: 3
Betyg 2015: 3
Adress: Stortorget 3, Gamla Stan
Hemsida: Här

GUNNARSONS SPECIALKONDITORI

collageeditedKommentar: Gunnarssons specialkonditori på Götgatan är ett välkänt kondis som funnits ända sedan 1946. Butiksdisken brukar vara fullproppad med bröd, bakverk, kakor och tårtor. Kanelbullen ligger i en tunn pappersform. Bullen har en mörk ton med snyggt utseende. Expediten säger att den innehåller mandelmassa för att bli saftigare men trots det så är bullen lite torr. Helt okey kanelsmak och lagom med pärlsocker. Annie och jag är oense om betyget skall vara en tvåa eller trea men vi kommer till slut överens om en lagom trea.
Pris: 27 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 2 kr dyrare i år
Vikt: 88 gram
Inköpt och testad: 22 augusti
Betyg: 3
Betyg 2015: 3
Adress: Götgatan 92, Södermalm
Hemsida: Här

KONDITORN & BAGARN

collageedited
Kommentar: Konditorn & Bagarn slog upp sin sina portar i mars 2015 i Hökarängen och det är ett riktigt mysigt fik med snygg inredning. Har du inte besökt fiket, gör det. Kanelbullen är stilig med generösa vikningar. Bullen har dock en lätt parfymerad smak som både Anne och jag har svårt för. Det blir lite för mycket cerat-smak, vilket inte är positivt. Även lite för mycket pärlsocker. Vi tycker dock att bullen har potential och gör man lite justeringar så kan betyget bli betydligt bättre nästa år.
Pris: 24 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Ny för i år
Vikt: 89 gram
Inköpt och testad: 25 augusti
Betyg: 3
Betyg 2015: Ny för i år
Adress: Pepparvägen 11, Hökarängen
Hemsida: Här

PARK KONDITORI

collageeditedKommentar: I charmiga äppelviken ligger mysiga Park konditori som etablerades 1924. Sedan 2009 drivs Park av Josefin Åhlfeldt och Carolina Viding och allt bakverk och bröd bakas i husets källarvåning. En lätt och luftig bulle. En välsmakad fyllning med distinkt kanelsmak. Annie och jag är oense om betyget, hon anser att bullen bitvis är degig och jag är beredd att hålla med efter ett par tuggor. Det är inte med mycket dock men det känns på vissa bitar. Bullen skulle även må bra av mindre pärlsocker för det knastrade rejält i tänderna vid varje tugga. Det är en kanelbulle med stor potential och jag blir inte förvånad om fyrapoängaren sitter fastnaglad nästa år.
Pris: 25 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Ny för i år
Vikt: 78 gram
Inköpt och testad: 28 september
Betyg: 3
Betyg 2015: Ny för i år
Adress: Västerled 4, Bromma
Hemsida: Här

SÖDERBERGS BAGERI  

collageeditedKommentar: Ett av Stockholms hetaste område är Telefonplan. Området kring LM Ericssons fabrik växer så det knakar och bra fik som exempelvis A.B. Café har etablerat sig i området. Bland de äldre bostadshusen ligger även charmiga Söderbergs bageri med anor från 1930-talet. Kanelbullen ha ett klassiskt utseende och ligger i en bullform. Den är rätt hög och luftig. Mandelmassa i degen vilket ger saftigare smak men det fattas ändå något som får bullen att lyfta. På tok för mycket pärlsocker. Annie och jag är överens om betyget som blir en stabil trea vilket är ett steg upp jämfört med i fjol.
Pris: 24 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 2 kr dyrare i år
Vikt: 77 gram
Inköpt och testad: 19 augusti
Betyg: 3
Betyg 2015: 2
Adress: Cedergrensvägen 55, Hägersten
Hemsida: Här

TAVERNA BRILLO/BAGERI BRILLO 

collageedited
Kommentar: Tavern Brillo är ett mattempel med bar, restaurang, kafé, butiker och bageri. 2015 flyttade bageriverksamheten till Tullhus 1 på Skeppsbron. Kanelbullen är halvhög och stilig med en karamelliserad yta. Snygga fickor med välsmakad fyllning. Förra året var bullen för degig och i år när Annie och jag testar bullen så är den för kompakt. Ojämnheten gör att betyget stannar vid en trea men potentialen finns för Brillo har många duktiga bagare. I kriterierna har vi valt att att ej ta med service som en påverkande faktor men vi kan inte låta bli att nämna den. Det är ingen tillfällighet när vi och andra gäster med jämna mellanrum råkat ut för nonchalant och otrevligt bemötande på Taverna Brillo i city. Det har hänt ett flertal gånger vid “Marknaden”, skärpning tack.
Pris: 26 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 2 kr dyrare i år
Vikt: 85 gram
Inköpt och testad: 28 augusti (inköpt på Humlegårdsgatan 19)
Betyg: 3
Betyg 2015: 3
Adress: Humlegårdsgatan 19 (Östermalm), Tullhus 1, Skeppsbron (Gamla Stan)
Hemsida: Här

VALHALLABAGERIET  

collageedited

Kommentar: Valhallabageriet på Östermalm är ett bageri som Annie och jag handlat hos under många år. I våras slopade de kontanthanteringen och använder enbart kortbetalning. “Valhalla” erbjuder en halvhög bulle. Ytan är lite frasig och bullen har en tydlig kanelsmak. Det är befriande med en bulle som inte är för söt, dock saknar vi något för att få pricken-över-i:et. Den når inte riktigt upp till en fyra men det är inte långt ifrån.
Pris: 23 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Oförändrat pris
Vikt: 94 gram
Inköpt och testad: 30 augusti
Betyg: 3
Betyg 2015: 2
Adress: Valhallavägen 174, Östermalm
Hemsida: Här

VETE-KATTEN 

collageedited
Kommentar: Vete-Katten grundades 1928 av Ester Nordhammar och är idag en av landets mest populära konditorier. Kanelbullen är stilig med fin färger och med lagom mycket pärlsocker. Bullen är lätt och luftig men vi upplever att den har en lite torr smak. Vi får även vibbar av en lätt parfymerad eftersmak, inte så att det stör för mycket, men den finns där. Betyget blir ett snäpp upp jämfört med 2015 då vi anser att bullen som helhet håller en jämn nivå.
Pris: 25 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 1 kr dyrare i år
Vikt: 76 gram
Inköpt och testad: 13 september (inköpt på Kungsgatan 55)
Betyg: 3
Betyg 2015: 2
Adress: Kungsgatan 55 (Norrmalm), Åhlens city (Norrmalm), Östermalms saluhall (Östermalm)
Hemsida: Här 

ÅSÖ KONDITORI & BAGERI  

collageedited
Kommentar: Åsö Konditori & Bageri är ett familjeägt klassiskt hembageri på Södermalm med butiksförsäljning som drivs av Björn och Vanja Romani. Åsö erbjuder en lätt och luftig kanelbulle på 77 gram som ligger i en pappersform. En god smak med behaglig kanelsmak som dröjer sig kvar i gomen. Bullen har dock stått framme på tok för länge så den var väldigt torr. Slutbetyget blir en trea.
Pris: 24 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Oförändrat pris
Vikt: 77 gram
Inköpt och testad: 12 september
Betyg: 3
Betyg 2015: 3
Adress: Åsögatan 102-104, Södermalm
Hemsida: Här

onebit_44onebit_44

CHIC KONDITORI

collageedited
Kommentar: Klassiska Chic konditori är ett välkänt vattenhål vid Mariatorget med brett urval av kondisvaror. Chic erbjuder en smörbakad vetebulle med kardemumma, kanel, mandelmassa, ägg och mandelflarn. Vid förra årets test förundrades Annie och jag över hur Chic kunde få till en bulle som var så oerhört torr och trist. Dessvärre har det inte blivit bättre inför årets test. En platt bulle som väger lätt i handen. Väldigt brödig och torr. Karaktärslös, smaklös och tråkig. Ett tips är att så snart som möjligt skaka fram ett nytt recept för det kan bara bli bättre. Betyget blir en svag tvåa.
Pris: 24 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 2 kr dyrare i år
Vikt: 70 gram
Inköpt och testad: 2 september
Betyg: 2
Betyg 2015: 2
Adress: Swedenborgsgatan 1 , Södermalm
Hemsida: Här

CRISTENSON & GREZ

collageeditedKommentar: Christenson & Grez har tagit över bageriverksamheten på Barnhusgatan 1. De har renoverat och fräschat till den tidigare slitna lokalen och innan sommaren slog de upp portarna till bageriet. Det är alltid spännande med nya aktörer och vi hade vissa förhoppningar om en god kanelbulle men tji fick vi. Kompakt och torr är dessvärre ledordet för denna nykomling. Dessutom, varför snåla med kanel på en kanelbulle? Vi anser även att det var på tok för mycket pärlsocker på bullen. Med all respekt så tror vi bara det kan bli bättre.
Pris: 25 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Ny för i år
Vikt: 88 gram
Inköpt och testad: 27 september
Betyg: 2
Betyg 2015: Ny för i år
Adress: Barnhusgatan 1, Norrmalm
Hemsida: Här

GREEN RABBIT 

collageeditedKommentar: Annie och jag diskuterade inför testet om rågbrödsbageriet Green Rabbit på Tegnérgatan skulle vara med i testet då deras bullar bakas på råg och inte som traditionsenligt på vetedeg. De var med förra året och levererade då en mycket välsmakande kanelbulle. Den gröna kaninen jobbar enbart med schyssta råvaror och vi fick en upplysning om att de har ändrat recept på kanelbullen. Den har ett helt annat utseende jämfört med i fjol och är i år låg, ja nästan platt. En bulle där man skippat jäst och penslar med sockerlag. Både Annie och jag tycker det är synd att de ändrat receptet för kanelbullen når inte alls upp till samma nivå som föregångaren. Den syrliga smaken är så påtaglig att vi enbart mäktar med två små tuggor vardera. Slutorden får bli, kära kanin, det kan bara bli bättre!
Pris: 27 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 2 kr dyrare i år
Vikt: 73 gram
Inköpt och testad: 16 september
Betyg: 2
Betyg 2015: 4
Adress: Tegnérgatan 17, Norrmalm
Hemsida: Här

LE VIOLON DINGUE

collageeditedKommentar: Helene Fourie och Helena Bergkvist har tidigare drivit Gamla Enskede bageri i Sandsborg men sedan ett par år tillbaka så är det mysiga Le Violon Dingue vid Hötorget som gäller. I februari i år slog de upp systerbageriet Les Petits Boudins vid Fridhemsplan. Dessvärre innehåller testpanelens bulle lite för mycket kanel, vilket gör den lite frän och därmed svår att förtära. Vidare så är bullen lite väl salt. Jag gillar Le Violon Dingue med de håller lite för ojämn kvalité och kanelbullen faller inte alls oss i smaken.
Pris: 22 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Oförändrat pris
Vikt: 102 gram
Inköpt och testad: 27 september
Betyg: 2
Betyg 2015: 3
Adress: Olof Palmes gata 12, Norrmalm
Hemsida: Här

LINDQUISTS KONDITORI

collageeditedKommentar: Klassiska Lindquist konditori med anor från 1915 gillar jag för att de alltid har en trevlig, glad och serviceinriktad personal. Dessvärre håller inte deras kanelbullar någon vidare hög klass. Bullen är för kompakt och torr, vilket gör att vi mellan varje tugga behöver fylla våra mungipor med vätska. Brödig karaktär. Nej, det här var ingen vidare aptitlig bulle vilket avspeglas i betygsättningen. Bättre kan ni Lindquists.
Pris: 22 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Oförändrat pris
Vikt: 99 gram
Inköpt och testad: 3 september
Betyg: 2
Betyg 2015: 2
Adress: Odengatan 27, Östermalm/Vasastan
Hemsida: Här

MA BAKER BAGERI & CAFÈ

collageedited
Kommentar: Den 9 mars i år öppnade Anna Ahlmqvist och Maria Bäckström upp ett litet mysigt bageri med tillhörande kafé vid Kärrtorpsplan i Johanneshov. Jag är uppvuxen i Enskede och gick i skolan som ligger i närheten så det blir alltid lite extra nostalgiskt när jag besöker området. Fokus för bageriet ligger på surdegsbröd, bullar och vegetariska soppor. Jag tycker brödutbudet ser bra ut, däremot når inte kanelbullarna upp till himmelska höjder. En rätt platt och ihopsjunken bulle med lite för degig karaktär. Annie och jag tycker även att bullen är på tok för söt. Faktum är att bullen inte smakar som en kanelbulle utom som något helt annat.
Pris: 20 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Ny för i år
Vikt: 94 gram
Inköpt och testad: 25 augusti
Betyg: 2
Betyg 2015: Ny för i år
Adress: Kärrtorpsplan 7, Johanneshov
Hemsida: Här

NYBERGS KODITORI 

collageedited
Kommentar: Testets i särklass billigaste kanelbulle (18kr) och då uppstår frågan, är billigt alltid bra? Svaret är tveklöst nej. En identitetslös och kompakt bulle, torr som kubb. Smakar som om ungarna på fritidshemmet bakat den. Den går att äta men varför? Ur ett konsumentperspektiv är 18 kronor fantastiskt billigt för en bulle men ur ett affärsperspektiv inte speciellt lönsamt. Frågan som konsumenten ställer sig när bullarna är så pass billiga är vilken kvalité det är på råvarorna.
Pris: 18 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 2 kr dyrare i år
Vikt: 117 gram
Inköpt och testad: 3 september
Betyg: 2
Betyg 2015: 2
Adress: Upplandsgatan 26, Vasastan
Hemsida: Här

PETITE FRANCE    

collageeditedKommentar: Petite France startades upp 2008 av Sebastian Boudet och mellan 2008-2011 som Sebastian drev bageriet vann Petite France den prestigefulla Gulddraken tre år i rad (Dagens Nyheters pris). 2011 sålde han bageriet och gick vidare i karriären. Annie och jag brukar fika på Petite France med jämna mellanrum men vi har aldrig tidigare testat deras kanelbullar. Sensmoralen efter det att vi testat deras bulle är att vi nog helst av allt hade velat ha det ogjort för bullen var väldigt kompakt och knastertorr. Vi letade febrilt efter kanelsmak men ack förgäves. Ett tips till Petite France är att hålla sig till det som de är bra på det vill säga franska bakverk och surdegsbröd.
Pris: 25 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Ny för i år
Vikt: 87 gram
Inköpt och testad: 20 augusti
Betyg: 2
Betyg 2015: Ny för i år
Adress: John Ericssonsgatan 6, Kungsholmen
Hemsida: Här

RIDDARBAGERIET

collageedited
Kommentar: Riddarbageriet var  mitt stamfik för ett par år sedan då jag hade kontor i dess närhet och jag har även följt deras utveckling under en lång period. I fjolårets test saknade vi kanelsmak och detsamma gäller för årets upplaga. Det säger sig självt att en kanelbulle skall avge en behaglig och smakrik kanelsmak med den bulle jag köpte var totalt smaklös. Pärlsockerbitarna var även för grova och det var varning för “stenskott” då de flög kors och tvärs över rummet. I övrigt en porös bulle. Skruva lite på recept och hantverk så kommer bullen att lyfta.
Pris: 25 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Oförändrat pris
Vikt: 81 gram
Inköpt och testad: 24 september
Betyg: 2
Betyg 2015: 2
Adress: Riddargatan 15, Östermalm
Hemsida: Här

SYSTRARNA DELSELIUS CAFÈ & KONDITORI

collageeditedKommentar: Vid Grisslinge havsbad på Värmdö ligger Systrarna Delselius stora och välbesökta café och konditori vars utbud är omfattande. Är man på väg långt ut i Värmdölandet så är Delselius ett givet stopp. Tyvärr en knastertorr bulle som helt klart legat kvar i ugnen lite för länge och både Annie och jag var tvungna att dricka vatten mellan tuggorna för att i huvudtaget kunna svälja bitarna. Givetvis händer det med jämna mellanrum att bagerier råkar grädda för mycket/lite men när det väl händer så är det viktigt att vi som konsumenter upplyser det för likväl betalar vi fullt pris. Jag vill dock tillägga att i de flesta fall brukar man få en ny bulle om man har klagomål.
Pris: 24 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Oförändrat pris
Vikt: 74 gram
Inköpt och testad: 14 augusti
Betyg: 2
Betyg 2015: 4
Adress: Skärgårdsvägen 158, Värmdö
Hemsida: Här

URBAN DELI

collageedited
Kommentar: 2009 slog Urban Deli upp sina portar i det gamla postkontoret vid Nytorget och det blev succé direkt. Bröd och bullar bakas i det egna bageriet på Skånegatan 76. Annie och jag handlar på Urban Deli med jämna mellanrum och vi vill passa på att hylla deras kundbemötande som håller mycket hög klass. Dessvärre håller inte kanelbullen samma höga klass. Kanelbullen ligger i en pappersform med hög kant. Ganska torr bulle med en underlig bismak som vi ej kunde identifiera. Små mandelbitar omgärdar bullen. Slutbetyget blir även i år en tvåa.
Pris: 25 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Oförändrat pris
Vikt: 76 gram
Inköpt och testad: 6 september (inköpt i Sickla)
Betyg: 2
Betyg 2015: 2
Adress: Nytorget 4 (Södermalm), Sveavägen 44 (Norrmalm), Hesselmans Torg 12 (Nacka)
Hemsida: Här

VIVELS

collageedited
Kommentar: Vivels historia går tillbaka till 1932 och bageriet är beläget i Ullvsunda där deras stenugnsbakade produkter leveraras till åtta av deras brödbutiker i Stockholmstrakten. En kanelbulle som inte ger några större ovationer från juryn. Lätt och luftig men total avsaknad av kanelsmak. Bullen är dessutom väldigt torr. Summa summarum en anonym bulle utan karaktär.
Pris: 20 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 2 kr dyrare i år
Vikt: 68 gram
Inköpt och testad: 5 september (inköpt på Lugnets Allé 38)
Betyg: 2
Betyg 2015: 2
Adress: Tunnlandet 1 (Bromma), Götalandsvägen 227 (Älvsjö), Ranhammarsvägen 24 (Bromma), Ringvägen 61 (Södermalm), Lugnets Allé 38 (Hammarby Sjöstad), Liljeholmstorgets Galleria (Liljeholmen), Agavägen 3 (Lidingö), Viksjö centrum (Järfälla)
Hemsida: Här

ÄLVSJÖ KONDITORI & BAGERI

collageeditedKommentar: Flätad kanelbulle i bullform med sött utseende. Vikten är på endast 70 gram så det är en flugviktare. Bullen är dessvärre alldeles för kompakt. Smaken är behaglig men det som Annie och jag reagerar på är att den är på tok för söt i smaken. Konditoriet i Älvsjö har en lång historia fylld med erfarenhet där framförallt deras semlor är välkända. Om de vill att kanelbullarna skall nå upp till samma kvalitativa nivå så får de nog jobba på ganska bra. Betyget blir som i fjol, en tvåa.
Pris: 24 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 2 kr dyrare i år
Vikt:
70 gram
Inköpt och testad: 
19 augusti
Betyg:
2
Betyg 2015: 2
Adress: 
Johan Skyttes Väg 204, Älvsjö
Hemsida:
Här

onebit_44

ALBERT & JACK’S

collageeditedKommentar: Albert & Jack’s slog upp sina portar på Engelbrektsgatan 2007 och än idag finner man köket och bageriet på samma plats. Utseendemässigt är kanelbullen lik fjolårets upplaga, lite åt det mörkare hållet och väldigt tjusig. Bullen är på tok för kompakt, vilket innebär att den säkerligen går att äta om den är nygräddad men efter en stund blir den torr som fnöske. Dock är inte torrheten det värsta med bullen utan det är att bagaren varit på tok för frikostig med kanelen. Annie och jag brukar äta upp hela bullen men denna bulle kunde vi enbart ta två tuggor av, därefter placerades den i det “runda arkivet”. Alla som smakat något med för mycket kanel i vet vad jag syftar på, en stickande och frän smak som irriterar tunga och gom. Juryns dom är solklar, tummen ned och en etta.
Pris: 25 kr
Prisnivå jämfört med 2015: Oförändrat pris
Vikt: 100 gram
Inköpt och testad: 8 september (inköpt på Skeppsbron 24)
Betyg: 1
Betyg 2015: 2
Adress: Engelbrektsgatan 3 (Östermalm), Skeppsbron 24 (Gamla Stan), Drottninggatan 22 (Norrmalm)
Hemsida: Här

BONNE FEMME

collageeditedKommentar: Bonne Femme drivs sedan 2013 av syskonen Soldati. Bageriet ligger i Hammarbyhöjden i södra Stockholm och därifrån levererar de dagligen bröd och bakverk till deras övriga enheter runt om i stan. Lokalen i Hammarbyhöjden ligger i ett bostadsområde och är riktig fin. Här serveras bland annat en god plankpizza. Förra året fick Bonne Femmes kanelbulle dåligt betyg av oss och dessvärre har det inte skett någon förbättring. Kanelbullen har en svampig karaktär och är oerhört kladdig men det värsta av allt är den parfymerade smaken. Det smakar cerat och den är så påtaglig att Annie och jag enbart mäktar med två små tuggor vardera. Gissningsvis är fyllningen färdigköpt och/eller att bullen bakats med margarin. Betyget blir som den förtjänar, en etta, vilket är tråkigt för ett annars trevligt bageri.
Pris: 22 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 2 kr dyrare i år
Vikt: 95 gram
Inköpt och testad: 21 augusti (inköpt på Malmövägen 18)
Betyg: 1
Betyg 2015: 2
Adress: Malmövägen 18 (Johanneshov), Erik Segersälls väg 5 (Aspudden), Abrahamsbergsvägen 11 (Bromma), S:t Eriksgatan 109 (Vasastan)
Hemsida: Saknas

FABRIQUE

collageedited
Kommentar: Fabrique är ett lokalt stenugnsbageri som etablerat ett flertal enheter de senaste åren runt om i Stockholm. Butikerna är små och fina men det är enbart kaféet på Rosenlundsgatan som har ett flertal sittplatser och här finns även bageriet. Så fort jag förde in handen i påsen för att greppa tag i kanelbullen kände jag att inte allt stod rätt till. Helt svampig och insjunken och vi har under alla år aldrig sett maken till en sådan ogräddad bulle som sålts i butik. Faktum är att när vi la bullen på ett fat och sedan lyfte upp den så var halva bullen kvar på fatet och vi fick skrubba loss degen från fingrarna. Och detta betalar vi konsumenter för! Att varken bagaren eller personalen som la upp bullarna noterade detta får ses som grovt slarv.

Som jag skrivit om tidigare så finns det en anledning till varför vi ej valt att få bullar budade till oss för det ger inte en helt rättvis bild över den dagliga verksamheten med dess processer. Om jag köper en bulle (eller en annan vara) på en onsdag klockan 13.00 så skall den hålla liknande kvalité som om jag köper den på en söndag klockan 14.00. Vi konsumenter betalar alltid samma pris för aktuell vara oavsett dag och tid.

Det är mänskligt att fela, det händer oss alla och min rekommendation till Fabrique och dess ansvariga är att se över kvalitetssäkringen för det är dessvärre inte första gången detta händer oss och jag har hört om liknande historier från andra gäster. Även vid förra årets test var bullen degig. Ett av testets dyraste och tyngsta kanelbulle är också den absolut sämsta. Gör om, gör rätt och gör det nu.

img_4276editedBullens undersida

Pris: 29 kr
Prisnivå jämfört med 2015: 1 kr dyrare i år
Vikt: 126 gram
Inköpt och testad: 12 september (inköpt på Rosenlundsgatan 28)
Betyg: 1
Betyg 2015: 2
Adress: Scheelegatan 6 (Kungsholmen), Nybrogatan 6 (Östermalm), Odengatan 42 (Vasastan), Långholmsgatan 27 (Södermalm), Södermannagatan 23 (Södermalm), Götgatan 24 (Södermalm), Odengatan 77 (Vasastan), Lilla Nygatan 12 (Gamla Stan), Drottninggatan 102 (Norrmalm), Drottningholmsvägen 18 (Kungsholmen), Götgatan 90 (Södermalm), Fleminggatan 83 (Kungsholmen), Rosenlundsgatan 28 (Södermalm), Centralplan 15 (Norrmalm)
Hemsida: Här

✶✶✶

Återigen vill jag understryka att bulltestet är vår personliga bedömning och om du är av en annan åsikt så är det bara bra för tänk om alla människor skulle ha samma smak!

✶✶✶

Vinnarna 2016 – Robbans bästa kanelbulletest

Processed with Snapseed.

Grattis Linus Thyrén, Daniel Roos, Nina Teplij, Louise Olsson och övrig personal på K-märkt Patisserie & Bageri.

✶✶✶

Vi har ej i syfte att ironisera, förlöjliga eller på något annat sätt förolämpa inblandade parter. Samtliga bagare är professionella och duktiga yrkesmän/kvinnor som förtjänar respekt.

✶✶✶

Jag ber om överseende för eventuella stavfel, syftningsfel och ibland halvtaskiga foton.

✶✶✶

Du kan även följa Robbans bästa på Instagram och Facebook samt prenumerera på min blogg via Bloglovin.

✶✶✶

Om du vill veta mer om bloggen kan du läsa Om Robbans bästa samt Om Robban

✶✶✶

Ett stort tack för att du tagit del av testet.

Må bäst
Robert & Annie

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.