Köp bröd på det lokala bageriet

Sommaren börjar lida mot sitt slut och det har varit en ovanligt tuff period för många näringsidkare då antalet konkurser varit rekordhög under maj-juli. Det är många branscher som drabbas och i synnerhet gäller det för restauranger, kaféer och bagerier/konditorier.

Under de senaste åren har det blivit väsentligt mycket dyrare att bedriva bageriverksamhet på grund av höjda räntor och dyrare priser på el, emballage och transporter samt kraftigt höjda råvarukostnader.

Många ägare jag pratat med säger att de inte kan höja priserna i samma takt som deras inköpspriser för då väljer kunderna bort dem. Och om inte företagarna kan höja priserna tillräckligt så sjunker marginalerna och det påverkar resultatet.


I juli månad ökade konkurserna i Sverige med 49 procent jämfört med samma månad förra året och sedan årsskiftet har nästan 4 000 aktiebolag gått i konkurs enligt kreditupplysningsföretaget UC. De mest utsatta sektorerna finns inom bygg, transporter, restauranger och hotell. 

Enligt UC:s statistik är antalet nystartade företag de lägsta på tio år inom flera stora branscher. Nystarterna har störtdykt under juni månad med 80 procent inom hotell- och restaurang (där bageri, konditori och kafé ingår) i jämförelse med i fjol.

Redan i fjol förutspådde jag lägre intäkter på brödförsäljning från landets bagerier och dessvärre ser jag ut att ha få rätt på den punkten. Efter att ha talat med ett tjugotal bagare runt om i landet så visar det sig att brödförsäljningen sjunkit för många av dem under året.

Kunderna väljer helt enkelt att köpa sitt bröd i mataffären istället då de i regel har större utbud, förmånliga kampanjer samt att det är smidigare att utföra matinköpet på ett och samma ställe. Det är bekvämt samt att du som kund erhåller poäng för dina inköp som i sin tur ger storköpsrabatter på x-antal procent.

Bröd i matvaruaffären upplevs av många som billigare jämfört med det lokala bageriet och visst kan det vara så ibland – men långt ifrån alltid. Mitt råd, granska alltid jämförpriset. Se även över innehållsförteckningen, ju kortare lista, desto bättre bröd för din hälsa.

Fika är bland det sista som vi konsumenter drar ned på under lågkonjunkturer men denna konjunktur är annorlunda då hushållen drabbas extra hårt. Dessvärre ser inte närmsta halvåret speciellt muntert ut heller då räntan kommer att höjas ytterligare, matpriserna kommer att fortsätta uppåt och så har vi osäkerheten med kommande elpriser. Men trots allt elände så fortsätter vi att fika.

Fortsätt att stödja ditt lokala fik så gott du kan och handla ditt matbröd på närmsta hantverksbageri så stödjer du de mindre företagarna som inte har samma ekonomiska muskler som de stora matjättarna. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Gå nu ut och stöd ditt lokala fik❤


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.