Fikatips: Gruvstugan Högbo bruk

Historien om Högbo bruk började med Bergslagens goda järnmalm, skickliga bergsmän och ett sällsynt lämpligt vattendrag. Med de rika skogarna fanns alla förutsättningar för ett blomstrande järnbruk. På 1600-talet blev Högbo bruk ett centrum för järntillverkning, en plats där utveckling skedde och rikedomar skapades.

Högbo bruk är mest känt som platsen där konsul Göransson smidde ut det första bessemerstålet 1858 och revolutionerade ståltillverkningen. Göranssons stål blev en världsframgång och han startade ett helt nytt industriföretag ur järnbruket i Högbo. Därmed var en 200 år lång epok slut och en annan tog sin början. Nya ägare tog över och bruket fick nya ändamål som lantbruk och sommarnöje. Högbo bruk är i dag ett öppet friluftsparadis, ett levande kulturarv och en viktig kugge i samhället.

Konsul Göransson då? Jo, det gick bra för honom och hans nya stålverk, som har utvecklats till den världskända industrikoncernen Sandvik. Inte illa!

Högbo bruk är ett levande bruk och hit kommer alla sorters människor för att njuta av livet och utmana sig själva. Här finns friluftsliv, sport, konsthantverk, shopping, evenemang, kulturhistoria, ekologiska odlingar, mat och boende. Allting omgärdat av herrgårdarna, de röda längorna, kvarnen, stallet och bruksparken som ger Högbo dess karaktär och minnen om det som varit.

I den charmiga 1800-talsstugan intill friluftsområdet ligger Gruvstugan där det serveras kaffe, matiga mackor och legendariskt gott fikabröd. När man kliver över tröskeln till den lilla stugan känns det som att komma hem till en god vän. Man vill direkt sparka av sig skorna, vila fotsulorna mot det knarrande trägolvet och värma händerna mot brasan. På sommaren finns det glass och under skidsäsongen finns varm soppa för alla frusna vinterälskare. Barnvänligt, hundvänligt och hemtrevligt.

✿Varmt välkomna✿

Gruvstugan Högbo bruk
Adress: Hans Hertas väg 19, Högbo/Sandviken/Gästrikland
Hitta hit
Öppettider: Måndag-fredag 10.00–15.00
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.