Kristine Wallin tog hem Pralin-SM

I dag arrangerades svenska mästerskapet i pralintillverkning för yrkesverksamma konditorer och professionella pralinhantverkare för tredje året på Sthlm Food & Wine och Bak- & Choklad. I vanlig ordning var det knökfullt med folk på mässan och runt tävlingsområdet där de fem finalisterna gjorde upp om den ärofyllda titel.

Vinnaren av Pralin-SM 2024 blev Kristine Wallin från Falköping och juryns motiveringen lyder enligt följande: ”Den vinnande pralintillverkaren har skapat ett universum av smaker och konsistenser. Trots hård konkurrens var juryn enig om att detta är årets praliner. Vinnare av Pralin-SM 2024 är Kristine Wallin, KW Praliner i Falköping”.

Resultat
1. Kristine Wallin, KW Praliner, Falköping
2. Michaela Andersten
India’s, Stockholm
3. Marie-Fe EdwardssonMary Fairy, Nacka/Stockholm

Delad fjärdeplats utan inbördes ordning   
Johanna Lind, Tårtstudion, Gräsmyr/Umeå
Hannah GustafssonChokladbutiken brun, Ängelholm

Kristine Wallin får stolt titulera sig Årets Pralinhantverkare, tillika Svensk Mästare i pralinhantverket. Under ett års tid får Kristine representera branschen med titeln Årets Pralinhantverkare. Dessutom vinner Kristine äran att skapa nästkommande års Festivalpralin för Bak & Chokladfestivalen, professionell monteryta och all försäljning av festivalpralinen under festivalen året efter vinsten.

Tävlingen bestod av en showpralin och en temapralin (Fars dag) där bedömningen görs efter temperering, gjutning, ganache, lockning, utseende, konsistens, smak och doft. Juryn tittar på handlag i teknik, innovativ teknik, korrekt kristallisering, att det är rent och snyggt. Protokollet för jurybedömning kan du finna här (scrolla ned till ”vad exakt bedömer juryn?”.

Jurymedlemmar
Christina Möller, Måltidsakademien
Elisabeth Johansson, konditor, kock, matstylist och kokboksförfattare
Ida Norinder, vinnare av Pralin-SM 2023
Elin Hägglöv, Werners Gourmetservice
Johan Landerhjelm, KåKå 
SBoKM (branschföreningen Sveriges bagar- och konditormästare) med Jan Danielsson, Magnus Hård och Gustaf Mabrouk

Arrangörer
Stockholmsmässan/Sthlm Food & Wine och Bak- & Choklad och SBoKM – Sveriges Bagar & Konditormästare – En branschförening för mästare. Mästarbrevet har gamla anor och har utvecklats med tiden för att anpassas till branschernas utveckling. Brevet är ett eftertraktat kompetensbevis för yrkesutövaren och är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom det egna hantverksyrket.

Föreningen Sveriges Bagar- och KonditorMästare (SBoKM) har som målsättning att samla alla bagar- och konditormästare, för att tillsammans arbeta för och medvetandegöra kunskapen och hantverket mot allmänheten.

Sponsorer
Kåkå, Werners Gourmetservice, Diplomático 

Ett stort tack till alla underbara finalister, jurymedlemmar och tävlingens konferencier Henrik Olsson, som i vanlig ordning presenterade, intervjuade och underhöll åskådarna med bravur. Vi ses nästa år igen på Sthlm Food & Wine och Bak- & Choklad. Om du är intresserad av att medverka på nästa års Pralin-SM (tävlande eller sponsor) – hör av dig till mig här på bloggen eller via e-post.

Pralin-SM hemsida
Pralin-SM Instagram

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.