Landets främsta glassmakare – här är samtliga medaljörer

Idag genomfördes Glass-SM på Nordiska Trädgårdar, där tävlingsområdet samlade en stor skara åskådare. Tävlingen påbörjades redan 06.30 och prisutdelningen gick av stapeln 16.00 så det blev en lång dag för de tidigast startande.

Det var sammanlagt 24 företag i final. Tävlingen delades in fyra olika smakkategorier och varje glass bedömdes i blindtester efter smak, konsistens och struktur av en jury där samtliga poäng räknades ihop. För att kunna vinna titeln svensk glassmästare krävs att de tävlande deltar i samtliga kategorier. Deltagare i tävlingen var glassbarer, konditorier och restauranger. Juryn bestod av erfarna glassmästare och konditorer.

Årets tävlande
1.
 Stebbarps glasscafé (Ydre/Östergötland)
2. Gelaterian Göteborg (Göteborg)
3. Snickaretorpet vedugn & butik (Axvall/Skara)
4. Kullabygdens Vanilj & Choklad (Höganäs/Helsingborg)
5. Gelato Chill (Ljusterö/Uppland)
6. Glassverkstan på Skeppsholmen (Stora Säby gård/Åkersberga)
7. Renates konditori (Krokom/Jämtland)
8. TM Bagarstuga (Västerhaninge)
9. Café Björngårdsvillan (Göteborg)
10. Loren Jins Gelato & Waffle House (Norrtälje)
11. Ninas glassbar gelato (Härnösand)
12. Kosterheds konditori (Solna)
13. Grädda (Östersund)
14. Lilla gummans gelato (Lindome/Mölndal)
15. Askersundsglass (Askersund)
16. Betsy Sandberg choklad (Lidingö)
17. Vallentuna stenugnsbageri (Vallentuna)
18. Gånsviks choklad (Gånsvik/Härnösand)
19. Laholmens gelato (Strömstad)
20. Letiz Gelato (Stockholm)
21. Glassgår’N i Bjärke/Blåbärstället (Bjärke)
22. Gelato Factory Gränna (Gränna)
23. Schrams gelato (Östhammar)
24. En får tacka (Storå/Lindesberg)

Glass-SM består av fyra kategorier 

Pistageglass
Bedöms efter smak, konsistens samt eventuell kombination med topping/variegato. Det är tillåtet att tillsätta en kompletterande smak i pistageglassen.

Citronsorbet
Kan detta vara året då vi äntligen når guld i denna kategori? Serveras i smala kantiner. Kantinen får dekoreras för publiken, men dekorationen ingår inte i bedömningen och får inte skickas med till juryn.

Arla svenskt smör (brynt smör)
Valfri tolkning av brynt smör. Topping, variegato och andra tillsatser är tillåtna.

Glassmästarens val
Helt fri smak utan begränsningar. Här förväntar vi oss att ni överraskar juryn.

Totalpoängen avgör Sveriges glassmästare och priser delas ut till kategorivinnare samt guld-, silver- och bronsdiplom baserat på poängskala.

Nedan presenteras 2025-års medaljörer i samtliga kategorier. Tävlingsbidragen anonymiseras innan jurymedlemmarna provsmakar och bedömer dem. Alla jurypoäng räknas sedan ihop och avgör vilken totalsumma varje bidrag får. Glassarna är bedömda utifrån ett speciellt poängsystem, därav har flera tävlande fått samma utmärkelse.

GLASSMÄSTARENS VAL  
Guld
Betsy Sandberg choklad (Lidingö)
Silver
Laholmens gelato (Strömstad)
Brons
Café Björngårdsvillan (Göteborg)
Schrams gelato (Östhammar)
Gånsviks choklad (Gånsvik/Härnösand)
Askersundsglass (Askersund)
Glassverkstan på Skeppsholmen (Stora Säby gård/Åkersberga)
Gelato Chill (Ljusterö/Uppland)
Ninas glassbar gelato (Härnösand)
Vallentuna stenugnsbageri (Vallentuna)

PISTAGEGLASS   
Guld
Snickaretorpet vedugn & butik (Axvall/Skara)
Silver
TM Bagarstuga (Västerhaninge)
Loren Jins Gelato & Waffle House (Norrtälje)
Kullabygdens Vanilj & Choklad (Höganäs/Helsingborg)
Gelato Chill (Ljusterö/Uppland)
Café Björngårdsvillan (Göteborg)
Schrams gelato (Östhammar)
Brons
Gånsviks choklad (Gånsvik/Härnösand)
Betsy Sandberg choklad (Lidingö)
Gelaterian Göteborg (Göteborg)
Glassverkstan på Skeppsholmen (Stora Säby gård/Åkersberga)
Renates konditori (Krokom/Jämtland)
Vallentuna stenugnsbageri (Vallentuna)
Grädda (Östersund)
Laholmens gelato (Strömstad)
Lilla gummans gelato (Lindome/Mölndal)
En får tacka (Storå/Lindesberg)

CITRONSORBET
Guld
Ingen lyckades kamma hem guld i citronsorbet-kategorin
Silver
Vallentuna stenugnsbageri (Vallentuna)
Brons
Glassgår’N i Bjärke/Blåbärstället (Bjärke)
Gelaterian Göteborg (Göteborg)
Kullabygdens Vanilj & Choklad (Höganäs/Helsingborg)
Glassverkstan på Skeppsholmen (Stora Säby gård/Åkersberga)
Lilla gummans gelato (Lindome/Mölndal)
Betsy Sandberg choklad (Lidingö)
Café Björngårdsvillan (Göteborg)
Renates konditori (Krokom/Jämtland)
Loren Jins Gelato & Waffle House (Norrtälje)
Laholmens gelato (Strömstad)

ARLA SVENSKT SMÖR  
Guld
Gelaterian Göteborg (Göteborg)
Silver
Loren Jins Gelato & Waffle House (Norrtälje)
Brons
Vallentuna stenugnsbageri (Vallentuna)
Glassgår’N i Bjärke/Blåbärstället (Bjärke)
Lilla gummans gelato (Lindome/Mölndal)
Grädda (Östersund)
Gånsviks choklad (Gånsvik/Härnösand)
Schrams gelato (Östhammar)
Kullabygdens Vanilj & Choklad (Höganäs/Helsingborg)
Stebbarps glasscafé (Ydre/Östergötland)
Renates konditori (Krokom/Jämtland)
Letiz Gelato (Stockholm)

Sabina Ståhl, Schrams Gelato

Vinnare totalt och tillika glassmästare 2025
Schrams gelato (Östhammar)

Juryns motivering
”Vinnaren har skapat krämig pistagegelato med hög smakrik karaktär. Glassmästarens val är kreativ & välbalanserad , Konsistenserna är utmärkta rakt igenom där presentationerna och jämnheten i alla kategorierna fulländar en superb glassupplevelse”.
 
Tidigare års vinnare
2024 – Snickaretorpet vedugn & butik, Eggby/Skara
2023 – Gelaterian, Göteborg
2022 – Kennys Gelato, Stockholm
2021 – Inställd tävling
2020 – Inställd tävling
2019 – Glassbaren i Bräcke, Jämtland
2018 – SNÖ, Stockholm
2017 – Ett bageri, Stockholm
2016 – SNÖ, Stockholm
 
Om Glass-SM
Glass-SM är en tävling som arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med konditorn Tony Olsson. Tävlingens sponsorer är Arla Pro, Valmar Scandinavia, Primulator och KåKå. Bland de tävlande finns glassbarer, konditorer och restauranger som säljer glass som take-away.
 
Fotograf: Angelica Liljenroth och Stockholmsmässan

 

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.