Fikatips: Conditori Nordpolen

Conditori Nordpolen är ett klassiskt conditori med anor från 1903 då systrarna Alma och Alvida Jansson startade konditoriet.

Conditori Nordpolen drivs numera som aktiebolag och är ett typiskt småföretag/familjeföretag som drivs av syskonen Tina, Per och Elin. Cirka 40 personer är sysselsatta i rörelsen som består av ett nytt modernt bageri, försäljnings- och serveringslokaler. Under sommarhalvåret har vi också trädgårdsservering.

Varför ett så arktiskt namn som ”Nordpolen”? I slutet av förra seklet levde en man, Salomon August Andrée, han var upptäcktsresande och forskare. Hans stora intresse var att flyga luftballong. Han hade en stor dröm att en gång få flyga luftballong till Nordpolen.

Under en av sina testflygningar 14 juli 1894 startade han från gasverket i Göteborg (Han skulle testa möjligheten att kunna styra sin ballong med så kallade styrlinor). Vinden var västlig och på eftermiddagen passerade han Vara. Han landade på en åker tillhörande en gård som heter Glädjen. Det berättas att Andrée med ressällskap tog sig in till Vara och ”ägnade sig åt umgänge med Varaborna”.

Tre år senare startade Andrée sin ödesdigra resa från Danskön på Spetsbergen mot Nordpolen. Han kom inte så långt, 65 timmar senare nödlandade han på Vitön. Inte förrän 1930 hittade en expedition kvarlevorna och utrustningen i isen med bl.a. utförliga dagböcker och oframkallad film.

När systrarna Alma och Alvida startade sitt conditori kom de att tänka på Andrées besök i Vara 1894. Då 1903, var ju Andréexpeditionen fortfarande försvunnen och de beslöt att hedra Andrées minne med att kalla conditoriet för ”Nordpolen”.

På Nordpolen finner du ett brett sortiment av kaffebröd, konditorivaror, tårtor, praliner och bröd. I oktober 2018 firade Conditori Nordpolen 115 år. Det ville vi att fira genom att öppna en helt nytt butiksbageri som har fått namnet Nordpolens stenugnsbageri.

Hos oss kan man snabbt och lätt handla underbart surdegsbröd som antingen är bakat i våran vedeldade stenugn eller i någon utav våra nya stenugnar som finns synliga i butiken. Största delen av mjölet vi använder kommer från Levene kvarn och degarna låter vi kalljäsa i minst 24 timmar vilket gör brödet smakrikt och matigt.

Självklart så finns det vanliga frallor, vetebröd, wienerbröd och mycket annat gott. Här kan du även ta ett snack med bagaren som har gjort brödet, köpa med dig en fräsch sallad, en god macka, färskpressad juice eller nybryggt kaffe. Butiken finns vägg i vägg med konditoriet – i Varafins gamla lokaler.

✿Varmt välkomna✿

Conditori Nordpolen
Adress: Torggatan 14, Vara/Västergötland
Säsong: Öppet året runt
Öppettider konditoriet: Måndag-fredag 08.00-18.00. Lördag 08.00-15.00. Söndag 10.00-17.00
Öppettider stenugnsbageriet: Tisdag-fredag 06.00-16.00. Lördag 08.00-13.00
Info: Det finns gott om sittplatser inomhus bland annat i vackra Sveas våning samt Alma och Andreés rum på övervåningen, inrett i sekelskiftstil. Under den varmare årstiden finns det utomhusplatser.
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram/Instagram bageri

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.