Landets populäraste bakverk

Jag har genom åren rest runt rätt mycket i landet och besökt ett stort antal fik och pratat med både ägare, bagare/konditorer och gäster och en vanlig fråga som jag brukar få är vilka bakverk som är populärast i landet. Mitt svar brukar alltid bli densamma, nämligen kanelbullar.

Med jämna mellanrum brukar det även komma ut undersökningar där man frågar konsumenter om landets populäraste bakverk och tveklöst hamnar kanelbullen i topp.

Tycke och smak kan skilja sig en del beroendes på var i landet man bor men när det kommer till bakverk så är kanelbullen populär oavsett om man bor i Ystad eller i Kiruna.

Kanelbullen är ohotad etta även om kardemummabullen genom åren blivit allt populärare (i synnerhet i storstäderna) så har den fortfarande en bit upp till kanelbullens position som högst på tronen.

Givetvis går det trender även bland bakverk och de senaste åren har exempelvis mazariner, munkar och småkakor fått ett uppsving. Många gånger kan man ta ett klassiskt bakverk och uppdatera innehåll och form till en version 2.0.

Att trender oftast påbörjas i storstäderna för att sedan sprida sig ut i landet är kanske inte så konstigt då kundunderlag, antalet fik och konkurrens i regel är fler i storstäderna. Sedan finns det bakverk som vissa delar av året är populära på landsbygden men inte i lika hög grad i storstäderna som exempelvis sommarsemlor som brukar vara ett populärt inslag på sommarcaféer runt om i landet.

Sveriges populäraste bakverk
Kanelbulle
Morotskaka
Wienerbröd
Chokladboll
Biskvier
Kärleksmums
Brownie
Prinsesstårta
Småkakor
Muffins
Gräddbakelse
Munkar
Kladdkaka
Mazariner
Semlor

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.