Idag avgjordes SM i bageri i Nordstan i Göteborg som arrangeras av branschföreningen Sveriges bagare och konditorer.

Fem killar och en tjej gjorde upp om den ärofyllda titeln vars startfält bestod av Ewa Winge (Kopparlundens bageri), Montadar ”Montis” Kanbar (Bullar & Bröd), Paul Florian Ficard (Sandby stenugnsbageri), Maju Rull Tall (Desserterie & Catering), Mohamad Khir Alshabani (Konditori Hollandia) och Tobias Henke (Skeppsbro bageri).


Stiligt vinnarbidrag från Montadar

Under tre dagar har sex av landets bästa bagares tävlingsnerver satts på prov. På endast sex timmar har finalisterna bakat totalt 150 bröd, baguetter, croissanter och bullar vardera med höga krav på innovation, teknisk skicklighet och kreativ höjd.

Bland annat presenterades bullar med kanderade hibiskusblad och romrussin, rågbröd med toner av apelsin, bröd med rökt mjöl och blåbärscheesecakes i form av briochebullar.

Finalisterna fick inte minst visa prov på sin hantverksskicklighet när årets hemliga moment, fullkornsbröd, skulle bakas och flera olika tekniker och smakkombinationer presenterades.


Mer godbitar från Montadar

Den som drog det längsta strået i årets tävling var Montadar ”Montis” Kanbar som jobbar på Bullar & Bröd i Stockholm. Tvåa kom Ewa Winge från Kopparlundens bageri i Västerås och trea Tobias Henke från Skeppsbro bageri i Stockholm.

Montadar skapade bland annat ett bröd med rökt fullkornsdinkel, en kavlad briochecylinder fylld med hallon och pistage dekorerad med en krispig kexblomma och bullar formade till blommor fyllda med blåbär och färskost.

Stort grattis Montadar och en stor eloge till övriga pristagare och finalister.

Foton: Natalie Greppi

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.