Coronaviruset covid-19 fortsätter att sätta skräck runt om i världen och allt fler länder bommar igen och isolerar sig. Reaktionen bland folk tar sig olika utryck där vissa fortsätter med sina dagliga vardagsrutiner utan några speciella åtgärder medan andra skyddar sig och hamstrar mat och läkemedel som om allt livsmedel i världen skulle ta slut inom den närmsta tiden!

En sak är dock säker och det är att efterdyningarna kommer att få katastrofala följder för många företag och i synnerhet drabbas besöksnäringen hårt med de runt 200 000 som är sysselsatta där. Flygindustrin, mötessektorn, hotell, restauranger, kaféer, bagerier med flera drabbas direkt då folk bokar av och stannar hemma.

Foto: Sean Benesh för Unsplash
Foto: Sean Benesh för Unsplash

Visita som är besöksnäringens företrädare har aldrig upplevt något liknande och beskriver nuläget som ”katastrof”. På Scandic där min fru Annie jobbar råder stiltje och orderingångarna är i princip noll och häromdagen gick man ut med varsel på cirka 2000 tjänster inom koncernen i Sverige, viket är hälften av bolagets fast anställda. Enligt Hotell- och restaurangfacket kan det röra sig om 15 000 anställda som riskerar jobben inom den närmsta tiden.

Kaféer, bagerier och konditorier drabbas också hårt och i synnerhet leveransbagerier som är beroende av beställningar från företag. När jag under två-tre dagar pejlat stämningen hos ett flertal ägare till kaféer, bagerier och konditorier så kan jag bara sammanfatta det med ordet ”tragedi”. Om den här utvecklingen blir långdragen så kommer väldigt många företag gå omkull – och då även många välkända fik.

Vad kan jag som konsument göra? Vad du än gör, sluta inte handla. Fortsätt att besöka fik och om du inte vill ta en fika på plats – köp med dig varor hem. Ditt fikastöd är viktigt och konsekvenserna av ditt agerande kan få en avgörande roll för många näringsidkare. Jag vill att mitt favoritfik skall finnas kvar när corona-eländet är över. Vill inte du också det?

Finns det då någon ljusning på eländet? Ja, det finns det faktiskt. Kinas epicentrum för coronaviruset, staden Wuhan, som var den stad som drabbades först i december förra året, har sedan isoleringen enbart ett fåtal nya fall. I övriga Kina rapporteras inga (eller väldigt få) nya fall och där har isolering och stängda städer visat sig vara en effektiv handling. Kina är det land som drabbats hårdast med över 3000 dödsfall, varav majoriteten är äldre personer. Nu tar övriga världen hjälp av Kina och flera kinesiska experter har flugits in till Italien för att bistå som rådgivare i de mest utsatta delarna av landet.

Även i Sydkorea rapporteras mindre antal smittade fall och i de tio städer i Lombardiet i Italien som först försattes i karantän har inga nya fall rapporterats. Däremot finns det andra städer i regionen där man fortfarande har problem.

I Sverige är vi några veckor efter Italien och flera månader efter Kina vilket betyder att det med all sannolikhet kommer att dröja en tag innan vi kan få se en positiv vändning här i landet. Tyvärr fortsätter dock antalet smittade att öka snarare än avta. Kanske är det bara en tidsfråga innan vi också försätts i karantän?

Vilka handlingar och åtgärder som varit ”rätt” eller ”fel” får experterna summera när allt är över för något liknande som nu råder har världen aldrig upplevt. Det vi däremot vet är att vi genom historien upplevt många katastrofer som varit betydligt värre än coronaviruset och i samtliga fall har jordens befolkning överlevt. Det kommer vi att göra även den här gången.

Gå nu ut och stötta dit favoritfik och gör det nu❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.