Veckans blogg – Blomster & Bakverk

Jag heter Annelie Andersson och bor i Åkersberga, strax norr om Stockholm, med man och två vuxna barn. Fyra dagar i veckan är jag operativ projektledare på en reklambyrå. Där är jag administratören som har koll på att alla gör det de ska och i tid liksom har all kundkontakt. All annan tid, som inte är med familj och vänner, ägnas åt min stora passion blomster, bakverk och fotografi. Då får jag vara kreatören och helt gå upp i skapandet.

Bloggat har jag gjort sen 2013 då mina följare på Instagram tyckte att jag skulle dela mina recept på det sättet. Kastade mig utanför komfortzonen och har inte ångrat mig en sekund. Med tiden har intresset för att skapa bilder tagit överhand liksom att bli en bättre stylist och fotograf. Såklart att intresset för mat och bak ligger till grund för alltsammans, men drivkraften ligger verkligen i att inspirera till främst bakning genom mitt bildspråk.

Bloggen har uppmärksammats på många sätt genom åren och jag har fått mina recept publicerade i olika veckotidningar och magasin. Det är alltid roligt att få den där kicken av att någon annan faktiskt gillar det jag gör. Inte minst med tanke på all tid vi lägger ned på att bjuda läsarna på recept och inspiration. Ofta står vi ju själva i köket, vid kameran och datorn. Minst lika värmande är såklart alla kommentarer jag får på blogg och i sociala medier. Där kan man tala om att få energi och drivkraft att fortsätta!

Jag har nominerats av Matbloggspriset tre år i rad till kategorierna Stora Matbloggspriset, Bästa Foto och Hedersutmärkelsen. Tredje gången gillt innebar att jag fick hämta ett diplom i höstas. Ifjol medverkade jag också som inspiratören i magasinet Rum Ute, en flera sidor lång intervju som slutade med att jag fick ta omslagsbilden till vinternumret. Det amerikanska magasinet Origin Magazine hade med mig och mina bilder och recept i fjolårets både första och sista nummer. Jag medverkade i min första fotoutställning tillsammans med fyra andra fotografer i Falköping. Och så har jag ju gästat Bakpodden!

Det största som hände ifjol är förstås att jag blev kontaktad av tre olika bokförlag som frågade om jag var intresserad av att ge ut en bok. Det var jag! Kontrakt skrevs med förlaget Bladh by Bladh och till hösten kommer min första bakbok. Planering, skrivande, bakande och fotande pågår för fullt. Ser verkligen fram emot denna höst!

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Det där är lite som att fråga vad jag har för favoritblomma. ALLT är ju roligt att baka. Men bröd har väl på något sätt alltid legat mig varmt om hjärtat. Det finns något meditativt i att knåda en deg. Förutom fascinationen i att jäst, vatten och mjöl kan bubbla upp och bli till ett gott bröd.

Hur ofta brukar du baka?
– Åh, det där är så olika. Hur roligt det än är att baka så räcker tiden inte alltid till. Eftersom jag gärna vill komma med nytt till bloggen så bakar jag ofta på mina lediga fredagar. Hinner jag fota gör jag det också, annars blir det till helgen. Sådana mängder bak blir det inte här hemma eftersom bloggen inte är mitt heltidsjobb, så allt som bakas äts upp, läggs i frysen eller bjuds på. Men visst kan det hända att vänner får med sig en påse ibland.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Alla kvinnor i rakt uppåtstigande led från mig har bakat och det där har verkligen betytt mycket för mig. Jag kan precis minnas hur det smakade med mormors bullar och drömrulltårta, farmors frukttårta och småkakor. Eller mammas rutbröd och gifflar. Bara för att nämna några av barndomens bakverk. Mitt bästa bakminne är nog just det. Och så har jag fått överta de handskrivna receptböckerna. Känns som en skatt att ömt vårda.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Gärna något baserat på mandel eller choklad. Eller en smörig kardemummabulle, det funkar alltid.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Kan inte tänka mig en trevligare fikastund än tillsammans med Emma Brink Rask, Camilla Hamid och Fredrik Nylén.

Finns det några personer du hämtar inspiration från?
– Massor! Blogg- och instagramvärlden består ju av så oerhört många begåvade människor. Jag blir inspirerad varje gång jag scrollar genom flödet. Men jag kan lika gärna inspireras av bläddring i en tidning eller bok. Bilder får igång tankeverksamheten och ger mig idéer. Och det behöver inte vara bilder på ett bakverk, det kan vara en färg eller form som inspirerar.

Jordgubbsmoussetårta
Recept: Här

Rabarberkaka med dinkel och mandel
Recept: Här

Jordnötskakor med salt choklad (glutenfria)
Recept: Här

Glutenfritt bröd med durra, teff och bovete
Recept: Här

Salmiak och jordnötsbitar
Recept: Här

Blogg: Blomster & Bakverk
Drivs av: Annelie Andersson
Instagram: Här
Facebook: Här

Stort tack Annelie för din medverkan🙏
Se fler veckans blogg inlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.