Makroner – bakverk att tycka om

Det franska bakverket macaron eller makron tillhör inte det vanligaste bakverket på ett svenskt fik men de går att hitta på en del ställen i Stockholm. Jag kan tycka att det är ganska gott med makroner med olika fyllningar tillsammans med en kopp kaffe.

För ett par år sedan (2012-2015) hade den välkända franska tillverkaren Ladurée en butik på Grev Turegatan 15 i Stockholm fullproppad med massor av olika sorters makroner. Butiken var vackert inredd med karaktäristiskt starka pastellfärger och man fick absolut inte fotografera inuti butiken. Det fanns ett 20-tal olika sorters makroner att välja mellan och allt flögs in från Frankrike. Hållbarhetstiden för en makron låg på cirka tre dagar och butiken sålde ett par hundra makroner om dagen. Min fru Annie och jag brukade handla där någon gång i månaden. Dessvärre blev inte butiken speciellt långvarig och bommade igen efter knappt tre år.

Makroner är gjord på mald mandel, äggvitor, florsocker och socker. De biskviformade makronerna är, beroende på variant, knaprigt luftiga med ett mjukt segt innandöme. Makronerna sitter oftast ihop två och två med smaksatt smörkräm emellan. Smörkrämen smaksätts med olika smaker, beroende på säsong, affär och regionalt område. I Frankrike kallas de dubbla fyllda makronerna för macaron i Tyskland finns makrone och i engelsktalande länder finns macaroon. Det finns många olika stavelser och det vanligaste i Sverige är macaron eller makron och enligt Institutet för språk och folkminnen (Isof) förordas makron – en makron, flera makroner.

I Stockholm går det att hitta makroner på en hel del ställen bland annat hos Fosch Artisan Pâtisserie, Petite France, Brot bageri & Pâtisserie, Lindquists konditori, RC Café & Pâtisserie, Gunnarsons specialkonditori och Panem i Gamla stan.

Sedan april i år erbjuder Kennys gelato makroner från DutchHomemade Macarons. Kenny var över till fabriken i Amsterdam i vintras och nu finns de (mellan 9-14 st olika smaker) att köpa på enheterna på Agnestigs torg 1 i Nacka samt på Kungsbroplan 1.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.  

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.