Tävlingarna under Bak- & Chokladfestivalen duggar tätt och efter Årets Konditor och Årets Chokladbakelse så var det igår dags för Pralinslaget att avgöras med pompa och ståt. Sammanlagt kom det in 36 stycken bidrag från pralinörer runt om i landet varav fem finalister gallrades ut av juryn.
Finalisterna Pralinslaget 2019
Emelie Östeby, Chocolatte – Honung/pekanpralin
Erika Lundell, Tössebageriet – Jordgubb, mandel och timutpepparpralin
Kaleo Eiri, Chocolatte – Granatäpple/hallonpralin
Lina Ekberg, Chocolatte – Jordgubb/mandelpralin
Milly Magnusson, Milly’s Hantverkspraliner – Nyponkaramell med kanel & timutpeppar, syrlig nypon- & apelsinganache, samt nyponrosmaräng
Tävlingsbidraget var 20 likadana gjutna praliner med minst två olika fyllningar (i samma pralin). Bedömning gjordes efter smak, konsistens, utseende, hur utseende matchar innehåll/smak samt pralinens helhet.
Vinnare av Pralinslaget blev Milly Magnusson, Milly’s Hantverkspraliner. Stort grattis.
Juryns motivering:
”Spännande och innovativt hantverk både på utsidan och insidan med svenska smaker!”.
Resultat
1. Milly Magnusson, Milly’s Hantverkspraliner
2. Erika Lundell, Tössebageriet
3. Lina Ekberg, Chocolatte
Jag uppskattar god choklad och har besökt många pralinmakare genom åren runt om i Sverige. Dessvärre har jag inte haft äran att få träffa Milly och därmed ej heller smakat hennes praliner men förhoppningsvis blir det av i framtiden.
Följ Milly på Instagram här.
Gällandes Erika så är jag superglad över hennes pallplacering då jag större delen av förra året var bagarlärling på Tössebageriet och då hade äran att få lära känna henne. En riktigt duktig konditor som dessutom är supertrevlig. Bege dig till Tössebageriet på Karlavägen 77 och köp ett gäng praliner.
Följ Erika på Instagram här.
Lina har jag aldrig träffat men jag har länge sagt att Chocolatte skapar de vassaste pralinerna i landet. Under flera år var Hanna Assarsdotter pralinör på Chocolatte (numera driver hon konditori Kampanilen tillsammans med Kalle Bengtsson i Göteborg och Hanna satt även med i juryn för Pralinslaget i år) och jag hade äran att några gånger prata med henne i chokladstudion i Helsingborg (de har även en enhet i Malmö saluhall). Tre pralinörer i final säger också en del om vilken klass Chocolatte håller.
Följa Lina på Instagram här.
Nedan finner du foton på de tre högst placerade pralinerna och mycket mer om tävlingen kan du läsa i Journal Chocolat framöver.
1. Milly Magnusson
Brynt nyponkaramell med infälld nyponkompott kryddad med kanel och Timutpeppar, citrusnypon och apelsinganache, krispig nyponros-maräng balanserad av ett tunt lager saltad nyponroskräm. Allt inslutet i ett skal av mild mörk choklad. Pralinen är handmålad och i huvudsak baserad på Valrhona, Tanariva, Manjari och Bahibe. Pralinen avspeglar höstminnen vid Sydvästsvenska stränder.
2. Erika Lundell
Jordgubbspâte de fruit, jordgubbsganache och en mandelnougat med Timutpeppar.
3. Lina Ekberg
Pralin gjuten i vit choklad fylld med en syrlig jordgubbsgelé och en vit chokladganache smaksatt med mandelpraliné och mandellikör.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar