Milly Magnusson vann Pralinslaget

Hem Choklad Milly Magnusson vann Pralinslaget

Tävlingarna under Bak- & Chokladfestivalen duggar tätt och efter Årets Konditor och Årets Chokladbakelse så var det igår dags för Pralinslaget att avgöras med pompa och ståt. Sammanlagt kom det in 36 stycken bidrag från pralinörer runt om i landet varav fem finalister gallrades ut av juryn.

Finalisterna Pralinslaget 2019
Emelie Östeby, Chocolatte – Honung/pekanpralin
Erika Lundell, Tössebageriet – Jordgubb, mandel och timutpepparpralin
Kaleo Eiri, Chocolatte – Granatäpple/hallonpralin
Lina Ekberg, Chocolatte – Jordgubb/mandelpralin
Milly Magnusson, Milly’s Hantverkspraliner – Nyponkaramell med kanel & timutpeppar, syrlig nypon- & apelsinganache, samt nyponrosmaräng

Tävlingsbidraget var 20 likadana gjutna praliner med minst två olika fyllningar (i samma pralin). Bedömning gjordes efter smak, konsistens, utseende, hur utseende matchar innehåll/smak samt pralinens helhet.

Vinnare av Pralinslaget blev Milly Magnusson, Milly’s Hantverkspraliner. Stort grattis.
Juryns motivering:
“Spännande och innovativt hantverk både på utsidan och insidan med svenska smaker!”.

Foto: Journal Chocolat

Resultat 
1. Milly Magnusson, Milly’s Hantverkspraliner
2. Erika Lundell, Tössebageriet
3. Lina Ekberg, Chocolatte

Jag uppskattar god choklad och har besökt många pralinmakare genom åren runt om i Sverige. Dessvärre har jag inte haft äran att få träffa Milly och därmed ej heller smakat hennes praliner men förhoppningsvis blir det av i framtiden.
Följ Milly på Instagram här.

Gällandes Erika så är jag superglad över hennes pallplacering då jag större delen av förra året var bagarlärling på Tössebageriet och då hade äran att få lära känna henne. En riktigt duktig konditor som dessutom är supertrevlig. Bege dig till Tössebageriet på Karlavägen 77 och köp ett gäng praliner.
Följ Erika på Instagram här.

Lina har jag aldrig träffat men jag har länge sagt att Chocolatte skapar de vassaste pralinerna i landet. Under flera år var Hanna Assarsdotter pralinör på Chocolatte (numera driver hon konditori Kampanilen tillsammans med Kalle Bengtsson i Göteborg och Hanna satt även med i juryn för Pralinslaget i år) och jag hade äran att några gånger prata med henne i chokladstudion i Helsingborg (de har även en enhet i Malmö saluhall). Tre pralinörer i final säger också en del om vilken klass Chocolatte håller.
Följa Lina på Instagram här.

Nedan finner du foton på de tre högst placerade pralinerna och mycket mer om tävlingen kan du läsa i Journal Chocolat framöver.

1. Milly Magnusson
Brynt nyponkaramell med infälld nyponkompott kryddad med kanel och Timutpeppar, citrusnypon och apelsinganache, krispig nyponros-maräng balanserad av ett tunt lager saltad nyponroskräm. Allt inslutet i ett skal av mild mörk choklad. Pralinen är handmålad och i huvudsak baserad på Valrhona, Tanariva, Manjari och Bahibe. Pralinen avspeglar höstminnen vid Sydvästsvenska stränder.

2. Erika Lundell
Jordgubbspâte de fruit, jordgubbsganache och en mandelnougat med Timutpeppar.

3. Lina Ekberg
Pralin gjuten i vit choklad fylld med en syrlig jordgubbsgelé och en vit chokladganache smaksatt med mandelpraliné och mandellikör.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.