En semla, är en semla, är en semla – men är verkligen en semla en semla? Det finns inget bakverk som får så stor uppmärksamhet som semlan och även om hysterin med hybridsemlorna avtagit betänkligt så finns det fortfarande yrkesbagare och hemmabagare som försöker experimentera fram nya innovativa semmarvarianter som kan bli virala och kommersiella succéer.
Semlans hjärta är mandelmassan och den har sedan lång tid tillbaka varit slät men numera är det populärt med mindre bitar av rostade mandlar, ibland till och med hela/halva bitar med skal på, vilket ger både en härlig textur och snyggt visuellt intryck men som även kan vara avskräckande för vissa.
Som det ofta är med populära bakverk med traditioner så finns det åsikter som går isär och då i synnerhet när ett klassiskt bakverk genomgår smärre förändringar. Jag undrar stillsamt vad privatdetektiven Ture Sventon hade tyckt om vissa av dagens semlor? Ture som brukade läspa och han uttalade semlor som ”temlor”. ”Temlorna” inhandlades på Rotas, alltså konditori Rosa, vilket han ansåg vara ”landets enda fackmässigt skötta” eftersom det till skillnad från övriga konditorier såldes semlor året om. De perfekta ”temlorna” var enligt Ture ”stora, lagom bruna och med mycket grädde, som pöser över åt alla håll”. Det var enligt Sventon vad man behövde för att pigga upp sig med om man ”kände sig nere”.
Vilka riktlinjer gäller för dagens semlor? Är det okey att börja sälja semlor direkt efter nyår? Hur vanligt är det med stora bitar av saltrostade mandlar i semlorna? Hur populärt är det med växtbaserade semlor ”på landet”.
I det här inlägget har jag låtit ett antal bagare från småskaliga hantverksbagerier runt om i landet komma till tals och de som medverkar är enligt företagsbokstavsordning:
Annas Hembageri, Robert Schweiz
Artisan Bread, Gustav Fagerman
Ave Kultur, Andrée Victorin
Babettes Kafferi & Bageri, Jesper Wilson,
Bagaren & Bonden, Karl Söderlund
Bagaren & Konditorn på Österlen, Andreas Brügge
Boställets vedugnsbageri, Karin Lorin
Fjällkonditoriet Oviken, Ylva Ylva Forsanker
Gårdsbageriet i Idala, Stina Björk
Hjulsjö 103, Märta Westling
Hobergs surdegsbageri, Lotta Eidering
Klövsjö stenugnsbageri, Erika Dillner
Kulturbageriet, Britta Agerhäll
Kustbageriet, Niklas Gustafsson
Kvarnbageriet, Ellen Karlsson
La Boulangerie – Dalsjöfors surdegsbageri, Charlotte Lundgren
Levartisan surdegsbageri, Kajsa Zander Persson
Lokal ekologiskt surdegsbröd, Emanuel Eskilsson
Lottas Bak & Form, Lotta Kristensson
Cafè Mandeltårtan, Angelica Ragnar
Mormor Bättys Kringlor, Jeanette Ekerås
Rådmansö bageributik, Mattias Lindbäck
Sikta stenugnsbageri, Petra Kristoffersson och Josefin Karlsson
Solhaga stenugnsbageri och Borgmästargården, Sara Wennerström
Vismarlövs cafè & bagarstuga, Frank Levin
Långläsning: Se nu till att hälla upp en kopp kaffe och sätt dig bekvämt för här kommer allt du behöver veta om semlor. Och du, läs även stjärnkonditorernas semmelsnack här.
Robert Schweiz, delägare/bagare, Annas Hembageri
Adress: Hammarvägen 2, Mariefred
Följ Annas Hembageri på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
Smaken först och främst!
– En bra semla kännetecknas först och främst av att den som äter semlan tycker att den är god. Helst, fantastiskt god. Det här är ett bakverk vars främsta uppgift är att vara så god som möjligt tycker vi. Misslyckas man med den uppenbara uppgiften så spelar övriga delar ingen roll.
Semlans beståndsdelar
– Bortser man från den solklara delen ovan, smaken, så tycker vi som semmelnördar att man kan dela upp en klassisk semla i följande beståndsdelar: bulle, fyllning, grädde och lock. Vi testar alltid årets semla på en noga utvald testpanel som just får bedöma dessa beståndsdelar samt göra en helhetsbedömning.
Bullen
– Bullen ska vara en perfekt vetebulle med kardemumma. Bullen ska inte vara för tung, men inte heller för lätt, den ska vara perfekt. För att nå dit finns inga genvägar. Degen måste få ta tid och man får inte tumma på självklara beståndsdelar som kalljäsning, smör, ägg och grovmalen kardemumma.
Fyllningen
– Mandelmassafyllningen ska vara krämig men innehålla en viss textur av hackad och rostad mandel. För att få mandelmassan att smaka precis som vi vill ha den så gör vi den från grunden själva. Då kan vi kontrollera malningsgraden och se till att konsistensen blir precis som vi vill ha den. Vi slipper också bittermandel, som vi tycker smakar björnklister. Vi kryddar också vår fyllning och tillsätter som sagt rostad hackad mandel för att den ska bli helt perfekt.
Grädden
– Grädden ska vara fluffigt vispad och absolut inte för tung. Den ska inte heller vara sötad för det förstör kontrasten mot den söta fyllningen. Vi väljer att inte spritsa vår grädde för att ge semlan en tydlig identitet. Det ska synas att det är en semla från Annas Hembageri. Vi gillar semlor med en identitet och vi upplever att fler och fler bagerier anstränger sig för att ge sin semla ett eget utseende. Det är bra!
Locket
– Locket ska framförallt tryckas ner i grädden så att det inte torkar direkt. Vi föredrar klippta semlor med trekantslock. Det ger den bästa balansen i bakverket och tillräckligt stor plats för fyllningen som ska bli en del av varje tugga, men också ett lagom stort lock. Klippta semlor ger också möjlighet att göra fyllningen extra krämig.
Helheten och storleken
– En bra semla har som sagt en bra balans mellan bulle, fyllning och grädde. Det ska vara lagom mycket av varje del för att den ska vara perfekt. Storleken är också viktig. En semla ska vara lagom stor för att upplevas som njutbar. Helst ska man vilja vara sugen på en till, men man avstår för att inte bli för mätt. En vanlig semla kan bli lite för mäktig att njuta efter maten så vi väljer att också göra en liten variant.
Ekologiska ingredienser – självklart!
– Vi tycker att det ska vara självklart att en bra semla är bakad på ekologiska ingredienser. Njuter man av en semla så är vi övertygade om att man njuter desto mer om man vet att råvarorna är framtagna på ett för vår planet hållbart vis. En bra semla har inte varit i närheten av bekämpningsmedel och visst borde det vara självklart att grädden kommer från glada kor som får beta utomhus?
Längtan – en underskattad känsla!
– Vi på Annas Hembageri tycker att om att längta efter saker. Semlor är en sådan. Den första nypotatisen, jordgubbarna, kräftorna och saffransbullarna likaså. Därför väljer vi att börja med semlor först på fettisdagen. En bra semla ska man längta efter!
Unnar man sig att längta så blir man också rikligt belönad. Gillar man semlor och klarar av att vänta till fettisdagen för sin första, så lovar vi att det blir den bästa man har ätit. I alla fall om du njuter en av våra.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Vår uppfattning är att kunder söker och känner igen kvalitet och är villiga att betala för det. Riktigt bra bageri- eller konditorihantverk är bland det mest prisvärda man kan få njuta av till en rimlig kostnad idag. Motsvarande hantverk, på låt säga en finkrog, kostar flera hundra procent mer. Vi som arbetar med riktigt mathantverk har heller inga problem med att förklara vad och varför en produkt kostar som den gör. Kan man stå för sin produkt kan man också motivera dess pris.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– För att få mandelmassan att smaka precis som vi vill ha den så gör vi den själva från grunden på ekologiska mandlar. Då kan vi kontrollera malningsgraden och se till att konsistensen på mandelmassan blir precis som vi vill ha den. I den semmelfyllning som vi sedan gör så har vi alltid tillsatt hackad rostad mandel för att få den smak och textur vi tycker är godast.
Din fråga gäller säkert den senaste trenden med nästan hela mandlar (i eller på semmelfyllningen). Det såg jag först på Lillebrors bageri och kan erkänna att jag var ganska skeptisk. När jag sedan fick möjlighet att testa deras semla så blev jag väldigt positivt överraskad. Det var mycket godare än jag trodde. Det gav en väldigt trevlig och påtaglig textur till bakverket och är en av de bättre semmelvarianter jag provat på senare tid. En väldigt god variant, och kul när någon lyckas skapa något eget som är så lyckat. Däremot så tycker jag att det rubbar lite balansen i bakverket och tar över för mycket av smakupplevelsen, så det är inget vi skulle göra själva. Fast jag uppskattar när det finns lite överraskande goda varianter där ute.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Det är inget vi har märkt av då det inte är något vi har i vårt utbud. Vi bakar bara saker som vi själva tycker är väldigt goda, och som vi kan göra väldigt bra. Till bakverk använder vi nästan alltid smör, ägg eller mjölk (ekologiskt såklart) så den typen av semla lämnar vi med varm hand över till de som kan göra det riktigt bra. På sociala medier ser man ju de mest fantastiska kreationer så söker man den typen av alternativ så kan man säkert hitta något riktigt gott.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Vi har sedan vi startade för tolv år sedan alltid börjat med semlor på själva fettisdagen. Sedan säljer vi semlor så länge vi tycker att det är roligt att göra dem. De brukar bli ett par veckor. Därefter får man börja längta till nästa år. Unnar man sig att längta så blir man också rikligt belönad. Gillar man semlor och klarar av att vänta till fettisdagen för sin första, så lovar vi att det blir den bästa man har ätit. I alla fall om du njuter en av våra.
Rolls Royce svar på frågan hur många hästkrafter deras bilar har är alltid ”tillräckligt”. Vi tycker att vi gör semlornas Rolls Royce, så svaret på frågan om hur många vi säljer får bli ett klassiskt Rolls Royce-svar: Vi säljer tillräckligt många😉
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– Målet är att äta lagom många semlor, men jag kan villigt erkänna att det kan bli fler än så. Men, den första, den man har unnat sig att längta efter, är alltid den bästa.
Gustav Fagerman, delägare/bagare, Artisan Bread
Adress: Kasernhöjden 4, Karlstad
Följ Artisan Bread på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– Smaken tillsammans med munkänslan i en fin kombination. Söt, lite crunchy fyllning med osötad lättvispad grädde, det ska kännas som att grädden lättar upp allt sött. Bullen är såklart viktig också, mjuk ska den vara. För mig är det viktigt att ingredienserna är ekologiska, det behöver ju dock inte vara en bra semla bara för att ingredienserna är eko, hantverket är ju också en viktig ingrediens.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– För mig ska en semla vara folklig, vi säljer ju ganska mycket semlor till alla möjliga människor. Vi gör enligt oss själva en kvalitativ semla, gjord på ekologiska ingredienser. Vi tar 40 kr för en semla och vi har haft det priset i två år. Vi skulle säkert kunna höja priset men vi säljer hellre fler. Man kan inte stirra sig blind på en produkt i sortimentet, det är helheten som är avgörande. Vitt bröd till exempel har bra marginal, semlor sämre marginal. Tillsammans ger det en helt okej marginal.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Vi baserar vår fyllning på Valdéngårdens Eko-mandelmassa. Sedan har vi även mixad mandel i för lite crunch. Är personligen inget supporter av för stora bitar ovanpå, men det är ju jag😉
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Det finns lite förfrågan hos oss men inte jättemycket. Vi kommer ha växtbaserade semlor framåt fettisdagen. Vi kör med ekologisk kokosgrädde som smakar riktigt bra och rapsolja istället för smör i degen.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Vi startade den 8 januari och brukar köra mars månad ut. Vet inte riktigt hur många vi gör men 300 per dag mån-tors, +500 fredag och lördag och något där emellan på söndagar. Förra fettisdagen tror jag det gick ca 3500 semlor.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– Kanske en eller två, en på fettisdagen och någon därefter. Semlor är inte min favorit men det brukar slinka ner någon om jag är extremt hungrig/trött.
Andrée Victorin, delägare/bagare, Ave Kultur
Adress: Fridhemsvägen 11, Fridhemsberg (cirka 4 km från Ullared)
Följ Ave Kultur på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– Det roliga är att jag aldrig har tyckt om semlor. Jag är en självlärd bagare och innan vi öppnade vårt bageri 2019 hade jag bara bakat semlor en gång i mitt liv. Inför vår första semmelsäsong var jag tvungen att skapa en semla som jag tyckte var god. Hur skulle jag annars kunna sälja semlor? En bra semla för mig har en mjuk och smakrik bulle. Allt hänger på bullen. Det spelar ingen roll hur god fyllning man har om bullen är tråkig. Grädden får absolut inte vara för hårt vispad, den ska precis hålla ihop. Det måste enligt mig finnas textur i mandelmassan och proportionerna mellan bulle, mandelmassa och grädde måste stämma så helhetsupplevelsen av att äta en semla känns fräsch, därför ska den även göras på beställning. Alla råvaror ska vara av hög kvalitet och gärna ekologiska, det blir godare så helt enkelt.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Kvalité och pris går hand i hand. Det är så mycket som avgör vad priset blir på slutprodukten. Jag betalar gärna lite mer för en bra, ekologisk och hantverksmässigt lagad semla än en färdigförpackad semla som står i någon kyldisk i någon butik. Bra kvalité betyder högre smak och då är det värt ett högre pris. Det gäller allt och inte bara semlor.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Jag gör min egen mandelmassa med 1/3 rostade mandlar med skal, 1/3 naturella mandlar med skal och 1/3 skalade mandlar. Dessa blötläggs över natten, silas av och mixas med lika del oraffinerat rårörsocker. Jag späder, om det behövs, med mandelvattnet och smakar av med apelsincest. Mandlarna vi använder är ekologiska, det gäller även sockret och apelsinerna. I dagsläget tillsätter jag inga bitar av mandel i mandelmassan, jag tycker att det blir en ganska grov mandelmassa ändå med en bra textur.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Vi bakar inga växtbaserade semlor eftersom efterfrågan på det är låg, näst intill obefintlig här hos oss ute på landet.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Vår semmelsäsong är ganska kort. Jag tycker att semlan ska kännas exklusiv och man ska längta efter den. Just i år blir den kanske kortare än vanligt eftersom vi öppnar bageriet igen efter en stunds pappaledighet den 27/1. Så i år kan man köpa semlor hos oss i cirka fyra veckor mellan den 27/1 och 27/2. På själva fettisdagen (16/1) kommer vi ha extraöppet och enbart sälja semlor. Detta eftersom vi normalt har stängt på tisdagar. Förra året var vår första semmelsäsong och då sålde vi ca 750 st.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– Haha, som jag svarade på första frågan så tycker jag egentligen inte om semlor men jag får ändå säga att min är ganska god så det slinker ner en och annan, kanske tio stycken på en säsong.
Jesper Wilson, bagare, Babettes Kafferi & Bageri
Adress: Stora Badstugatan 4, Linköping
Följ Babettes på Facebook och Instagram
Följ Jesper på Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– Jag vill att alla enskilda beståndsdelar ska vara perfekta. Bullen ska vara luftig och ha bra med färg, det är en fördel om den är bakad med surdeg och riktigt fått mogna så att den får bra med färg och små bubblor på ytan av den korrekta fermentationen. Grädden ska vara slät, len och god. Inte för hårt vispad! Sen ska fyllningen vara smakrik, gärna rostad mandel som funkar bra ihop med bullen med kardemumma i och den släta grädden. Jag föredrar en fyllning med lite bitar i så man får lite struktur i semlan. Det är kännetecknet på en bra semla för mig. Sen måste semlan självklart vara alldeles nygjord!
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Vi är ett hantverksbageri och gör allt från grunden, allt på bra råvaror, allt med stor möda och tid. Det kostar och det är de kunder som kommer till oss medvetna om. Om man vill ha en semla som är billig finns det andra ställen som fokuserar på att göra billiga semlor och då får man besöka ett sånt ställe, istället för att förvänta sig ett annat pris av oss. När man ätit en semla från ett hantverksbageri så förstår man vad man betalat för.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Jag gillar lite tuggmotstånd i den annars så släta och mjuka semlan, men det får inte gå till överdrift. Några små bitar är trevligt att stöta på i sina tuggor.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Nej. Vi har inte växtbaserade semlor för att efterfrågan inte är så stor, sedan så har vi även ett ganska stort utbud så att addera en växtbaserad semla ovanpå den vanliga semlan och det vanliga utbudet skulle bli övermäktigt för oss (två!) bagare. Men om efterfrågan finns så lägger vi gärna ner mycket tid och energi på att få till den perfekta växtbaserade semlan. En utmaning är alltid rolig.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– I år började vi den 19/1 och kör nog på tills någon vecka efter fettisdagen. Vi brukar försöka känna av hur stor efterfrågan är och starta eller sluta då. I år så känns det som om folk är extra sugna på semlor på grund av pandemin så vi får se hur länge vi har kvar dom. Svårt att säga hur många vi gör under hela perioden men vi har räknat med 400-600 i veckan till att börja med sen kommer det säkert bli mycket mer på grund av rådande förhållande, och jag kan tänka mig att veckan då fettisdagen infaller kommer bli något utöver det vanliga.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– Jag äter en semla på fettisdagen. Innan det så har jag självklart hunnit testa bullarna, mandelmassan och grädden några gånger och även tagit mig ett hörn av en provsemla förstås.
Karl Söderlund, delägare/bagare, Bagaren & Bonden
Adress: Hermansgatan 3, Malmö
Följ Bagaren & Bonden på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– Att den är ekologisk och inte fylld med en massa oklara grejer. Att bullen inte smakar papp. Att fyllningen inte är bredd på bullen platt som smöret på en macka och dessutom sticker ut under grädden. Att grädden bara innehåller grädde och inte är vispad halvvägs till smör. Och att den gör en lycklig!
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Kvalité och pris hänger verkligen ihop men inte till absurdum. Snygga Instagrambilder kostar också tid och ger en dyrare semla t.ex. och blir semlan godare bara för att den är hypad på Instagram? Vår tids stora fråga kanske.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Vi har bitar av rostad mandel i vår fyllning. Det gör en otrolig skillnad på både smak och känsla av att det faktiskt är mandel man äter. Vi gillar idén av att man vet vad man äter därför innehåller vår fyllning bara mandel, socker och vatten. Inte billigast men godast tycker vi.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Vi har märkt av att det finns en viss efterfrågan men vi har inte det i vårt utbud. Vi är ett så pass litet ställe så vi har framförallt inte tid att sätta flera olika degar, semlorna testar redan våra gränser som det är. Och anledningen till att vi inte bara kör växtbaserat rakt över är att vi inte är helt övertygade över att ett jordbruk utan djur är den bästa vägen fram mot hållbarhet utan vi tror mer på ett småskaligt kretsloppsjordbruk med en respektfull djurhållning. Dessutom brukar växtbaserade råvaror tendera att vara processade, innehålla tillsatser och komma från länder långt bort. Men vi följer diskussionen med stort intresse kring hur vi gör mest nytta för vår planet.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Vi brukar ha semlor fram till och med fettisdagen. Hur många vi säljer vet jag inte på rak arm men jag drar till med att vi ska sälja 5000 semlor i år! Men då är jag nog lite optimist.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– Fem stycken. Min mage har börjat klaga på att leva på fula bullar på stående fot efter fem år med bageri så jag har lovat den att äta mindre bullar och mer ”mat” framöver.
Andreas Brügge, bagerichef, Bagaren & Konditorn på Österlen
Adress: Storgatan 19, Simrishamn
Följ Bagaren & Konditorn på Österlen på Facebook och Instagram
Följ Andreas på Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– Ett bra kännetecken till en bra semla är en luftig vetebulle med grovmalen kardemumma. Det ska vara ägg och smör i bullen och ljust bakad.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Bra råvaror, bra hantverk = kvalité och rätt pris.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Vi gör vår egen semmelfyllning med E-nr fri mandelmassa, vi rostar även hackad mandel och har den i som en god smakförhöjare. Vi har även i sirap, ekologisk bourbon vaniljstång. För att få fyllningen till rätt spritsbar konsistens så tillsätter vi mjölk. Vi tycker om när det är lite bitar i fyllningen.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Nej! Efterfrågan hos oss är inte så stor hos oss.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Vi börjar baka semlor direkt efter jul, 27:e december till 1:a vecka innan påsk. Vi säljer ca 10 000 semlor under en säsong. Semlorna vi har är små eller stora, vi gör även en kavlad wienersemla och ibland festar vi till det med kanelbullesemla och croissantsemla😜
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– Jag äter minst en semla om dagen. Jag tycker att det är en av de bästa bakverken som finns, den har allt. Så länge man bakar den med mycket KÄRLEK!
Karin Lorin, ägare/bagare, Boställets vedugnsbageri
Adress: Maspelösa Boställe/Vreta kloster (cirka 19 km från Linköping)
Följ Bostället på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– En bulle som klarar att man delar den med någon. Den får inte bara vara luft och bli en degklump om man tar i den. Ja, jag tycker bullen kan vara för fluffig. Perfekt vispad (inte för hård) grädde är viktigt och god mandelmassa, helst hemmagjord.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Kvalitetsprodukter måste få kosta. Det är mycket arbete med att göra allt från grunden. Själv är jag dock lite för dålig på att ta betalt.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Vi gör en mandelmassa på ekologisk mandel som vi rostar och mixar själva och den har en del större bitar. Halva mandlar i semlan tycker jag som regel är för stort. Mandelmassan ska inte vara för hård men behöver heller inte rinna ur semlan.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Vi brukar få en och annan fråga om veganska semlor och kommer göra några till Fettisdagen men till vardags blir det för många alternativ i förhållande till försäljningsvolymen. Vi erbjuder alltid något veganskt bakverk men semlor gör vi med grädde. Vi samarbetar med Open New Doors som gör goda veganska produkter.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Vi brukar ha semmelpremiär i samband med att vi öppnar för säsongen (runt 15 januari) och har så haft under ett par år nu. För det mesta kör vi fram till påsk men Ibland har vi slutat tidigare när vi sett att kunderna och/eller vi själva har tröttnat.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– Jag har aldrig räknat😉Max 10 stycken skulle jag säga.
Ylva Forsanker, delägare/bagare, Fjällkonditoriet Oviken
Adress: Myrviksvägen 31, Oviken (cirka 41 km från Östersund)
Följ Fjällkonditoriet Oviken på Facebook och Instagram
Filial: Fjällkonditoriet Storlien Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– Mjuk smörig slät kardemummabulle fylld med en blandning av inkråm, mandelmassa och rostad mandel. Toppad med tjockvispad grädde, mums!
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Ibland är det inte lätt att försvara priset på semlan, då det kan upplevas som att det är en enklare bakelse jämfört med andra bakelser. Vi försöker alltid berätta för kunden om arbetet, hantverket och råvarorna i våra semlor och att vi inte är någon fabrik. Hos oss tillverkas ett begränsat antal semlor om dagen, då vi inte tar genvägar eller har maskiner som gör jobbet hos oss.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Vi gröper ur inkråm som vi blandar med färdigköpt e-nummerfri mandelmassa. Vi drömmer om att göra egen mandelmassa men först måste vi köpa en rejäl mixer.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Vi bakar gärna växtbaserat, men bara vid förbeställning då vi vill minska matsvinnet i vårt bageri.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Från nyår till veckan efter fettisdagen.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– 1-3 stycken men jag skulle gärna äta fler men man får ju hejda sig😜
Stina Björk, ägare/bagare), Gårdsbageriet i Idala
Adress: Gälingevägen 1153, Frillesås (cirka 20 km från Kungsbacka)
Följ Gårdsbageriet i Idala på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– En riktigt bra semla skall ha en god smakrik bulle, inte bara luft. Sedan är massan viktig. Den skall vara lagom fast med mycket mandelsmak och gärna bitar i, absolut inte rinnig och smaka arom och inte heller en skuren bit mandelmassa som jag fått någon gång. Sedan kommer vi till grädden. 40%, helst ekologisk och perfekt vispad, inte för hårt och inte för löst så att den ger sig iväg. Sist men inte minst ett tunt flor med florsocker
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Alltid svårt att ta betalt när man jobbar med bra råvaror och på ett hantverksmässigt sett. Tyvärr jämför många med industri och storköpspriser även om kunderna blivit mer och mer medvetna om skillnaderna de sista åren och faktiskt gör ett aktivt val.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Vår fyllning är vår stolthet. Vi använder ingen köpt mandelmassa utan gör vår egen från ekologiska mandlar. Vi rostar en del, lägger alla i blöt 24 timmar, sedan mixar vi allt med sockerlag utom en liten del som får gå i mot slutet så vi får lite bitar i fyllningen. Så du förstår att man blir väldigt kräsen när man skall äta en semla nån annanstans.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Vi har faktiskt inte märkt av någon efterfrågan på det vilket kanske kan bero på att vi ligger ute på landsbygden. Men efterfrågan kanske ökar här så småningom också men i dagsläget har vi inte veganska semlor i vårt utbud. Sedan är vi så pass små så det finns inte tid, ekonomi och utrymme för så mycket specialgrejer.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Vi säljer semlor från det att vi öppnar i slutet av Januari tills mitten av mars ungefär. Det brukar märkas när folk tröttnar på semlor, då slutar vi. Vi säljer mellan 1500-2000 stycken per säsong.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– Ha, ha, känslig fråga😉I början brukar jag försöka hålla mig lite, men kanske två stycken i veckan, därefter periodvis någon varje dag. Fettisdagen kan det bli både två och tre stycken. Vi gör ju även en mindre variant så den kan lätt slinka ned när sötsuget sätter in.
Märta Westling, delägare/bagare, Hjulsjö 103
Adress: Hjulsjö 103, Hällerfors (cirka 71 km från Örebro)
Följ Hjulsjö 103 på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– En semla – likt så många andra bakverk och maträtter som bär en tradition behöver en klang, en klar smakbild, en önskan om att vara ett koncentrat av allt det som vi tycker om och förknippar med traditionen. Här är bagarens idé viktig – finns en ambition bakom semlan så känns det när du äter den. Jag vill att våra semlor skall ha en välkomnande och generös känsla. Gjord på de finaste råvaror vi kan uppbringa ska den, fyra veckor om året, säga välkommen in, slå dig ner och njut av den kalla februaridagen, liksom så många år förr. Mandelmassan ska smaka så mycket mandel att den smakar MER mandel än en mandel i sig självt, grädden omöjligt fluffig och bullen med fin lyster och djup vetesmak. Vi jäser våra med en mild vetesurdeg för ett djup i smakbilden, bakar på 100% ekologiskt Ölandsvete och grundar med en skållning av rostat vetebullsvinn, där överblivna (ofyllda) semmelbullar från gårdagen blir del av morgondanens bulle.
Som mamma och bagare vill jag också visa mina pojkar den fina traditionen, förväntan, från att låta köket fyllas av doften av rostade mandlar till vispandet av grädden – ett hedersuppdrag som hemma mycket väl kan göras för hand.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Jag är av den fasta uppfattningen att all mat kostar lika mycket att producera – frågan är bara vem om ska ta kostnaden för detta. I de flesta fall är det producenten, som får på tok för lite betalt för sitt arbete, och miljön som får betala när vi inte är villiga att göra det. Att råvarorna måste få kosta för att göra ett bröd eller bakverk är för många av oss en självklarhet. Ett viktigt skäl till att vi arbetar med det vi gör är ju just att få arbeta med enastående råvaror, få fler att få mer betalt för sitt arbete, och sprida glädjen som god mat kan bära.
Billigt är ett svårt ord att sätta på en produkt – är det verkligen billigt, när en semla kostar 15 kr, men inte lämnar mig som konsument med en god eftersmak? När ingredienstlistan är längre än en sida i telefonkatalogen, och varorna är långväga importerade och inte har fått samma uppmärksamhet varken vid tillverkning som paketering och försäljning som den för 35 kr? Är det dyrt, när en semla kostar 35 kr och är med och bidrar till arbetstillfällen på landsbygden – både i bageriet och för de lokala bönder som producerar merparten av semlans råvaror (mandel exkluderad)? Jag värjer mig gärna från diskussioner om pris, med tanken att vi tar det pris vi behöver, för att betala det pris som våra producenter skall ha och den lön våra anställda förtjänar.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Vi gör mandelmassa på lika delar mandelmassa, gjord på den spanska Valenciamandeln, och rostad grov-finhackad Valenciamandel, vatten för att få till rätt konsistens och – den ack så viktiga nypan salt för att förhöja mandelsmaken. Fyllningen blir därför inte så söt som många fyllningar kan vara – men desto mer mandel.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Vi är ett litet hantverksbageri som valt att arbeta med de råvaror som produceras i regionen i så stor utsträckning det är möjligt, vilket inbegriper svenskt smör i våra kavlade degar och grädde i semlan. Med ett begränsat utbud är det svårt att göra litet av mycket, och tills vi har kundunderlaget och möjligheten att erbjuda växtbaserade semlor och kavlade bakverk kommer detta fortsatt vara baserat på mejeri. Visst ökar intresset så sakteliga, men inte på långa vägar lika snabbt som i större städer.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Vi har vår semester i januari, vilket ger att vi öppnar för säsongen med semlor första veckan i februari – de går sedan att köpa februari ut de dagar bageriet har öppet. En månad om året tillägnat den svulstiga semlan – sedan blir det ordning i leden och mer modesta bakverk igen.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– Oräkneliga, om du ser till gångerna jag provar de olika komponenterna. Mandelmassan – grädden – och kanske allra främst vetebullen som är den som har störst variation, då både som deg och färdig bulle. Men en hel, komplett semla? En.
Lotta Eidering, ägare/bagare, Hobergs surdegsbageri
Adress: Hobergs gränd 5, Vårgårda (cirka 22 km från Alingsås)
Följ Hobergs surdegsbageri på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– Först och främst tycker jag att bullen ska vara luftig och ganska lätt. Och så ska det vara mycket kardemumma i degen, nymalen såklart! Mandelmassan (som är det viktigare enligt mig) ska vara med crunch och gärna ha en rostad ton. Jag tycker det är trevligt om mandelfyllningen är lite mörkare dvs att man använt mandlar med skal och gärna råsocker. Grädden ska vara 40 % svensk grädde, lättvispad men ändå så pass vispad att den går att spritsa fint. Sedan tycker jag semlorna ska monteras på beställning så att kunden får en helt färsk semla. Grädden ska vara kall men bullen är inte god om den stått i kyl i flera timmar.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– En semla som är bakad från grunden på bra råvaror måste kosta lite mer. Man kan nog tänka att om en semla kostar 20:- så är det nog ganska många fler ingredienser än en semla bakad från grund i ett hantverksbageri. Kolla på innehållsförteckningen eller fråga i bageriet. Då får man ofta svaret till varför priset är högt eller lågt.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– jag gör mandelfyllningen själv. Då använder jag ekologiska valenciamandlar där jag rostar en del av mandlarna. Mixar rostade och orostade mandlar med råsocker och blandar sedan med mandelmassa från Valdéngården (godaste mandelmassan som finns!). Den innehåller bara mandel och socker, inga tillsatser eller konserveringsmedel. Jag tillsätter också lite kardemumma i min fyllning. Och så ska det vara lite crunch i fyllningen, ingen slät gröt tycker jag!
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Jag har inte någon efterfrågan på växtbaserade semlor så därför har jag inte gjort det. Men jag gör en massa på pumpakärnor för de som inte tål mandel som man gör på ungefär samma sätt som man gör mandelmassan. Rosta 1/2 av pumpakärnorna och mixa allt med råsocker och eventuellt lite citron. Det är supergott! I år tänkte jag även ha en frangipanemuffins utan gluten som även den fylls med mandelmassa och grädde.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Mellan 28 januari när jag öppnar för säsongen till slutet av februari! Förra året sålde jag cirka 1500 semlor och det var min första semmelsäsong.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– Minst 20 semlor😉
Erika Dillner, ägare/bagare, Klövsjö stenugnsbageri
Adress: Klövsjövägen 44, Klövsjö (cirka 97 km från Östersund)
Följ Klövsjö stenugnsbageri på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– En supersemla ska ha en god välsmakande vetebulle som är mjuk och fluffig. Bakad på det finaste ekologiska stenmalda mjölet som smakar och doftar som en sommardag, mjölk från en gård nära dig, smör samt grovmalen kardemumma. Den ska fyllas med en rostad grov ekologisk mandelmassa som mixats och blandats krämig och på det ska det vara en lenvispad grädde och pudras med florsocker. Det är en semla det.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Det ska vara högkvalitet till inte allt för högt pris så att man ska kunna njuta av många under en säsong.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Mandelmassan vi använder som grund är den E-nummerfria och grovmalda från Valdéngården. Rostad, mald. mixad ekomandel blandas samt fjällvatten och ett uns havssalt. Allt detta mixas ihop till en grov kräm som är ganska lös och välsmakande.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Växtbaserade semlor brukar vi erbjuda till fettisdagen och sportlovsveckorna, detta eftersom efterfrågan inte är så stor. I år kommer vi att baka med havremjölk, samma fantastiska mjöl och med växtbaserat ekologiskt smör. Semlan fylls med samma mandelmassa och någon typ av växtbaserad vispgrädde.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Vi brukar starta med semlor runt nyår och erbjuda dem fram till påsk.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– Ja, alltså jag äter inte så många semlor men det blir säkert mellan tre och fem stycken den här säsongen.
Britta Agerhäll, cafèchef, Kulturbageriet
Adress: Storgatan 46, Umeå
Följ Kulturbageriet på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– En god, saftig bulle med bra textur gjord på äkta råvaror och rikligt med grovmalen kardemumma är grunden. Sen gör vi vår egen mandelmassa på rostade mandlar för en extra kraftig mandelsmak.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Vi prioriterar kvalitet framför lågt pris. Med äkta råvaror och övervägande ekologiskt producerade råvaror så kommer priset att bli något högre men det är inget vi vill tumma på. En semla är ett lyxigt bakverk!
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Vi gör vår mandelmassa på ekologiska mandlar som rostas och mixas med vår egen vaniljkräm till en mjuk fyllning. Den innehåller lite små bitar men vi vill nog ändå hävda att den är mer åt det slätare hållet.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Vi har haft veganska semlor i vårt sortiment i flera år och för varje år upplever vi att efterfrågan ökar. Vår veganska semmelbulle bakar vi med rapsolja istället för margarin för att vi tycker att det blir bättre så. Till mandelfyllningen mixar vi rostade mandlar med florsocker och havregrädde till en mjuk massa och spritsar sedan semlan med fluffig havregrädde.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Vi försöker att hålla semmelsäsongen hyfsat koncentrerad kring fettisdagen, vi brukar erbjuda semlor några veckor före och några veckor efter själva högtidsdagen. År 2020 sålde vi strax under 10.000 semlor under dessa veckor.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– Obligatorisk semla på fettisdagen naturligtvis men sen smyger det sig nog in någon till emellanåt också😉
Niklas Gustafsson, ägare/bagare, Kustbageriet
Adress: Skeppsgatan 10, Varberg
Följ Kustbageriet på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– God, luftig, välkryddad vetebulle. Bra ekologisk mandelmassa, perfekt vispad ekologisk grädde.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Enkelt svar, kvalité går ALLTID först.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Vi använder Valdéngårdens ekologiska mandelmassa, gjord på spansk ekologisk Valenciamandel och ekologiskt rörsocker, 50/50.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Vi har inte märkt någon större efterfrågan. Vi har därför inte något veganskt alternativ.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Vi säljer kanske 6-8000 semlor beroende på hur länge vi säljer dem.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– Jag äter kanske fyra-fem stycken. Alltså inte asagubbamö😜
Ellen Karlsson, bagare, Kvarnbageriet
Adress: Backa 121, Väröbacka (cirka 19 km från Varberg)
Följ Kvarnbageriet på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– En bra semla ska innehålla bra råvaror, verkligen inget som kommer färdigt i hinkar. Tycker att det ska vara riktigt mycket mandelsmak i fyllningen, väldigt viktigt att grädden inte är för hårt vispad och den ska vara precis spritsbar så blir den blir fantastiskt god. Det är också viktigt att bullen ska vara av den lite Tyngre typen, inte för jäst, utan lätt och fluffig. Har man lyckats med detta, då har man en riktigt bra semla tycker jag.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Ordspåket ”man får vad man betalar för” tillämpar jag här med. Bra råvaror och hantverksmässiga metoder kostar mer, det gäller även för semlor. Jag hoppas att detta är något som våra kunder känner att de får hos oss. Vi har valt att göra semlan lite mindre än normalt för att kunna hålla priset lite lägre, och för att semlan ska blir mer lagom. Det behöver inte vara en hel måltid att äta en semla tycker vi.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Vi gör vår egen fyllning som är ganska slät men det finns lite chrunch i den, dock inga större bitar. Vi använder oss av Valdengårdens ekologiska mandelmassa, sedan gör vi en egen mandelmassa på oskalade rostade mandlar som vi tillsätter. Det blir riktigt mycket smak då och en mörkare färg. Det är en liten vattendelare om man gillar så här mycket smak i sin fyllning, men för de flesta är den otroligt omtyckt.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Vi får lite frågor ibland men inget jätteintresse. Tror det beror mycket på var man befinner sig i landet. Vi har planer på att göra en vegansk semla till fettisdagen och eventuellt några andra tillfällen där man får beställa innan. Men som det ser ut i år så blir det inga veganska semlor i det ordinarie sortimentet då det helt enkelt är för liten efterfrågan.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Man har kunnat köpa semlor hos oss på fredagar och lördagar sedan den 16 januari och under hela månaden har vi endast semlor dessa dagar. I februari säljer vi semlor varje dag fram till sista februari då det är sista dagen man kan köpa semlor hos oss. Vi hade många frågor om semlor tidigt men vi har valt att begränsa utbudet så här tidigt helt enkelt för att jag tror att man förhoppningsvis minskar svinnet som lätt blir på semlor om man erbjuder det under en allt för lång period. Bättre att folk får beställa och längta lite efter semlorna i början. Vi sålde cirka 600 semlor på fettisdagen förra året och i år räknar vi med väldigt många fler. Under helgdagarna i januari har vi bakat mellan 200-400 stycken varje dag, detta inklusive leveranser till våra egna caféer i Kungsbacka & Stenungsund. Semlorna brukar alltid ta slut även om vi ökar volymen lite för varje gång.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– I skrivande stund har jag faktiskt bara ätit en enda men det lär absolut bli fler. De slinker gärna ner innan frukost när man jobbat tidigt och kör avbaket. Blir det några kvar vid stängningen får man ju också offra sig ibland😉Ska erkänna att semlor inte är mitt favoritbakverk men förra året hade vi en intern tävling på jobbet om vem som åt mest semlor i februari. Jag delade vinsten med en kollega och jag har för mig att vi klarade runt 18 stycken. Så i år tar jag det lite lugnt på semmelfronten.
Charlotte Lundgren, ägare/bagare, La Boulangerie – Dalsjöfors surdegsbageri
Adress: Storgatan 27, Dalsjöfors (cirka 17 km från Borås)
Följ La Boulangerie på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– En bra semla ska inte vara för stor, det är inte en hel måltid, och bullen ska klara hetvägg utan att falla sönder i mjölken och bli gröt. Helst ska man få med sig bulle, mandelmassa och grädde i varje tugga. Man ska inte behöva äta stora tuggor av bara bulle innan man kommer till mandelmassan i mitten. Semlan ska vara rumstempererad och bullen ska vara mjuk. Grädden ska vara fast i konsistensen, men inte hård.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Som med alla produkter så speglar priset den investering som bagaren har gjort med ingredienser och arbete. Har bullarna rullats för hand, bagaren gjort sin egen fyllning och vispat grädden själv, då ska priset vara motsvarande. Om bullen är fabriksgjord, mandelmassan köpt färdig, då ska också priset vara lågt. Kunden ska själv kunna välja beroende på om hen tycker kvalitet eller pris är det viktigaste i valet av semla.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Vi använder slät mandelmassa i grunden som vi tillsätter rostade, hackade mandlar i, samt flera andra ingredienser för att utveckla en smak som är mjuk och rund, men med tuggmotstånd i munnen. Vårt mål är att även de som egentligen inte tycker om semlor på grund av mandelmassan ska tycka om våra semlor.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Vi har ännu inte fått några förfrågningar om veganska semlor och har heller inga i sortimentet.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Från mitten av januari till en vecka efter fettisdagen ungefär. Mitt bageri är ganska nystartat så jag förväntar mig att öka ganska mycket i år jämfört med hur mycket vi sålde förra året då vi landade på 2550 semlor.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– Jag tycker själv inte om semlor egentligen, men de som vi gör i mitt bageri tycker jag om😉Jag själv äter dock inte mer än två-tre stycken per säsong.
Kajsa Zander Persson, delägare/bagare, Levartisan surdegsbageri
Adress: Gamla Ryssnäsvägen 1, Borås
Följ Levartisan surdegsbageri på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– En bra semla tycker jag är den semla som lever upp till det man är sugen på! För mig personligen är en bra semla ren i smakerna, mandel, kardemumma, grädde. Tydliga ska de vara, men i harmoni med varandra-
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Jag tänker att man får det man betalar för i de flesta fall. Är semlan billig så var säkerligen råvarorna också det. Sen spelar tiden som lagts ned på varje enskild semla såklart in. En högre råvarukostnad plus noggrant hantverk ger högre pris och kvalité därefter.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Vi gör vår fyllning helt utan mandelmassa! Vi använder istället malda mandlar och lite större bitar av dem rostade. Vi väljer de spanska och ekologiska. De blandas ihop med grädde, florsocker och nymalen kardemumma. Och salt!
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Vi får absolut frågor om veganskt och växtbaserat. Och vi gillar att jobba med det. Men det är utmanande, för det är lättare att jobba med det som känns tryggt och invant. Vi gör vårt första år i bageriet och allt är därmed första gången för oss. I år vill vi börja med att ta fram en strålande klassisk semla och om ”feeling” uppstår kommer kanske en vegansk variant dyka upp på fettisdagen. För oss som bakar helt ekologiskt är det ibland en utmaning att på ett smidigt sätt hitta och få tag på råvaror som motsvarar det vi söker, som till exempel vispbar växtbaserad ekogrädde. Men där finns mycket att lära och vi strävar framåt, uppåt.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Vi kör februari ut och vi i får se hur många vi säljer. Det blir premiär med semlor 2021 för oss då vi enbart funnits i knappt ett år.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– Mitt semmel-sug är väderstyrt! Blir bara sugen på semlor om det är klart, kallt väder. Otroligt märkligt men sant. Så svaret på frågan avgörs av vädret i Borås de kommande veckorna❄️
Emanuel Eskilsson, ägare/bagare, Lokal ekologiskt surdegsbröd
Adress: Västra Drottninggatan 16, Kumla
Följ Lokal på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– Vispad grädde, riktig mandelmassa och en stabil bulle och den ska hålla för en hetvägg. Den bästa semlan bakar en medveten bagare på ekologiska råvaror, mycket tid och personligt engagemang.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Livsmedelsbranschens starkaste konkurrensmedel har i ett halvt sekel varit pris. Minst pengar vinner kunden. Det har medfört att konsumentens prismedvetenhet kalibrerats om och kvalitetsupplevelsen bytt preferens. En semla kostar väl en tia som i dagligvaruhandeln! Semmelfyllning av aprikoskärnor och bittermandelolja upplevs som mer äkta än riktig mild mandel och maskinblåst grädde har blivit norm. Kanske är det bra med tanke på miljöbelastande mandelodlingar och importerad grädde, men borde vi inte betala rätt och äta mindre istället? Stort ansvar vill jag lägga på de aktörer som driver förändringen utifrån det enkla konkurrensmedlet pris, det driver bara volym, försämrar folkhälsan, belastar miljön och slår ihjäl småskaliga hantverksföretag. Semlan har räddat många små bageriers ekonomi genom historien.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Vi köper spansk ekologisk mandel som vi mixar ihop med rörsocker. Den blir lite grövre med mindre bitar, jag gillar det.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Vi säljer väldigt lite semlor, ca 1500 på hela säsongen. Det är en klassisk semla, väldigt klassisk, jätteklassisk faktiskt😊Att ta ett bröd, stoppa i något sött och lägga på något krämigt gott finns massor av bra exempel på, men en semla är en semla. Alternativen är något annat gott och det har vi inte något erbjudande på. Vi är ju bäst på matbröd, det är grymt växtbaserat.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Från vecka tre till och med vecka tretton och vi säljer cirka 1500 semlor på en säsong.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– Massor, minst 4-5 i veckan x 10 = 40-50 ungefär. För några år sedan arrangerade några kompisar ett semmelrace. Reglerna var enkla, den som åt flest semlor (klassiska normalstora) på en timme vann. En person åt 11 stycken. Han mådde sisådär efteråt men han vann.
Lotta Kristensson, ägare/bagare, Lottas Bak & Form
Adress: Bleketvägen 40, Bleket, Tjörn (cirka 23 km från Stenungsund)
Följ Lottas Bak & Form på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– Bullen skall vara med mycket kardemumma, lite ”krämig” och absolut inte för torr. Semlan skall inte vara för stor för då mår man lite illa när man klämt i sig hela utan en mindre modell så det känns bra efteråt. Grädden skall vara med äkta vaniljsocker (inte för söt dock) och inte för hårt vispad. Mandelmassan är naturligtvis med rostade mandlar, råsocker, lagom mixad så det är bitar kvar och producerad i bageriet där de tillverkar semlorna. Locket är skuret nätt och inte som ett jättelock utan mer som en fin hatt. Florsocker ett måste, inte svettigt dock. Och absolut inte i kylskåp.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Du får vad du betalar för och därför är det bättre med mindre semlor och lagom stort pris. Stora semlor kan ju bli lite väl dyra om ingredienserna är på topp.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– I mitt bageri gör vi mandelmassan själva med ekologiska spanska mandlar som vi rostar, blötlägger (skalar inte) mixar och testat oss fram till lagom mängd socker (brunt råsocker). Vi använder ungefär hälften socker mot mandelns vikt, lite bittermandel och sedan mixar vi den nästan slät. Vi lägger även i några hela mandlar så det blir en ojämn mix.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Inte växtbaserade semlor (än så länge) men vi gör en pumpamassa som är lika god som mandelmassan för de som vill ha utan mandel. Vi rostar pumpa, blötlägger, mixar med socker. Det blir så många val om vi skall utöka med växtbaserade semlor. Jag tycker heller inte att det är semlor längre då utan ett bakverk som liknar en semla – när slutar semlan vara semla? Kan inte semlan bara vara bulle, mandelmassa och grädde! Sedan är det inspirerande att alla gör olika varianter som blir ett eget signum för olika ställen men semlan i sig borde vara som exempelvis Napoleonbakelsen och Sara Bernhard är på vissa ingredienser och utseende. Vi kommer säkert att experimentera fram något i framtiden eller på beställning denna säsong men inte ha i sortimentet varje dag.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Vi börjar i februari och slutar vid påsk. Det är inga mängder semlor men kanske 50-200 i veckan.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– En om dagen minst. Gärna en på kvällen med varm mjölk, som hetvägg.
Angelica Ragnar, delägare, Cafè Mandeltårtan
Adress: Fridhemsvägen 2, Ronneby
Följ Mandeltårtan på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– Råvarorna är viktiga och att den INTE serveras kall. Vi använder ekologiskt vetemjöl från Limabacka kvarn, ekologiskt socker, ekosmör, ekomjölk, kardemumma, spanska ekologiska mandlar och ekologisk grädde. Bullen ska vara en luftig bulle med mycket kardemummasmak. Vi gör en egen mandelmassa som har en tydlig mandelsmak och så den viktiga lättvispade grädden och en rejäl hatt😅Allt serveras såklart alá minute🥰 Aldrig en kall semla, då får det vara.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– För oss är kvalitet ALLTID det viktigaste!
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Vi gör vår egen mandelmassa på ekologiska spanska mandlar, råsocker, lite salt och en skvätt grädde. Sedan lite rostade bitar av mandel på toppen🤩
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Vi har ingen större efterfrågan på växtbaserade semlor men vi en väldigt god glutenfri semla i sortimentet.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Vi smygstartar redan till 1:a advent med våra saffranssemlor för då kan jag inte hålla mig längre. Sedan övergår vi till vanliga semlor efter julhelgerna. Vi fortsätter fram till fettisdagen och slutar när vi märker att intresset börjar dala.
Det är absolut inte som det vi ser i storstäderna som säljer mängder av semlor på fettisdagen! Så här ser det ut på ett ungefär för oss. Onsdag- fredag cirka 50 st/dag och lördag-söndag 150 st/dag. Fettisdagen säljer vi cirka 400 stycken semlor.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– Jag älskar verkligen semlor och ser till att äta så många som möjligt😅Har inga problem att börja dagen med en semla och tycker man kan äta semlor till frukost, lunch, middag och även mellan måltiderna.
Jeanette Ekerås, ägare/bagare, Mormor Bättys Kringlor
Adress: Kulturminnesområdet Härenebro, Vårgårda (cirka 24 km från Alingsås)
Följ Mormor Bättys Kringlor på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– En bra semla för mig tycker jag börjar med kardemummabullen, den får absolut inte vara för fluffig utan jag vill åt texturen så som det blir i en långjäst/kalljäst vetebulle med väldigt lite jäst i. Det ska vara stuns i bullen. Självklart skall det vara bakat på enbart smör och med grovmalen kardemumma. Grädde som är blåst går fetbort, den skall vara vispad. Och själva mandelfyllningen måste vara hemgjord.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Jag skulle hellre köpa semlor mer sällan och lägga mer pengar på en riktigt bra semla bakad på ett bra sätt än att köpa billigt skit om man säger så. Vi hantverksbagare ska kunna ta bra betalt för nedlagt arbete och för kvalitén som faktiskt finns bakom en semla med bra råvaror.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Min semmelfyllning blandar jag av hel rostad sötmandel, mandelmassa, bittermandel, socker ,salt och vatten. Jag gillar att ha bitar av mandel i, dock inte halv eller hel mandel men lite knaster är gott. Jag bakar inte helt ekologiskt så ibland kör jag ekomandel och ibland inte.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Hos mig frågas det väldigt sällan efter veganska produkter, kanske för att vi ligger så långt ifrån storstan? Skulle någon fråga blir det nog att jag erbjuder någon form av rawsemla, typ. Om man bokar i förväg.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Jag brukar baka semlor från mitten av januari och eventuellt fram till påsk men då i väldigt liten mängd. Suget efter semlor är ju som störst från start till strax efter fettisdagen.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
Brukar man fråga en kvinna om hennes ålder😉Nej. men jag hinner inte äta så många semlor då de alltid säljer slut så kanske fem stycken per säsong!
Mattias Lindbäck, bagare, Rådmansö bageributik och Bröd & Must
Adress: Lågarövägen 1, Södersvik (cirka 17 km från Norrtälje) och Billborgsgatan 8, Norrtälje
Följ Rådmansö bageributik på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– En semla tar avstamp i råvaran. Om du använder dig av hantverksmässigt odlade och producerade råvaror och ger dessa tid att utvecklas till sin fulla potential; då får du en semla där alla komponenter lirar bra med varandra. Det räcker ju inte med bara en one-hit-wonder mandelmassa eller bara en smash-hit bulle om du vill ha ett riktigt bra fullängdsalbum till semla.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Högt pris och låg kvalité verkar ju vara modellen. Många industri- och halvindustribagerier tar mycket betalt bara för att dom kan. Här tänker vi som hantverksbageri annorlunda. Bra råvaror och omsorg bakom varje semla ger oss sämre marginaler men vi tycker inte att schyssta semlor ska vara en superlyxprodukt. Det vore rimligare att alla låtsashantverksbagerier sänker sina priser.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Vi gör vår egen mandelmassa. Vi blötlägger hela oskalade ekologiska mandlar, mixar sedan dessa med socker, hälften mandel/hälften ekologiskt socker. På detta vis får vi en kraftigare mandelmassa som är slät men med textur, det måste ju vara den ultimata kompromissen?
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Vi har märkt att efterfrågan ökat generellt men inte specifikt hos oss. Vi erbjuder inte växtbaserade semlor denna säsong. Vi känner oss inte tillräckligt säkra på att vi kan göra en semla på uteslutande växtbaserade råvaror som smakar bra. Ambitionen är ändå att vi ska lyckas ta fram en växtbaserad semla som vi känner oss stolta över.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Vi säljer semlor nu och fram till påsk i alla fall. Vi brukar vanligtvis inte ha öppet den här tiden på året så denna säsong kommer att visa hur många semlor vi kan sälja.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– Det blir ju mest provsmak, halvor, kvartsbitar, inte så ofta hela semlor. Men kanske sex stycken sammanlagt.
Petra Kristoffersson och Josefin Karlsson, delägare/bagare, Sikta stenugnsbageri
Adress: Vare 47, Varberg
Följ Sikta stenugnsbageri på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– Färsk och saftig bulle med god kardemumma i. Mandelfyllning som smakar mycket mandelsmak och inte bittermandel, gärna lite bitar i.
Grädden ska vara varsamt vispad och ej för tjock. Allt skall naturligtvis vara ekologiskt.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Kvalitet måste få kosta men man behöver ju inte ta överpris på semlorna. Hantverk och bra råvaror är en förutsättning för en bra slutprodukt, precis som i andra branscher.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Vi använder ekologisk mandelmassa och hel mandel från Valdengården. Den rostas, läggs i blöt i ett dygn och mixas ganska grovt. Allt blandas med Amaretto och blötläggningsvattnet till en bra konsistens.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Vi har inte märkt någon efterfrågan på en sådan produkt. Därför har vi inte det i utbudet.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Vi började sälja semlor 22/1 (hade semesterstängt fram tills dess) . Vi håller nog på 2-4 veckor efter fettisdagen beroende på efterfrågan. Vi är ett ganska litet bageri och säljer ca 3000-4000 semlor under en säsong.
Hur många semlor brukar ni äta under en säsong?
– Man blir ju lite ”mätt” på det när man står och producerar semlor varje dag men 2-3 stycken blir det nog😊
Sara Wennerström, ägare/bagare, Solhaga stenugnsbageri och Borgmästargården
Adress: Ågatan 2, Slöinge (cirka 16 km från Falkenberg) och Storgatan 31, Falkenberg
Följ Solhaga stenugnsbageri på Facebook och Instagram
Följ Borgmästargården på Facebook och Instagram
Följ Saras blogg
Vad kännetecknar en bra semla?
– Saftig och luftig bulle med lagom kardemumma och lite tuggmotstånd, fyllning med rik mandelsmak och perfekt krämig konsistens, vispad grädde som är mjuk men ändå stabil, och ett lock som inte är för torrt. Bra balans mellan bullens storlek, mängden fyllning och grädde är viktig tycker jag. Fint pudrad ska den vara, inte för mycket florsocker. Bakad på äkta vara och helst nyspritsad så att bullen inte stått i kylen och blivit kall.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Om jag själv köper en semla spelar det ingen roll hur mycket den kostar, bara den är prisvärd, och så tänker jag att de flesta resonerar. Det brukar vara några enstaka kunder per säsong som kommenterar priset hos oss (39 kr), men de flesta förstår hantverket och omsorgen som ligger bakom. Till exempel så spritsar vi semlorna precis när kunden beställer, och det är såklart lite extra jobb med det. Men så värt!
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Vi har alltid haft hela bitar i mandelfyllningen, men receptet har varierat. I år gör vi en fyllning på enbart mandel och socker. En del av fyllningen består av mandelmassa vi gör själva av oskalad ekologisk spansk mandel. Sedan blandar vi med Valdéngårdens e-nummerfria mandelmassa och till slut tillsätts större bitar rostad mandel. Jag vill bara ha en lätt rostad smak, den ska ge lite karaktär utan att ta över.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Efterfrågan är inte tillräckligt stor här ute på landet för att det ska vara aktuellt, det är faktiskt ingen som har frågat vad jag har hört. Däremot kan vi fixa en semla utan gluten och laktos.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Vi brukar börja officiellt efter trettonhelgen, men egentligen direkt efter nyår fast då lite mer i smyg. Det är lite känsligt för vissa, och på så sätt blir alla glada. Sedan fortsätter vi så länge efterfrågan finns. Vintern är ju vår lugnaste tid på året, så det blir aldrig så hysteriskt kring semlorna här. Antalet beror ofta på hur tidigt fettisdagen infaller, sedan brukar intresset svalna. Mellan 5000-10000 brukar det bli, beroende på. Omnämnande i semmeltest kan spela ganska stor roll, särskilt när det gäller företagsbeställningar. Det blev rekord 2016 då vi vann Västsveriges bästa semla. Botten nådde vi förra året då lokaltidningen lät killarna på Bilprovningen betygssätta semlorna och vi kom näst sist…och sedan kom pandemin, nej det var inte kul alls! Men just i år råkar det vara så att bageriets 10-årsjubileum infaller exakt på fettisdagen, så vi laddar för att det blir ett hejdundrande semmelkalas.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
– Cirka en semla i veckan av mina egna, och då blir det alltid hetvägg. Sedan kan det bli fler om jag är ute och besöker mina kollegor i branschen, jag ser det som tjänstefel att inte testa så många semlor som möjligt!
Frank Levin, bagare, Vismarlövs cafè & bagarstuga
Adress: Eksholmsvägen 357, Vismarlöv (cirka 24 km från Malmö)
Följ Vismarlövs cafè & bagarstuga på Facebook och Instagram
Vad kännetecknar en bra semla?
– En saftig vetebulle med en mandelfyllning gjord på bra mandel. Sedan en lätt vispad grädde på det så blir det kanon.
Kvalité och pris brukar vara ett ständigt samtalsämne. Hur ser du på det?
– Använder man bra råvaror så måste man kunna ta betalt för det. Det är viktigt att man lyfter snacket om kvalitén så folk blir medvetna om vad de köper och vem de gynnar. Till exempel om man köper mandel från Kalifornien eller från Spanien, hur skillnaden är på dem och hur det påverkar miljön när det odlas fram.
Semlans hjärta är mandelmassan och även om den släta fyllningen fortfarande står sig stark så går trenden allt mer mot fyllningar med bitar av mandlar i. Hur gör ni er fyllning?
– Vi använder oss av en spansk mandelmassa som vi även mixar i lite hel mandel i, mest så den inte blir helt slät. Det är kul att det blir lite variation på fyllningarna men så fort vi ändrar på fyllningarna så blir de alltid folk som vill ha det ”vanliga” igen så vi konstrar inte till det mer än vi behöver.
Efterfrågan på växtbaserade semlor ökar. Har ni märkt av det hos er och är det något ni har i ert utbud?
– Våra kunder efterfrågar inte växtbaserade ännu så vi har inte satt oss in i den trenden. Tror det mest är på bagerier & caféer i stan det går åt med kanske en lite yngre kundkrets.
Under mellan vilken period kan man köpa semlor hos er och hur många semlor säljer ni under en säsong?
– Vi börjar direkt efter nyår för då vill folket ha dem. Sedan kör vi till fettisdagen och kanske någon dag utöver det. Jag har inte hundra koll på statistiken men cirka 3000 stycken.
Hur många semlor brukar du äta under en säsong?
Det brukar bli fem-sex stycken så inte så många ändå😜
✶✶✶
Ett stort tack till samtliga som medverkat, fortsätt baka godsaker – NI ÄR BÄST❤
Läs även stjärnkonditorernas semmelsnack här.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar