På resande fot genom Sverige

Hem På resande fot genom sverige På resande fot genom Sverige

Att få resa omkring i landet och hälsa på hos gästvänliga bagare och konditorer är nöje. I torsdags satte jag mig i bilen och körde ned till Malmö och i mitt sällskap hade jag med mig Annie då hon skulle göra en presentation på Scandic Triangeln. Bilturen från Stockholm till Malmö brukar enligt gps:en ta cirka sex timmar men vi hann inte längre än till Järna (cirka 48km från STH) innan vi blev kaffesugna. Vi stannade till vid Åstagan 2 kaffebar för kaffe för att sedan gå fem meter till Järna bageri där vi köpte med oss några bullar av Tina Fernlund (som tillsammans med Marqus Östin driver bageriet). Efter att ha glufsat i oss en bulle så satte vi oss i bilen för vidare färd.

Lunchen avnjöts på Scandic Linköping city som alltid erbjuder bra mat och de har under flera år rankats som en av Östergötlands bästa restauranger. Hotellet och restaurangdelen ligger precis vid Stångån och sommartid brukar det arrangeras grillkvällar och då är utomhusserveringen knökfull. Jag kommer att komma tillbaka till Linköping vid ett senare tillfälle och då skall jag skriva några rader om ett galet bra och relativt nyöppnat fik. Vi pratar om en kommande raket som jag siar kommer att bli rankad som en av landets bästa fik inom en inte alltför lång tid. Håll utkik här på bloggen så kommer ett inlägg i början av mars månad.

När man reser omkring i landet så tycker i alla fall jag att det är charmigt att stanna till på en ort och bara kliva in på ett kafé för en kopp kaffe. Att få kännarna dofterna och få ta del av den lokala atmosfären och bara vara, det är vad jag kallar för livskvalité. På vår fortsatta färd till Malmö så stannade vi till i Ljungby för att sträcka på benen och för att ta oss en kopp kaffe och valet föll på Roddys Cafè & Konditori. Fiket har funnits ända sedan 60-talet men sedan flera år tillbaks så drivs det av Jonas Ottosson. Det är inget mossigt stället utan fräscht och trevligt med möbler från Artwood. Utbudet är bra med traditionella kondisvaror och givetvis finns det även bröd och sötebröd.

Det som jag fastnade för var en gigantisk chokladboll på hela 1 kg! Personalen berättade att de brukar sälja 1-2 bollar i veckan och oftast är det barnfamiljer som köper så barnen kan dela på den gigantiska chokladbollen. Jag funderar på om det finns någon som ätit upp en sådan boll själv på en gång och om så, hur mådde hen efteråt?

Ett annat bakverk som jag fastnade för går under det något finurliga namnet “tjillevipp” och den innehåller gräddvaniljkräm, maräng uppstruken i chokladkräm och rullad i riven choklad. Dess ursprung sägs härstamma från trakterna kring Kristianstad och det är ett bakverk som funnits på olika håll runt om i landet men som jag inte tror är allt för vanligt förekommande idag. Det finns även olika stavelser såsom killevipp, tjillevipp eller chillevipp.

Min resa landet runt fortsätter så fortsätt följa mig här på bloggen och om du har tips på vackra, knasiga, annorlunda och kreativa bakverk från något bageri/konditori i landet, tipsa mig gärna, för om jag har möjlighet så gör jag gärna ett besök.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.