Robbans bästa besöker: Bianchi Café & Cycles Västerås

Hem Caféer Robbans bästa besöker: Bianchi Café & Cycles Västerås

Salvatore Grimaldi hade länge haft en vision om att starta en kafékedja och 2010 förverkligade han sin dröm genom att öppna Bianchi Café & Cycles i Stockholm. Därefter har verksamheten vuxit och nya kaféer etablerats i Tokyo, Milano, Sälen, Malmö och Västerås. I april 2014 var det Västeråsarnas tur att få ta del av Salvatores koncept och jag som besökt kaféet i Stockholm flera gånger blev riktigt imponerad över vad jag fick se i Västerås.

IMG_0417edited

IMG_0419edited

Först och främst, man behöver inte vara cykelfreak för att besöka Bianchi Café & Cycles. Gillar man italiensk mat och kaffe (och vem gör inte det!) så är ett besök att rekommendera.

Uppslaget till Salvatore Grimaldis koncept fick han genom att se tillbaka på hur cykelbranschen generellt sålt sina cyklar där konservatismen historiskt varit stark. För att skapa sig en egen bild bland återförsäljarna började Salvatore att wallraffa. Han tog på sig lösskägg och lösmustasch och började granska branschen. Sakta men säkert växte idén fram om en kombination av cykelförsäljning, cykelverkstad och café med det italienska köket som kronan på verket. Salvatore är grundare av Grimaldi Industries med ett stort antal varumärken.

Att Salvatore Grimaldis valde att öppna ett Bianchi Café i Västerås är naturligt då det var hit han kom från Italien tillsammans med sina föräldrar i början av 1950-talet. Byggnaden är imponerande och här samsas ett flertal företag men det är Bianchi Café & Cycles som huserar på bottenplan. Lokalerna är ljusa tack vare stora fönsterpartier från golv till tak och ytorna är väl tilltagna så man behöver aldrig trängas.

collageedited

Jag beslöt mig för att äta lunch och valde deras buffé som jag vet brukar vara bra. Utöver buffén brukar de ha ”dagens rätt” med två varmrätter att välja mellan. Sedan finns en stående meny med italienska specialiteter, oftast olika pastarätter.

Vill man ta en fika så är det givetvis italienska bakverk och desserter som gäller exempelvis cannolo, cornetto och pannacotta. Det finns även lite mer matnyttiga smörgåsar såsom ciabatta, piadina, cornetto salata eller grovmini.

Kaffe ingår i lunchen och vi pratar inte om något gammalt brygg som fått stå och samla på sig garvsyra utan här kommer personalen fram till ditt bord och samtidigt som de dukar av frågar de om du önskar beställa en espresso, macchiato eller americano.

Prisnivå
Antipasto buffén kostar 119kr (129kr på lördagar), dagens lunch 95kr, pasta kostar mellan 90-105kr beroendes på innehåll. Ciabatta 59kr, Piadina 45kr, Cornetto salata 25kr, grovmini 15kr. De har även en middagsmeny men i och med att Bianchi stänger relativt tidigt så gäller det att anpassa sig eller beställa med sig hem.

Cannolo (flera olika fyllningar) 18kr, cornetto (flera olika fyllningar) 22kr.

Jag bor som bekant i Stockholm och är inte expert på prisnivån i Västerås men om man ser på lunchpriserna på Bianchi i Västerås så håller de normala STH-priser. En motsvarande buffé på Bianchi STH går dock loss på ca 140kr.

collageedited collageedited

När jag hade ätit klart så kikade jag in i cykelaffären och här finns mycket att vila ögonen på bland annat cyklar av karbon med en prisslapp som får en att häpna (en bra bit över 100 000 kr). Utöver cyklar består utbudet av tillbehör och kläder och vare sig man är cykelnörd eller vanlig stadscyklist så finner man sitt lystmäte.

Jag brukar gilla att sitta på restauranger, hotell och caféer och studera personalen och hur deras rutiner är för av det kan man utläsa väldigt mycket om hur marktjänsten fungerar. Jag vet att Salvatore har en klar bild över hur personalens servicenivå skall vara och av det jag fick uppleva på Bianchi i Västerås så var det briljant. Personalen var riktigt proffsig och alert. Jag tjuvlyssnade på en del gäster som hade olika speciella beställningar och med vänligt bemötande såg personalen till att kunderna fick som de önskade.

Annie och jag kanske skall ge Bianchi en ny chans i Stockholm. Vi har inte satt vår fot på deras kafé på Norrlandsgatan sedan incidenten i december 2013 där Annie och en anställd hamnade i tuff ordväxling på italienska (Annie har bott 20 år i Catania/Sicilien) om en smörgås som inte var färsk (och som jag givetvis skrev om här på bloggen). Vi fick aldrig någon ursäkt från Bianchi och valde då att bojkotta dem.

Bianchi Café & Cycles i Västerås återvänder jag gärna till för de är riktigt bra och med en service utöver det vanliga.

collageedited

Miljö/omgivning: Stadsmiljö
Utomhusservering: Ja
Utbud: Lunch, bakverk, bröd, kaffe. Fullständiga rättigheter.
White Guide Café 2015/16: Ej med i guiden
Robbans bästa tycker:
Stor och luftig lokal
+ Mycket bra mat
+ Italienska bakverk
+ Fantastiskt bra service

Bianchi Café & Cycles Västerås
Adress: Slottsgatan 27
Telefon: 021-12 40 00
Hemsida: här
Facebook: här

Öppettider:
Måndag-fredag 07.30-18.00 (butik 10.00-18.00)
Lördag 11-00-17-00 (butik samma tid)
Söndag 12.00–16.00 (butik samma tid)

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.