Då har det återigen blivit skandal med en tävling inom kategori mat/bakning. I höstas skrev jag om Matbloggprisets totala kollaps (läs här och här) och nu i dagarna är det Arla som får ikläda sig dumstruten och ställa sig i skamvrån. Vad har då hänt? 

Open New Doors Bahnhof i Mjölby

Arla lanserade 2012 tävlingen Stans bästa semla där vinnarna koras utifrån ett rankingsystem där antalet röster vägs samman med det betyg semlan får. På www.stansbasta.se kan man förutom att sätta betyg på landets bästa semlor, söka efter konditorier via kartfunktionen och följa topplistor över landets bästa semlor. Via Facebook kan man också bjuda in en kompis på semmelfika och dela information om hur man har röstat. Tävlingen brukar pågå från början av januari fram till fettisdagen.

Tävlingen hade pågått i flera veckor när Arla helt plötsligt fick för sig att avbryta tävlingen med anledningen av pågående pandemi. Då ledde en vegansk semla från Open New Doors Bahnhof i Mjölby och hade så gjort i två veckors tid. Att en växtbaserad semla ledde både lokalt i Mjölbytrakten men även på riksnivå måste givetvis ha stuckit i ögonen på Arla och då tog man saken i egna händer och beslöt sig för att avbryta tävlingen med följande förklaring:

Stans Bästa Semla blir en semmelfest!
Under nio år har tävlingen Stans Bästa Semla engagerat konsumenter, bagerier, caféer och konditorier. Men med alla de utmaningar som pandemin har på samhället just nu är det inte läge att tävla. Vi på Arla vill stötta branschen och samtidigt bjuda boende inom äldrevården och de som slitit hårt på sjukhus på en riktig semmelfest. 

Istället för en tävling med ett fåtal vinnare kommer vi erbjuda de 100 bagerier och caféer som ligger i topp på Stans Bästa Semla 2021 att ta emot en beställning från oss på 100 klassiska gräddsemlor som går till det lokala sjukhuset alternativt äldreboendet. Totalt 10 000 semlor kommer delas ut. 
Alla caféer som ligger topp 100 i landet kommer kontaktas inom kort!

Arla kommer inte att köpa några semlor av Open New Doors Bahnhof då de har som krav att det skall vara djurgrädde – ett krav som ej fanns med i tävlingsreglernas ursprung.

Semlor från Open New Doors Bahnhof

På sociala medier har tongångarna gått höga och överlag så är kritiken mot Arla massiv. Frågorna är många; varför påbörjade man en tävling för flera veckor sedan och lät den fortgå ända fram tills en vecka före fettisdagen? Varför hade man inte regelverket på plats redan från start där det tydligt påtalades att tävlingen enbart var till för gräddsemlor? Varför skyllde man på pandemin en vecka innan fettisdagen när den pågått i ett års tid? Varför skyller man på bagerier/konditorier om att de har det tufft när det istället är så att en semmeltävling snarare kan uppmuntra till ökat hausse och intresse och därmed ökad försäljning?

– Jag tycker att det är för jäkligt. Vi är ett litet familjeägt kafé på landet och det hade varit en jätte-pr-grej för oss att vinna en sån här tävling. Det är som att Norge anordnar en femmil och så är det en svensk som leder med en mil kvar – då ställer man in loppet för att det är snö och kallt, säger Jonas Frost som driver Open New Doors, till Sveriges Radio.

Open New Doors Bahnhof skriver följande på Instagram och Facebook:

Vi har sedan vi gav oss in i tävlingen om Sveriges bästa semla funderat på hur @arlasverige ska krångla sig ur att en vegansk semla var på väg att vinna hela tävlingen. Lösningen var att helt enkelt ställa in tävlingen. Vi applåderar såklart initiativet att skänka semlor till äldreboenden alternativt till hjältarna inom sjukvården, men en tävling är en tävling och det hade så klart inneburit en enorm PR för oss att ta hem den. Att ta bort topplistan och att försöka radera vår prestation är lågt och långt ifrån ok. De hade utan problem kunna låta tävlingen avgöras OCH skänka 10’000 semlor.

@arlasverige
 har precis bekräftat på telefon att de inte heller kommer köpa 100 semlor av oss, då de enbart kommer handla semlor med djurgrädde. Vi blir alltså inte bara snuvade på vinsten i tävlingen, utan även på deras initiativ att ”stötta branschen”.

Open New Doors Bahnhof – ägarna Erika och Jonas Frost

Jag har väldigt svårt att respektera företag/personer som uppvisar en arrogant och nonchalant framtoning, vilket Arla med all tydlighet hittills visat upp i sin kommunikation. Förklaringen som Arla gick ut med i olika medier var minst sagt pinsam och kommunikationsavdelningen måste ha slagit knut på sig själva i dumheter. Liknelserna mellan Matbloggsprisets och Arlas haverier är olika men den gemensamma nämnaren är den totala avsaknaden av en professionell kommunikation.

En sund intern process på Arla hade varit att rådfråga en kommunikationsexpert inom krishantering innan man gick ut i media för när Arlas kommunikationschef Erik Bratthall svarade på frågor i Sveriges Radio, mer eller mindre skrattade han bort händelsen, vilket i mångas ögon innebar att han spottade tusentals engagerade semmelentusiaster i ansiktet. Jag blev förbannad, mina bagarvänner blev förbannade och mina semmelvänner blev förbannade – kort sagt, alla blev förbannade på Arla.

Raw minisemla från Open New Doors Bahnhof

Visst kan man ha åsikter om en växtbaserad semla skall tävla i samma klass som traditionella semlor men då skulle det stått stipulerat i regelverket redan vid tävlingens start. Att abrupt avbryta en pågående tävling när det endast återstår en vecka inser nog majoriteten av befolkningen att det inte är ”fair play”. Förstå vilken skandal det hade varit om det skett i ett sportsammanhang!

“Jag tycker inte det är konstigt överhuvudtaget, vi mångdubblar prispotten. Och att en semla ska innehålla grädde är för oss helt naturligt”, säger Erik Bratthall, presschef på Arla till Sveriges Radio.

Snacka om att ha noll självinsikt – det är otroligt konstigt att avbryta en pågående tävling och då ändra förutsättningarna och dess regelverk i efterhand! I vilka andra tävlingssammanhang förekommer det?

Så amatörmässigt och oprofessionellt agerat av ett bolag vars varumärke knappast stärkts av denna händelse. Totalhaveri i mjölkfabriken!

Följande medier har rapporterat om detta, klicka på länken så kommer du till artikeln.

Sveriges Radio
Expressen
Aftonbladet
Göteborgs-Posten
Dagens Nyheter (pren artikel)
Tranås Tidning (pren artikel)
ATL – Lantbrukets Affärstidning
Dagens ETC (pren artikel)
Butiksnytt
Corren (pren artikel)
VK Media (pren artikel)
Jönköpings-Posten (pren artikel)
Dagens Vimmerby

Semlor från Open New Doors Bahnhof

Open New Doors Bahnhof
Adress: Mjölbyvägen 8 (Stationshuset i Sya), Mjölby
Hemsida: Här
Instagram: Här
Facebook: Här

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.