SM-kung i bageri – Alexander Pelli

Idag avgjordes tävlingen Årets bagare i Nordstan i Göteborg som arrangeras av branschföreningen Sveriges bagare och konditorer. Fem killar och en tjej gjorde upp om den ärofyllda titeln vars startfält bestod av Amanda Gustavsson (Magnus Johansson bageri & konditori), Rashad Salah (Åsa Hembageri), Paul Florian Ficard (Björns konditori), Montadar Kanbar (Bullar & Bröd), Alexander Pelli (bageri Petrus).

Foto: Sara Fjärrstrand

I årets tävling ingick åtta tävlingsmoment där finalisterna skapade inspirerande och vackra bakverk under sex timmar. En metodjury granskade finalisternas arbetssätt och en smakjury bedömde utseende, smak, utseende, teknik, variation, nytänk och metod. De åtta delmomenten bestod av baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat, söta bullar med frukt/bär, bullar med efterdekorering, matbröd samt knäckebröd.

Den som drog det längsta strået i tävlingen var Alexander Pelli som jobbar på bageri Petrus i Stockholm. Tvåa kom Paul Florian Ficard från Björns konditori i Vellinge och trea Montadar Kanbar från Bullar och Bröd i Stockholm.

Riktigt kul att Alexander vann och jag hade äran att hänga med honom i produktionen i två dagar tidigare i höstas när jag var lärling på Tössebageriet. Trevlig, sympatisk och driftig som tusan. Min fru Annie och jag är redan stammisar på bageri Petrus och våra besök lär knappast avta efter ännu en SM-titel till en av Petrus duktiga bagare.

Grattis Alex och en stor eloge till övriga pristagare och finalister.

Foto: Adam Söderström

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.