Jag vill tipsa om Sveriges Radios matprogram Meny som har tagit fram en programserie med temat de fyra sädesslagen. I det första programmet som hade premiär i går behandlas sädesslaget havre. Ta del av berättelser från spannmålsexperter, odlare och bagare.

Vi äter dagligen av våra fyra sädesslag, men vet i regel ganska lite om dem – vete, korn, råg och havre. Ordningen har varit den samma sedan medeltiden och speglar deras status och ekonomiska värde.

Foto: Kai Pilger för Unsplash
Foto: Kai Pilger för Unsplash

I det första programmet avhandlas havre där vi får lyssna till Matti Wiking Leino, agronom och doktor i växtförädling och särskilt intresserad av gamla kulturväxter och deras historia. Han är också författare till boken Spannmål – svenska lantsorter.

Vi får även lyssna till bagaren Anna Groneberg som pratar om skrädmjöl som är ett mjöl på rostad havre. Slutligen får vi lyssna till Nicklas Dagman som är lantbrukare i tolfte generationen på gården i Grästorp på Västgötaslätten.

Trevlig lyssning och för att komma till avsnitten, klicka här.

Slutligen, missa inte mitt inlägg från förra året om kulturspannmål, du läser den här.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.