Jag vill tipsa om Sveriges Radios matprogram Meny som har tagit fram en programserie med temat de fyra sädesslagen. I det första programmet som hade premiär i går behandlas sädesslaget havre. Ta del av berättelser från spannmålsexperter, odlare och bagare.
Vi äter dagligen av våra fyra sädesslag, men vet i regel ganska lite om dem – vete, korn, råg och havre. Ordningen har varit den samma sedan medeltiden och speglar deras status och ekonomiska värde.
I det första programmet avhandlas havre där vi får lyssna till Matti Wiking Leino, agronom och doktor i växtförädling och särskilt intresserad av gamla kulturväxter och deras historia. Han är också författare till boken Spannmål – svenska lantsorter.
Vi får även lyssna till bagaren Anna Groneberg som pratar om skrädmjöl som är ett mjöl på rostad havre. Slutligen får vi lyssna till Nicklas Dagman som är lantbrukare i tolfte generationen på gården i Grästorp på Västgötaslätten.
Trevlig lyssning och för att komma till avsnitten, klicka här.
Slutligen, missa inte mitt inlägg från förra året om kulturspannmål, du läser den här.
Skriv ett svar