Sommarkafé: Alsta trädgårdar

Den här gården i Alsta by bebyggdes enligt skrifterna på 1600-talet. Det var då en bondgård som hörde under gården Höja i Örsundsbro. 1946 flyttade den svenske militären Nils de Maré med familj till Alsta från Tyskland. Då byggdes trädgårdsmästeriet upp som komplettering till jordbruket och flera personer var anställda på gården.

1954 köpte trädgårdsmästare John Holmberg med hustru Ester gården som då avstyckats till nuvarande storlek på 3 ha. Det var mestadels grönsaker som odlades. Växthusen var inte så stora men bänkgården var imponerande och mycket odlades på friland. Produkterna såldes till stor del på torget i Uppsala.

1972 blev vi, Per och Margareta Palmén, ägare till fastigheten och vid sidan av Pers anställning som trädgårdsarkitekt började vi odla sommarblommor och tomater. I början av 70-talet rev vi ett växthus på 1500 m2 som flyttades till Alsta. Det användes för odling av framförallt tomater som såldes i parti. Ytterligare ett par växthus uppfördes liksom ett packrum/garage. Ett rätt stort antal sommarblommor drevs upp årligen och såldes till butiker i Uppsala och även hemma i trädgården. Tomaterna odlades, som man då sa, giftfritt.

1986 avslutades den epoken då uppvärmningen med olja blev för dyrbar. Efter ett års planerande och ombyggnad öppnades Alsta Trädgårdar år 2000. Sedan dess är anläggningen ett ständigt pågående projekt.

I kaféet bakas det tårtor, bullar, matbröd och kakor sötade med sötströ finns också. Nytt för i år är Lagundatårtan, en chokladrik skapelse med björnbärssylt och blomdekor inspirerad av ”Lagundaklänningen”.

Smörgåsarna får vegetariskt eller kött-fisk pålägg. Omtyckta är våra laxmackor och räkmackan på valfritt bröd, ägg och ansjovis är också gott en varm sommardag! Glutenfritt, laktosfritt finns också.

✿Varmt välkomna hälsar Margareta och Per✿

Alsta trädgårdar
Adress: Nysätra Alsta 2, Örsundsbro/Uppland
Hitta hit
Vägbeskrivning
Säsong: Från 17 juni
Öppettider: Söndagar i juni och juli mellan klockan 11.00-16.00
Hemsida/Facebook/Instagram

Fler sommarkaféer hittar du under fliken ”Fik per landskap” på bloggen. Du får gärna tipsa mig om bra och mysiga sommarkaféer/säsongskaféer. Du kan även skriva en rad här på bloggen.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.