Foto: Värmdö musteri

I Sverige odlas över 250 olika sorters äpplen varav ett 40-tal odlas på Värmdö Musteri i Stockholm. Under hösten är det full fart i musteriet då det dagligen strömmar in folk med äpplen från sina egna trädgårdar. På musteriet kan man vara med att göra sin egen must och smaka råmusten direkt från pressen.

Det smakar fantastiskt gott och är en upplevelse som många bara får chansen till en gång om året. Om man inte har tid eller har gjort det förr så behöver man inte vara med, då lämnar man in sina äpplen och kommer och hämtar sin egen must en annan dag. Det går bra att välja hur man vill ha musten pastöriserad på bag-in-box eller på flaska eller råmust i plastdunkar.

Äppelmusten som tillverkas på musteriet och som säljs till konsumenter runt om i landet består till 100% av pressade svenska äpplen – lågpastörierad, inget socker och inga tillsatser. 

År 2012 öppnade de Värmdö Bränneri, vägg i vägg med musteriet. Här gör de cider, snaps samt deras svenska ”calvados” – Pomme de Vie (ekfatslagrad äppelsprit) av musten från samma fina svenska äpplen.

Det är Malin och Nikolaj Skjernov som startade upp musteriet 2008 och tillsammans med övriga familjemedlemmar plus några anställda har de genom åren byggt upp en välmående verksamhet. På musteriet finns även ett kafé och en butik med egenproducerade varor. I kaféet serverar de bland annat smørrebrød, äppelpaj och olika typer av bakverk. Jag kan varmt rekommendera smørrebrøden som är riktigt goda. Nikolaj är från Danmark så han har bra koll på den danska traditionella smörgåsen.

Musteriet ligger på Ingarö, en kort väg från Brunn. Det ligger naturskönt och i en backe helt nära musteriet ståtar deras stora äppelodling. Vid infarten finns en liten “jourbutik” med grönsaker från Säby gård. Man köper det man vill ha och så svischar man aktuellt belopp.

Vill du besöka fler småskaliga mathantverkare?
Besök sajterna GårdsnäraGårdsbutiker eller Mathantverk där du finner lokala producenter av mat och dryck i hela Sverige. Du kan även ladda ned deras kostnadsfria appar från mobilen som du finner på App Store eller Google Play.

✿Varmt välkomna✿

Värmdö Musteri

Adress: Eknäsvägen 25, Ingarö/Stockholm
Säsong: maj – augusti (kafé och butik)
Öppettider: Lördag: 11.00-16.00. Söndag: 11.00-16.00
Mustning: Första mustningsdag: Lördag 20 augusti (bokningen kommer att öppna tidigare). Bokning, priser, frågor & svar finner du här.
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Fler sommarkaféer hittar du under fliken ”Fik per landskap” på bloggen. Du får gärna tipsa mig om bra och mysiga sommarkaféer/säsongskaféer. Du kan även skriva en rad här på bloggen.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.