I söndags belönades de mest framstående kvinnorna inom svensk gastronomi på Stella-galan som arrangerades på restaurang Gondolen i Stockholm. Stella-galan är en ny gala för kvinnor med mat och dryck i fokus vars idé kläcktes förra året av Ella Nilsson, Lotta Bonthelius, Anette Rosvall och Maja Berthas. Grundidén kommer från ett nätverk på Facebook, Kirke – Kraftkvinnor i köket, som samlar människor som är yrkesverksamma inom mat, bakverk och dryck samt journalister, kreatörer och debattörer.

Totalt delades nio olika priskategorier och vinnarna inom bageri och konditori blev Maria Printz och Liv Sandberg.

Foto: Sorin Gheorghita för Unsplash
Foto: Sorin Gheorghita för Unsplash

Vinnare kategori Bageri – Maria Printz
Maria som ligger bakom succén Printz Bageri i Stallarholmen, snålar varken med kunskap, kärlek eller smör. Hon är en mycket kunnig, hantverksskicklig och generös ”medmatmänniska” som genom åren gjort ett stort avtryck i bagerivärlden.

Juryns motivering:”Denna bagare snålar varken med kunskap, kärlek eller smör. Utöver att vara hantverksskicklig och en påhittig entreprenör är hon också en generös ”medmatmänniska” som genom åren har satt ett stort och gott avtryck i bagerivärlden”.

Foto: Susanne Wahlström

Vinnare kategori Konditori – Liv Sandberg
Med ett häpnadsväckande hantverk driver Liv Sandberg Cake Art i Hökarängen i Stockholm. Hon är en av Nordens absolut bästa tårtkonstnärer och har bland annat vunnit Scandinavian Cake Show, Edible Artists Global Awards och Årets Tårtmästare 2016. Liv har också tävlat i Kanal 5:s ”Dessertmästarna” och varit finalist i Årets Konditor 2017. I dag är hon stolt medlem i Sthlm Culinary Team, som just nu tränar inför Culinary World Cup i Luxemburg 2018.

Juryns motivering:Med sina konstnärliga och mästerligt utförda tårtor har denna konditor slagit världen med häpnad. Hennes många vinster i tävlingar på både svensk och internationell nivå visar på ett enormt driv och stor skicklighet. Sammantaget är hon, med sitt kunnande, sitt mod och sina goda smaker en sann förebild för konditorer”.

Foto: Susanne Wahlström

Stort grattis Maria och Liv – ni är grymt duktiga.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.