Vad brukar du dricka till ditt bakverk, dessert eller pralin? Kaffe eller te är det absolut vanligaste svaret och ibland vid afternoon tea, ett glas champagne. Men om jag nu har intresse av att ta ett gas vin till mitt bakverk, vad skall jag då tänka på? Jag har bett vinexperten och krönikören Magnus Reuterdahl att räta ut några frågetecken så håll till godo för här kommer massor av bra tips.

Att inta alkoholhaltiga drycker till bakverk hör inte till vanligheterna i Sverige men det är desto vanligare i länder på kontinenten. Vad beror det på att vi inte anammat den kulturen?
– Jag tror att det kommer från den spritkultur som länge varit en del av det svenska. Finkeldoftande dryck och bakverk går inte riktigt samman. Traditionen är också stark – spriten dricks till salta saker som sill, kräftor, saltgurka med mera eller i kaffet. Till det sistnämnda skulle man kunna tänka sig något sött men personligen tycker jag inte smakerna gifter sig.

Det har nog dock funnits en kultur för alkohol också. Tittar vi backspegeln var söta starka viner mer populära förr såsom sherry, portvin och madeira. Vanligt vin var också betydligt sötare. Den champagne (från omkring 1820-40-talen) som hittades på havsbottnen vid Åland för några år sedan hade en sockerhalt på omkring 150 gram/ liter mot några få gram idag. Mycket av det söta hörde kanske dock till de mer välbeställda i samhället.

Vad skall man som konsument tänka på när man skall matcha ett vin till en sötsak?
– Många matchar sötma med sötma. Jag vill ha syra eller något som bryter av. Mousserande vin eller Champagne fungerar ofta bra särskilt om den har lite restsötma. Personligen har jag lite svårt för vin och grädde eller vin och glass men däremot kan det fungera bra med lite väl kyld punsch eller en smakrik rom.

Till kryddigare efterrätter eller kakor gillar jag ofta söta viner gjorda med druvan muscat eller ett eiswine på riesling som ger aromatiska viner. Till efterrätter med smak av nötter eller kaffe gillar jag t ex madeira. Lek med vinet som en del av smakupplevelsen, låt det vara något som antingen bryter eller förstärker smaken på rätten. Personligen vill jag ofta ha något med syra då många efterrätter kan vara lite söta eller feta.

Vad rekommenderar du till mörk respektive ljus choklad?
– Vill man ha vin till mjölkchoklad kan man tänka sig ett Moscato d’Asti eller en Lambrusco. Till mörk choklad vill jag ha portvin av typen LBV (late bottled vintage) eller vintage. Den förstnämnda är ofta mer tillgänglig medan vintage behöver lite mer ålder.

Vilken sött vin rekommenderar du till en dessert?
– Oj det var svårt. Julen kommer och jag brukar kalasa på en riktigt bra stilton tillsammans med pepparkaka och ett bra vintage portvin. Jag gillar också tunga fruktiga julkakor och då vill jag istället ha något med mycket fräschör och lite sötma som en champagne eller ett mousserande vin, dock med lite restsötma, sisådär 6-8 gram restsötma. En Sauternes med en efterrätt med saffran är i regel en bra julkombo.

Finns det något vin som går ihop med några av våra folkkära och traditionella bakverk som exempelvis kanelbullen eller dammsugaren?
– Till kanelbullen skulle jag nog köra ett vitt lite sötare vin med bra syra såsom en Riesling Spätlese och vill man ha något sötare skulle jag testa en söt muscat, t ex en Moscatel de Setúbal. Dammsugare – känns svårare men varför inte lite punsch.

Går det att kombinera sötsaker med whisky eller cognac?
– Det gör det absolut, jag skulle gå på efterrätter med toner av nötter, torkade frukter, torkat apelsinskal och kaffe. Nu för tiden dricker jag dock mycket måttligt av dessa drycker så jag låter andra stå för expertisen när det kommer till dem. Det finns också en stor skillnad på olika whisky och cognacsorter vilket påverkar vad man serverar till.

Det nalkas jul, har du några intressanta viner att rekommendera?
– För mig behövs minst en bra champagne, en ren och frisk riesling och en med lite mer söta (t ex en spätlese), en chablis, ett bra portvin, en bra madeira och ett friskt rött vin – tex en pinot noir från Bourgogne. Kom ihåg att till många av julens rätter passar vita viner bättre än röda. Vill man nödvändigtvis ha ett maffigt rött vin, ta det till lite hårdost och kallskuret. Även om jag nämner många viner så ska ju inte alla drickas på julafton eller av en person.

Passa på att köpa lite bättre viner så här till julen, drick hellre lite mindre men något riktigt bra – just denna helg tycker jag i mångt och mycket hör till barnen varför man kan hålla tillbaka på drickandet och främst njuta av god mat samt närheten till familj eller vänner. Vill du dricka något riktigt bra från Sverige till julen rekommenderas Brännland iscider varmt😉 En utmärkt dryck till efterrätten eller som en avec.

magnus-reuterdahl

Magnus Reuterdahl skriver och sitter i redaktionerna för nättidskriften DinVinguide.se och Dryckeslistan.se samt en av grundarna till nätverket #winelover. Till vardags arbetar Magnus som arkeolog.

Detta inlägg har jag även publicerat på Stockholms bagare och konditorers Instagramkonto som jag hjälper till att bygga upp under fem veckor. Om du vill ha tips på schyssta fikaställen så rekommenderar jag dig varmt att följa kontot @sthlmsbagare. Stockholms bagare och konditorer är en del av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.