Var är mitt julknäcke bagarn?

I december 2016 publicerade jag ett inlägg om julknäcke eller rättare sagt avsaknaden av julknäcke på bagerier i Stockholm (men även i övriga delar av landet). Sex år senare förundras jag över att det fortfarande är till matbutikerna som vi konsumenter måste vända oss till då många bagerier fortfarande saknas julknäcke i sitt utbud.

Genom åren har jag frågat ett flertal ägare till bagerier varför de inte tar fram ett knäckebröd till julen och döm av min förvåning när många säger att ”idén är bra, jag vet faktiskt inte varför vi inte tänkt tanken på julknäcke”. Och visst, under de år som jag uppmanat bagerier att baka julknäcke i december så har en del bagerier runt om i landet lyssnat till min uppmaning och börjat baka julknäcke – vilket glädjer mig mycket men säkerligen även en hel del kunder.

Nu har jag inga siffror på hur mycket julknäcke de stora jättarna som exempelvis Wasa säljer för under december månad men gissningsvis borde det vara för en betydande summa då efterfrågan från oss konsumenter är stor. Det jag vet är att vi svenskar tillhör de som äter mest knäckebröd i världen och att varje hushåll ligger på cirka fyra kg knäcke per person och år.

En del bagerier har knäckebröd i sitt utbud men det är i regel tunna och spröda och inte speciellt ”juliga” och de tål heller inte julskinkans tyngd. Inför kommande högtid vill vi konsumenter gärna ha ett lite mer julkryddigt bröd och framförallt tjockare bröd som passar att lägga en skiva julskinka på men dessvärre är det ytterst sällan man finner det på bagerier.

Nu räcker det inte bara med att ta fram ett knäckebröd utan det behöver även kommuniceras och marknadsföras på ett bra sätt. Låt brödet få en framträdande plats i butiken. Man kan hänga upp knäckebröd med snygga röda sidenband, vilket ger synbarhet och lite ”hemma hos känsla”. Sedan är det bra att skapa ett ”vill ha begär” och det kan göras genom att exempelvis ta in senap från en lokal handlare, vilket även lyfter fram de småskaliga producenterna.

Allt jag vill ha är ett juligt och lite tjockare knäckebröd där man kan lägga på en bit julskinka utan att brödet går itu. Och så vill köpa knäckebrödet från mitt lilla lokala bageri.

Kom igen nu bagare, ge mig och övriga konsumenter ett gott julknäcke❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.