Fikatips: Holgers konditori

I en av Säffles äldsta byggnader finner du Holgers konditori. Fastigheten stod färdigbyggd 1899 och det är inte omöjligt att huset redan då inrymde ett konditori. Den första kända rörelsen var Nilssons konditori. Emilia Nilsson var änka, född i Uddevalla 1862 och kom 1903 till Säffle från Arvika. Hon drev först konditorirörelse på västra sidan, men flyttade 1907 verksamheten till Viktorinska huset. Emilia Nilsson återvände till Arvika 1908.

Den 16 januari 1909 öppnades Klara Carlssons konditori. Innehavarinnan var född 1883 i Grythyttan och till sin hjälp hade hon sina båda systrar Elin, född 1880 i Hällefors och Julia, född 1889 i Grythyttan. Elin blev gift med byggmästare Herman Andersson och bodde i Säffle intill sin död 1960. Julia gifte sig Rääf och utflyttade liksom Klara till Örebro. Julia dog 1976 i Uppsala.

Klara Karlsson överlät i juli 1922 rörelsen till Knut Ekstedt och firmanamnet blev nu Ekstedts konditori. Knut Ekstedt var född i Brålanda 1887 och kom närmast från Lysekil.

Det nuvarande namnet Holgers konditori tillkom 1933 genom Holger Andersson. Denne var född i Säffle och var egentligen utbildad skulptör. Tillsammans med hustrun Greta drev han dock vid sidan om konditorirörelsen fram till 1962. Holger Andersson dog i Säffle 1977 och hustrun som var född i Holm 1904 gick ur tiden 1993. Vid ägarskiftet 1962 tillträdde konditor Lars Jansson och från 1997 ägdes Holgers konditori av dennes son Ronny Jansson. Holgers konditori borde numera vara den affärsrörelse i Säffle som varit längst tid i en och samma lokal.

De som äger och driver Holgers konditori idag heter Sara Johansson och Caroline Augustsson, båda är utbildade inom bageri och konditori och har mångårig erfarenhet inom branschen.

✿Varmt välkomna❀

Holgers konditori
Adress: Stortorget 6, Säffle/Värmland
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Måndag-fredag 09.00-18.00. Lördag 09.00-14.00
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.