Recept: Calvados- och kanelkola

Så här års brukar det vara extra stort fokus på hemgjord kola och det finns en uppsjö varianter du kan tillaga exempelvis julkola, grädd- och smörkola, nötkola och chokladkola. Kola är busenkelt att göra, går relativt snabbt och det är en perfekt familjesysselsättning.

Dagens recept har jag hämtat från Ulrica Krii som driver Krii’s Kitchen. Ulrica fokuserar inte enbart på sötsaker utan även på mat och dryck och jag tycker att hon har en stilren och lättnavigerad receptplattform där det är enkelt att navigera till de olika avsnitten.

Vackra foton blandas med inspirerande recept och det är helt klart en plattform värd att besöka. I detta inlägg får du ta del av hennes calvados- och kanelkola-recept. Håll till godo!

Ingredienser – cirka 50 kolor

✽ 75 g smör
✽ 200 g (2 dl) vispgrädde
✽ 0,5 vaniljstång eller 0,5 tsk äkta vaniljpulver
✽ 0,5 tsk salt
✽ 1 hel kanelstång
✽ 0,5 dl calvados
✽ 170 g glykossirap
✽ 250 g socker
✽ 1 tsk mald kanel

Så här gör du

1. Klä en form, ca 20×20 cm, med bakplåtspapper.
2. Om du använder vaniljstång, dela den på längden och skrapa ur fröna.
3. Värm smör, grädde, vanilj (både frön och stång), salt, kanelstång och calvados. Värm så att smöret smälter.
4. Koka samtidigt upp glykossirap och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170°C, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
5. Tag av kastrullen med det smälta sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Var försiktig för det kan bubbla och skvätta lite så ha gärna grytvantarna på dig. Rör tills allt är jämnt och slätt.
6. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.
7. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått 124°C. Om du är osäker, gör gärna kulprov*.
8. Tag ur vaniljstång och kanelstång och vispa ner den malda kanelen.
9. Häll upp kolan i den bakplåtspappersklädda formen. Låt svalna 3–4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

*Kulprov gör du genom att hälla några droppar kolasmet i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en liten fast kula mellan fingrarna, då är smeten klar.

Lycka till!
Receptet finner du även här.Krii’s Kitchen
Ulrica Krii
Instagram
Facebook

Tack snälla Ulrica för att jag får dela ditt recept❤
Fler recept finner du i receptbanken.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.