Det är knappast någon nyhet att företagare brottas med många tuffa utmaningar i dessa bistra tider. Bagerier, konditorier och kaféer kämpar frenetiskt för att parera de högre kostnaderna och många ägare håller nu tummarna för att vi konsumenter inte drar ned på köpkraften utan fortsätter att fika.

Historiskt sett brukar vi svenskar fortsätta att fika även under lågkonjunkturer och kriser men frågan är hur det blir nu när hushållen drabbas hårt ekonomiskt (läs även inlägget bortom kanelbullens horisont här). Kommer vi att dra ned på restaurangbesök och minska våra fikastunder på kaféer under 2023? Vad tror du?

Trots tuffa tider så planeras det för nya fik i Stockholm med omnejd, vilket är glädjande. Läs mer om det nedan. Och du, stöd ditt lokala fik❤

Foto: Sabri Tuzcu för Unsplash
Foto: Sabri Tuzcu för Unsplash

…..Viktor Liljerås är sportjournalisten på SVT som älskar att missionera om kaffe. Nu har Viktor hittat en liten lokal på Götgatan 46 (vid foten av Götgatsbacken) som han precis börjat renovera. Öppning av Kaffemissionären kommer att ske någon gång under februari-mars. Viktor gästade min blogg tidigare i år och du kan läsa inlägget här.

…..Pom & Flora har ynglat av sig och öppnat upp en enhet på Rörstrandsgatan 34 i Vasastan. De finns sedan tidigare på Bondegatan 64 och Odengatan 39.

…..Waynes Coffee fortsätter att expandera och har nyligen öppnat en ny enhet i PK-Huset i centrala Stockholm.

…..I Åkersberga driver Ada Handzlik sin mobila fikavagn Living la FIKA loca sedan i höstas. Hon bakar allt själv och erbjuder både glutenfritt och veganskt. Läget är fint intill Åkers kanal och här samsas även andra foodtrucks. Om du vill driva mobil servering så kan du göra det i Österåker, vid Järnvägsparken och på Båthamnsvägen vid Åkers kanal. Där finns tillgång till el mot avgift (däremot inte vatten och avlopp). Man behöver ansöka om markupplåtelse hos Polisen och antalet platser är begränsade.

…..Den 18 november slog Svenskt Tenn äntligen upp sitt nya kafé på Strandvägen 5. Tidigare hade Svenskt Tenn servering av afternoon tea men när pandemin bröt ut så upphörde det. Det nya kaféet ligger vägg-i-vägg med den befintliga butiken, i det som tidigare var Malmstenbutiken. Till sin hjälp har man anlitat restauratören Petter Nilsson som ligger bakom fine dining restaurangen Petri vars koncept är baserat på ett kreativt förhållningssätt till ekologiska, närproducerade livsmedelsråvaror. Ambitionen är att kaféet och dess meny skall hålla samma höga kvalité, med omsorg för det närodlade, som butiken gjort i snart 100 år.

…..Den 1 oktober planerade Kaferang att öppna sin tredje enhet i Stockholm. Dock har förseningar gjort att de ännu inte öppnat i Finefoods tidigare lokaler på Hammarby Allé 62 i Hammarby Sjöstad. Planerad öppning i mellandagarna.

…..Svedjan bageri på Brännkyrkagatan 88 som drivs av Alfred Hellström har tagit över Pane Vinos lokaler tvärs över gatan. Nuvarande lokaler behåller de för att kunna utveckla verksamheten. Öppning för den nya lokalen blir under januari-februari.

…..I februari öppnar Pascal en kaffebar på Sturegatan 4. Pascal finns sedan tidigare på Norrtullsgatan 4 och Skånegatan 76.

I Sundbyberg i Stockholm planerar bagaren Sebastian Axvret att starta upp Bageriverkstan – ett litet hantverksbageri – någon gång under första halvåret 2023. Sebastian har jobbat åtta år som bagare och ser nu till att fikasugna får goda bröd och bakverk på Stora bageriet på Sibyllegatan 2. Det nya bageriet planeras i hans pappas villa mellan Duvbo och Näckrosens tunnelbana i ett villaområde som heter Tulemarken. Småskaligt med schyssta råvaror. Det gillar jag skarpt.

…..Delägaren till Vete-Katten, Johan Sandelin-Järnåsen, ligger inte och latar sig för under det första kvartalet nästa år öppnar de ännu en enhet, nu i Skobells gamla lokaler i hörnet Götgatan/Blekingegatan på Södermalm. Tanken är att öppna ett schweizeri – ett grand café – med lite lättare rätter och med öl och vin. Självklart kommer Vete-Kattens digra utbud av bakverk att finnas på plats också. Lokalen kommer rymma cirka 140 sittande gäster.

…..Fabrique med ägarna David och Charlotta Zetterström planerar fler enheter i Stockholm. Efter årsskiftet öppnas nytt på Slussplan 5-9 i Gamla Stan med butik och bageridel fördelat på 240 kvadrat. De tar även steget att öppna en pastarestaurang nästa år vid Slussen. Santo är namnet på restaurangen där det nya konceptet är utformad tillsammans med den italienska pastakocken Gabriele Paziani. Fabrique stenugnsbageri har i dag ett 20-tal enheter i Stockholm, Gotland samt i London och New York.

…..Fabrique tar över Oaxen krog och bakfickan Oaxen Slip på Djurgården. Där öppnar man i vår restaurang, vinbar, bageri och kafé.

Om du har tips på nya fik på gång i Stockholm med omnejd så får du gärna kontakta mig. Tidigare publicerade inlägg om aktuella fik i STH kan du läsa här.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.