Hör du till dem som brukar ta påtår och fylla kaffekoppen till bredden för att sedan lämna hälften kvar och gå därifrån? Tänk då efter nästa gång du är i färd med att hälla upp en kaffetår om du verkligen mäktar med att dricka upp allt.
Jag kan bli riktigt irriterad när jag ser folk som tar en påtår för att därefter lämna halva koppen. Tyvärr ser jag det allt för ofta på kaféer och på kontor. Snacka om slöseri.
Kanske kommer vi sluta slänga bort kaffe i onödan framöver då kaffepriset ständigt ökar. Risken för missväxt, höjda fraktpriser, dyrare förpackningar och svag kronkurs gentemot dollarn kommer ständigt att vara ett hot mot allt högre priser.
Brasilien som står för cirka 40 procent av allt kaffe som produceras i världen har det de senaste åren drabbats hårt av extremväder vilket påverkat skördarna negativt. I Sverige dricker vi främst kaffe från arabicabönan och det är också arabica som odlas på majoriteten av Brasiliens plantager.
Världens kaffeproduktion står inför stora utmaningar för fram till år 2050 riskerar produktionen att halveras på grund av klimatförändringar. Samtidigt pågår ett stort slöseri då uppskattningsvis 300 miljoner liter kaffe åker ned i slasken varje år enligt statistik som SCB genomfört på uppdrag av Naturvårdsverket.
Vi svenskar älskar kaffe och vi tillhör ett av de länder som dricker mest kaffe i världen och i genomsnitt dricker vi cirka 3 koppar kaffe per person och dag. Det går åt ungefär 64 kaffebönor till en kopp och en vuxen svensk häller i genomsnitt ut en kopp per dag i slasken. Alltså en kopp per dag!
Otroligt onödigt svinn där vi kaffedrickare måste skärpa oss. Nästa gång du häller upp en kopp kaffe, njut och framförallt, drick upp allt.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar