Veckans blogg – Amelia bakar

Jag är Amelia Lidgren, 25 år gammal, bosatt i Umeå. Jag bor i ett supermysigt Västerbottensgårds-inspirerat hus i två plan byggt av min morfar på 50-talet, tillsammans med min pojkvän och våra två katter.

Jag jobbar på ett hotell här i Umeå och förutom att baka gillar jag att träna och vara ute i naturen. Jag spelar innebandy och har gjort det hela mitt liv. Att vara en del i ett lag i mot- och medgång är något jag älskar och förmodligen kommer att pyssla med hela livet i någon form.

Mycket av min vardag kretsar kring hemmet, bakning, naturen och att röra på mig. När jag är ledig spenderar jag mycket tid i köket med att testa nya smaker och recept samt att fotografera. Jag gillar att tänja på gränserna och utmana mig själv över vad som är möjligt på alla sätt och vis!

Jag tycker att man ska ha roligt när man bakar och därför försöker jag ofta tänka lite utanför boxen med mina recept. Jag har ingen bakgrund inom bakning utan jag har bakat sedan jag var liten och lärt mig på egen hand.

Min receptblogg startade jag i början av 2016 efter att jag blev av med alla mina recept under en datorkrasch. Jag har under åren blivit så inspirerad av alla duktiga bak- och matkreatörer så jag bestämde mig till slut för att även dela med mig av det jag har bakat. Jag har haft min blogg i skymundan och alldeles nyss skapade jag en hemsida, www.ameliabakar.se, där jag delar med mig av min bakglädje. 

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Det finns så mycket som jag tycker om att baka. Det är nästan elakt att välja ut något specifikt! Jag älskar choklad i alla dess former och tycker kemin kring choklad, temperering, knäckig, mjuk, ljus och mörkt är så spännande och går att använda på så många olika sätt! Jag drivs av nyskapande och gillar när man måste ta fram sin kreativa sida i bakning. Därför skulle jag säga att det jag tycker är allra roligast att baka är vackra, kreativa bakverk där chokladen gärna får vara hjälten.

Hur ofta brukar du baka?
– Det kanske låter orimligt men jag måste nog säga att jag bakar i princip varje dag, åtminstone 6 av 7 dagar. Är jag på jobbet kan ofta mina tankar aktiveras med en massa idéer, då är det enda jag tänker på att jag vill hem och sätta i gång. Att baka tar fram en slags glädje och energi som gör att timmarna bara flyger förbi! Om jag inte står och bakar, skriver jag nya recept eller fotograferar. Jag försöker egentligen att inte ha någon press i bakningen utan det viktiga för mig är att det är roligt och en plattform för mig att tänka, skapa och utvärdera. Det är inom bakningen och matlagningen jag finner min ro och min kreativa sida kommer fram.

Jag tycker att dammsugare och cakepops är otroligt roliga att göra. De är även väldigt goda och trevliga att ställa fram på en fikabjudning. Så jag mixar gärna ner överblivna bakverk och ger dem en ny chans i en annan form – ofta är det så jag kommer på nya smakkombinationer och recept.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Jag har väldigt många och varierade minnen under ämnet bakning. Jag har alltid varit nyfiken i köket och har många minnen från barndomen då jag har varit runt min fantastiska mamma som har bakat. Än idag har jag bilder kvar i huvudet hur hon gjorde kakor och bakverk som skapade glädje.

Dock är mitt absolut starkaste och tydligaste minne från när jag var kanske 12-13 år gammal och startade ett word-dokument på vår stationära familjedator som jag fyllde med recept under flera års tid. Av bara tanken ryser jag än idag. Givetvis blir det teknikstrul och hela min (lokalt sparade) receptfil försvinner med allting utan backup. Jag önskar inte ens min värsta fiende den ångesten. Den tomma känslan som gjorde mig så enormt ledsen fick mig att vilja ge upp bakningen – det kändes som att hela min värld kraschade.

Det blev senare katalysatorn till där jag är idag, på www.ameliabakar.se. Jag var tvungen att hitta en trygg och säker plats för mina recept. Jag började egentligen om från noll och hade en personlig, stängd bakblogg via blogg.se, som i själva verket bara var en plattform för att lagra mina recept online. Under ungefär fem års tid skrev jag recept och postade där. I takt med att efterfrågan och nyfikenheten från vänner och familj ökade valde jag till slut att öppna upp bloggen för andra.

I år fick också jag och min pojkvän en idé att prova skapa en hemsida på egen hand. Den utvecklar vi tillsammans, helt utan erfarenhet av webbutveckling. Det är väldigt roligt och utmanande på alla sätt och vis! Den är som sagt relativt ny och under konstant uppbyggnad och vi jobbar fortfarande med att forma den. Jag har även ganska nyligt startat upp min Instagram där jag försöker lägga ut bilder så ofta jag kan.

Ett långt, ringlande barndomsminne men det var på den vägen jag började blogga och nu skriva recept via min hemsida.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– När jag är ute och fikar är jag ofta nyfiken och ser det som ett perfekt tillfälle att testa något nytt, kanske något jag aldrig sett förut eller smakat innan. Jag väljer nog det som mina ögon dras först till och något som skapar en ”wow-känsla” hos mig. Med andra ord så slutar det oftast med ett det står ett vackert bakverk på assietten, som har gjort mig inspirerad och en smakkombination jag inte har provat tidigare.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Jag skulle gärna vilja bjuda Tina Nordström, Johan Östling och Kalle Moraeus. En trio fantastiska personer. Positiva och fyllda med energi – precis som det ska vara när man fikar och pysslar med något man tycker om!

Jag får så mycket energi och jag får verkligen vara mig själv när jag bakar. Det är kul att dela med mig av mina bakverk till vänner och familj som alltid är så positiva och glada och uppskattar det jag gör. Jag tror att jag skulle få precis samma respons av det här gänget. Att fika ska vara kul, en stund där man kopplar av och har det trevligt tillsammans!

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Som jag nämnde tidigare fascineras jag över hur central del av bakningen fina fotografier och upplägg är. Ibland känns det nästan som att jag kan smaka genom skärmen. Därför fastnar jag ofta i timmar där jag inspireras i oändlighet av att bara sitta och scrolla genom fina flöden och bilder. Det finns många duktiga hemmabagare och proffs som jag ofta tittar in hos, det är svårt att nämna några specifika personer då det finns så många fina människor som sprider bakglädje, kunskap och kvalitet. Så jag skickar en passning till hela Instagram som ger mig så mycket inspiration!

Kladdkaks-bomber – Recept här
Vattenmelonkaka – Recept här
Mördegsbakelser med Baileys-kräm – Recept här
Tutti Frutti-dammsugare – Recept här
Lime-bounty – Recept här

Blogg: Amelia bakar
Drivs av: Amelia Lidgren
Instagram: Här

Stort tack Amelia för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.