Fikatips: Ekbolanda gård

Ekbolanda gård ligger i Vänge strax söder om Uppsala och ägs och drivs av Kristin Halvarsson sedan 2017. Gården är KRAV-certifierad och har ett 60-tal naturbetesdjur som går och betar under större delar av året och håller landskapet öppet.

Korna är korsning mellan angus, hereford, simmental samt fjällko och köttet säljer Kristin direkt från gården via REKO-ringar. Ekbolanda gård är även med i Fjärdhundraland som är ett lokalt nätverk för turism där flera av företagen jobbar med mat.

Utöver kor och ett vackert landskap så driver Kristin ett kafé på gården med en hel del smått och gott och man kan även handla lokala varor från närliggande producenter i butiken.

Beskriv Ekbolanda gård för dem som aldrig besökt er.
– Ekbolanda gård, hos oss kombineras butik och café i lantlig miljö. I ett gammalt sädesmagasin, med utsikt över hagmark en bit utanför Uppsala hittar du oss längst in på en grusväg. Här kan du hitta goda delikatesser, korv och nötkött från gården samt must, knäckebröd, ost, honung, senap och ägg. Det finns vackra inredningsattiraljer som blomkrukor, ljuslyktor, korgar och mycket annat. På ovanvåningen finns loppis att fynda!

Fiket erbjuder hembakat fikabröd, som allt är bakat från grunden med mycket kärlek av en baktokig tjej i hennes mormors gamla bakformar. En bra fikastund består inte bara av gott kaffe utan också av fågelkvitter, möjligheten att strosa runt bland fina ting, lugnet från naturen och utsikt över landskapet. Missa heller inte att hälsa på kossorna som finns på gården!

Hur ser ert sortiment ut?

– Vi har ett mindre sortiment av hembakta kakor som allt är bakat med mycket omsorg och närproducerade ingredienser så långt som det är möjligt. Vi bakar efter säsong men ser alltid till att det finns bullar, biskvier och något med choklad.

Vid speciella tillfällen serverar vi även lunch i from av hamburgare på gårdens eget nötkött med hemgjord dressing med parmesan och vitlök eller bräserad och lättrökt brisket med potatissallad och souce verde.

.

Varför skall man fika hos er?
– Det är ett härligt besök som kan börja med en hamburgare på gårdsplanen där det också finns blommor, utomhuskrukor och annat fint att titta på. Ta en promenad längst grusvägen, titta till kossorna på bete och njut samtidigt av lugnet nära naturen. Strosa runt kring fina inredningsdetaljer och handla med ost och marmelad till kvällen i butiken. Avsluta sedan med att avnjuta en hembakad biskvi till doften av nyslaget hö och med utsikt över upplands mosaiklandskap.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Evas sockerkaka med smörkräm, hemgjord vaniljkräm och riven mandelmassa har blivit en stor favorit. Kanelbullar med svenskt smör, mycket kanel och som kalljäst under natten är något du inte vill missa.

Våra hamburgare med egen dressing och briochebröd är det som lockar flest till gården och något som vi tycker är superroligt att servera.

Välkommen att inspireras av vackra ting, härlig miljö och goda smaker önskar Kristin❤

.

Ekbolanda gård
Adress: Ekbolanda Gård 15, Vänge (cirka 13 km från Uppsala)
Öppettider: Lördag-söndag (se aktuella öppettider på Instagram/Facebook)
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

 

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.