Veckans blogg – Anhavi
Jag heter Anne Werner och är ganska nyligen fyllda 40 år. Jobbar på med att känna att det är nu ”vid 40 som livet börjar”! Känner mig lite gammal mellan varven men älskar också livet precis som det är just nu så kanske jag ändå kan säga att jag faktiskt är mitt bästa jag nu efter 40.
.
Fyller mina dagar med att njuta så mycket jag kan och följer min egen diet som jag kallar Happyfood. Det är helt enkelt det som är gott och gör gott. Kan vara bubbel på en tisdag eller en tårtbit på en torsdag. Middagar med vänner som enligt mig är bland det bästa man kan göra med sin tid. Till Happyfood hör också verkligen fika. Finns inga tillfällen där inte en fika kan göra livet komplett. Är det tufft hjälper alltid en kopp gott kaffe och en rejäl chokladmuffins. Är det strålande är det ju underbart att få ta en gofika med vänner och sju sorters kakor.
.
Bakar gör jag i mitt stora kök i huset där vi bor. Vi köpte ett rejält renoveringsobjekt för snart fyra år sedan och fixar och donar så mycket vi kan och budgeten tillåter. Min man står för matlagningen och jag för tillbehör och framför allt sötsakerna. Perfekt fördelning. Köket blev därför en redigt kostsam historia men som vi älskar det. Värt allt slit hundra gånger om.
.
Vi har två söner som ägnar sin vakna tid åt fotboll och Fornite – tack och lov i den ordningen. Den yngsta är gärna med mig i köket och har numera utvecklat ett perfekt smaksinne både på sockerkakssmet och tårtfyllningar.
.
När jag inte hänger i mitt kök jobbar jag på ett läkemedelsbolag där jag är marknadskoordinator. Jag älskar mitt jobb där ingen dag är den andra lik. Mina kollegor älskar att jag bakar och dom är både provsmakare och restätare. Bloggen startade jag 2009 när äldsta sonen var liten som en kul grej bara. När yngsta sonen föddes döpte jag bloggen till Anhavi. Namnet är en kombination av våra namn – Anne, Harry och Viktor. Det var en liten blogg för att släkten skulle kunna se bilder på killarna. Den växte och vid ett tillfälle deltog jag i en tävling som mamma-bloggare. Bloggen vann en av 15 platser på en helt underbar bussresa genom Danmark. 15 bloggande mammor med 15 lyckliga barn som fick uppleva det mesta Danmark har att erbjuda av djurparker, äventyrsparker och badland.
.
Efter hand blev barnen större och bloggen mindre. Numera driver jag den inte alls för att öka antal läsare utan har den mer som min dagbok och framför allt som min levande receptsamling. Nu ligger fokus på mat och bak och dokumentation av våra familjeäventyr.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag har lite olika perioder i min bakning så det ändrar sig men tårtor hänger alltid kvar. Det är roligast med alla dekorationer och teman. Älskar att baka småkakor eftersom det är min fikafavorit men fastnar även för matbröd matbröd. Just nu bakar jag mycket nattjästa bröd – finns ju inget bättre än nybakade frallor till frukost. Gillar också att baka med min yngsta son. Han är 9 år och är en riktig liten gourmetbagare vilket betyder att han hellre smakar än bakar. Vi gör ofta muffins och andra lite lättare grejer som han kan vara med på hela vägen.

Hur ofta brukar du baka?
– Blir nog nåt eller ett par bak i veckan i alla fall. Försöker att baka sånt som går åt eller sånt som är bra att spara tex kanelbullar som alltid är perfekt att ha i frysen. Blir det mycket över ger jag bort – mamma och pappa får ofta vara smakpanel och även mina kollegor brukar ställa upp om det behövs. Jag försöker också att nyttja rester så gott det går – bröd som blivit lite trist och torrt blir tex magiska krutonger till sallad och soppa. Sparar också alltid tårtbottnar som blir över eller ledsna sockerkaksbitar i frysen. När jag har tillräckligt tinar jag upp dom och gör dammsugare eller cakepops. Kakor blir det däremot aldrig något kvar av – där har jag barnen med kompisar som rensar plåtarna innan kakorna knappt hunnit kallna.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Jag har alltid bakat med min mormor. Det var hon som lärde mig allt jag kan. Ärvde inte många saker från henne men fick både den gamla träsleven som rört ihop alla smetar och hennes mortel. Kommer ihåg exakt hur jag stod och bankade kardemummakärnor till bullar hemma i hennes kök när jag var liten. Har även alla hennes gamla pepparkaksformar och det känns så himla fint när mina ungar nu står och stansar kakor till jul med samma form. Har så himla många bakminnen från jag var liten men det minne som jag numera bär med mig allra närmast hjärtat är tårtan jag bakade till mormors begravning. Med smultron från vårt landställe – hon ÄLSKADE att plocka smultron – och med hennes recept på tårtbotten. Tårtan var dekorerad i blått som var mormors favoritfärg. Den tårtan kommer troligen vara den som betyder allra mest för mig.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Jag är så himla tråkig när det kommer till köpefika. Jag köper i princip bara fyra olika saker. Det är Budapestbakelse, morotskaka, chokadmuffins eller prinsessbakelse. Finns det Budapest tar jag alltid det – det är min absoluta favorit. Inser att jag måste bli bättre på att testa nya saker när jag är ut och fikar. Från och med nu ska jag testa nya bakverk varje gång – jag lovar!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Jag skulle bjuda in Bianca Ingrosso som jag tycker är en helt fantastisk stark och grym tjej. Hon är driven till tusen, tar ingen skit och står upp för vad hon tycker. Backar inte för samhällets feghet och visar med råge att en 25-årig tjej rockar både de stora tv-produktioner, egna företag och sociala kanaler i världsklass.

Nästa gäst är mina favoritkonståkare! Jag har både åkt själv och jobbat som tränare och min favorit Brian Joubert från Frankrike skulle jag bara älska att ta en fika med. Han har gett världen några av de absolut bästa programmen enligt mig och är helt fantastiskt idrottare.

Sist men inte minst bjuder jag in Margit Sandemo, författaren till bland annat Sagan om Isfolket. Har läst hela serien säkert fem gånger och det är 47 böcker så det blir några timmar. Hennes böcker är fantastiska med starka kvinnliga huvudkaraktärer. Helt underbara. Den här trion tror jag skulle ge en väldigt intressant fikastund.

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Hämtar inspo från alla mest hela tiden tycker jag. Mitt insta-konto är proppat med grymma människor som skapar de mest magiska bakverk. Men ett par riktiga favoriter är My Feldt och Linn Utbult – båda två är magiska bakare men också härliga personer som ger mig så mycket mer än ”bara” bra recept. Finns ju så många som är grymma och som inspirerar mig när jag tänker efter. Måste även nämna Roy Fares, Tea Malmegård, Emma Brink Rask och Frida Skattberg som jag ofta bakar recept från.

Mormors rulltårta
Recept: Här

Moussetårta
Recept: Här

Kolapaj med rostade hasselnötter
Recept: Här

Muffins med äpple och kanel
Recept: Här

Chocolate Chip Cookies
Recept: Här

Blogg: Anhavi
Drivs av: Anne Werner
Instagram: Här

Stort tack Anne för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.