Tidigare var jag inte så förtjust i småkakor utan föredrog rejäla bakverk men de senaste tre-fyra åren har jag blivit ett kakmonster och det mycket tack vare min fru Annie som lärt mig uppskatta dessa små juveler.
Nu är det givetvis skillnad på kakor och kakor då vissa gillar den lite hårdare och knapriga texturen medan andra föredrar en någon mjukare variant.
Småkakor har de senaste åren fått en kraftig uppsving mycket tack vare baktidningar, bloggar och diverse bakprogram på tv men fakta kvarstår, det finns inte så överdrivet många kaféer i stan som serverar schyssta kakor. Industriellt tillverkade kakor är ett ”no-no” för mig och dessvärre är det allt för många fik som köper in dessa kakor som de sedan säljer dyrt. Jag upplever dessvärre även att en hel del bagerier inte prioriterar kakor och om man ej heller gillar att baka kakor så blir utfallet i regel inte så bra. De kanske blir okey – men inte superbra.
Min favoritkaka just nu är en chokladkaka på Vahlrona med siciliansk pistage men jag ber om att få återkomma med receptet till den kakan då jag i detta inlägg ämnar lyfta fram tre klassiker – syltkakor, drömmar och schackrutor.
Att baka kakor är både roligt, enkelt samt att det är en trevlig och avkopplande aktivitet för familjen. Idag så passade Annie och jag på att baka lite småkakor och valet föll på drömmar, chokladrutor och syltkakor. Enkelt, snabbt och underbart gott.
SYLTKAKOR
Ingredienser till 45-50 kakor
✽ 4 ½ dl vetemjöl
✽ 200 g smör
✽ 1 dl strösocker
✽ 1 tsk vaniljsocker
✽ 1-2 dl valfri sylt
Så här gör du
☞ Sätt ugnen på 175 grader.
☞ Rör ihop alla ingredienserna utom sylten i en bunke.
☞ Rulla ihop till små bollar och platta därefter ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
☞ Tryck en grop med fingret i mitten av varje kaka och klicka därefter i lite sylt.
☞ Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 9-11 minuter (den varierande tidsangivelsen beror på vilken ugn man har).
☞ Låt svalna undre en bakduk och därefter är det bara att äta och njuta.
DRÖMMAR
Ingredienser till 45-50 kakor
✽ 4 dl vetemjöl
✽ 100 g smör
✽ 1 dl matolja
✽ 2 dl strösocker
✽ 2 tsk vaniljsocker
✽ 1 tsk hjorthornssalt
☞ Sätt ugnen på 175 grader.
☞ Rör ihop smör, socker och vaniljsocker tills det blir porös och fin.
☞ Blanda ned matolja, hjortronssalt och vetemjöl och rör ned i smeten.
☞ Rulla ihop små bollar och lägg på bakplåtspapper.
☞ Grädda i mitten av ugnen på 150 grader i cirka 15-20 minuter (den varierande tidsangivelsen beror på vilken ugn man har).
☞ Låt svalna undre en bakduk och därefter är det bara att äta och njuta.
SCHACKRUTOR
Ingredienser till 45-50 kakor
✽ 4 ½ dl vetemjöl
✽ 200 gram smör
✽ 1 dl strösocker
✽ 2 msk vaniljsocker
✽ 2 msk kakao
Så här gör du
☞ Sätt ugnen på 175 grader.
☞ Rör ihop smör och strösockret till en jämn smet.
☞ Tillsätt vetemjöl och fortsätt rör om.
☞ Rulla ihop degen till en stor boll och dela därefter degen i två delar.
☞ Smaksätt ena delen med 2 msk kakao och den andra med 2 msk vaniljsocker.
☞ Rulla ut i fyra stycken lika långa längder och lägg den ljusare delen innehållandes vaniljsocker och den mörkare delen innehållandes kakao bredvid varandra om vartannat.
☞ Lägg dem i kylskåpet i antingen en plastpåse/plastfolie och låt den vila i en timme. Du kan även lägga dem i frysen och då i cirka 30 minuter.
☞ Skär därefter i ca 3-4 mm tjocka kvadratiska bitar med en vass kniv och lägg dem på plåtar.
☞ Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 8-11 minuter (den varierande tidsangivelsen beror på vilken ugn man har).
☞ Låt svalna undre en bakduk och därefter är det bara att äta och njuta.
Vi använde
Mjöl – Labans mjöl
Smör – Skånemejerier (tidigare använde vi smör från Järna mejeri men deras verksamhet ligger för närvarande vilandes)
Sylt – Ekologisk hallonsylt från Björnekulla
Receptet ligger även på Ingemar.app som samlar de 50 bästa bakbloggarna 2020 i landet. Klicka in på länken och ta del av andra härliga recept som olika bloggare lagt upp.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar