Veckans blogg – Bakat och lagat by Kikan

Erica heter jag och bor några stenkast utanför Falköping tillsammans med sambo, dotter, två bonusar och lille hunden Bosse. I huset bredvid bor det även ett gäng mjölkkor som min sambo sysselsätter sig med stora delar av dygnet, vilket var lite av anledningen till att jag gled in på detta med att baka.

Till vardags jobbar jag som administrativ assistent på en stor fackförening och stormtrivs. Det kanske man behöver göra när man pendlar 18 mil om dagen för att ta sig till och från jobbet. När jag inte jobbar eller löser mordfall i bilen till och från jobbet blir det mycket tid hemma och det var därför jag började baka. Våren -19 föddes vår dotter och jag var galet rastlös av att vara föräldraledig redan innan hon tittat ut.

Min hjärna brukar gå på högvarv då det blir långtråkigt så antingen hade sambon fått en tre kilometer lång att-göra-lista med påhittade projekt eller så fick jag försöka hitta mig en utmaning. Det hela slutade med att jag köpte Teas tårtkurs och satte igång, trots att jag i hela mitt liv avskytt att baka. 

Det gav blodad tand och efter att ha fyndat boken Sju sorters kakor på loppis fick jag även den briljanta idén att baka mig igenom hela boken. I skrivandes stund har jag bockat av 61 recept ur boken och det är 325 totalt så jag har många härliga stunder i köket kvar framför mig.
Men roligast är nog ändå att dela med mig av mina recept och sedan få se när andra bakat av dem. Det är oslagbart. 

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Tårtor! Allt ifrån första tanken, planerandet av smaker och utseende samt färger tills det att man sätter igång. Bottnar som ska bakas, fyllningar ska blandas och dekoration skapas. Att få se sina egna tårtor sprida glädje åt andra är en underbar känsla. 

Hur ofta brukar du baka?
– Jag bakar minst 2ggr/veckan men oftast mer. Det som jag inte säljer släpas med till mina kollegor (jag väntar på att de ska ta upp mitt bakande på en skyddsrond) eller delas ut till närmsta grannar. Jag jag turen att bo granne med halva sambons släkt så det brukar gå fort att bli av med.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Min farmor bakade alltid ett par segmjuka chokladsnittar med nötter på som jag älskade. Tyvärr minns hon inte vart hon gjort av receptet. Annars älskade jag att baka bröd med mormor och morfar. Bröd är dock ett bakverk som jag idag inte skänker mycket tid åt alls. 

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Budapest förutom när det är semmeltider. Då blir det alltid en semla.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Är det nu man ska hitta en bra kombo på folk? Jag vet inte om jag bara får bjuda in levande personer men Astrid Lindgren hade jag gärna pratat jämställdhet och feminism med över en kopp kaffe eller tre. Sen hade jag gärna bjudit in Birgitta Rasmusson och pratat igenom hela boken Sju sorters kakor. Sist men inte minst hade jag välkomnat Felix Herngren, jag kan bara inte hålla skrattet tillbaka de gånger han dyker upp i radio eller tv-rutan.

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Det är en svår fråga, jag snappar upp små godbitar hela tiden bl.a. från de jag följer på Instragram men jag kan inte påstå att någon inspirerar mig mer än någon annan. Däremot älskar jag Cecilia Hagerling Larssons kokbok Tårtor samt Fredrik Nyléns kokböcker. De används flitigare än någon annan här hemma. 

Oreotårta – Recept här
Kalljästa kanelbullar – Recept här
Rabarbercheesecake med vit choklad – Recept här
Tårta med kaffe, apelsinchoklad och vit choklad – Recept här
Alla hjärtans dag-bakelse – Recept här

Blogg: Bakat och lagat by Kikan
Drivs av: Erica Lustigh
Instagram: Här
Facebook: Här

Stort tack Erica för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.