Dagarna blir allt längre och ljusare och i slutet av månaden övergår vi till sommartid vilket även brukar vara startskottet för många fik att rulla ut sina utomhusserveringar och sommarkaféerna börjar sakta men säkert vakna ur sin vinterdvala. I november skrev jag om att flera fik är i startgroparna med att öppna upp i Stockholm trots rådande pandemi och nu har flera av dem slagit upp portarna.

Trots att det råder kristider bland kaféer och restauranger så är det inte helt nattsvart för alla. Faktum är att många kaféer och bagerier går väldigt bra i dessa tider, vilket så klart är trevligt. Förhoppningsvis kan vi i höst återgå till normalläge när allt fler av befolkningen har vaccinerat sig – men osvuret är bäst!

Nedan listar jag ett par fik som nyligen öppnat upp samt andra som är på gång att öppna upp och glöm inte att tipsa mig om aktuella händelser som rör fika och dess underbara värld i Stockholm med omnejd.

…..S:t Paul bageri som ligger på Sankt Paulsgatan 24 ynglar av sig och öppnar ny enhet på Götgatan (hörnet Götgatan/Högbergsgatan i f.d. Tullys lokaler) om några veckor.

…..Trots att Thelins haft det tufft under pandemin så har de i dagarna öppnat en ny enhet på Nybrogatan 36.

…..Du har väl inte missat att Magnus Johansson Glass & Konfektyr slog upp portarna i förra veckan med pompa och ståt. Glass i stora lass utlovas med enbart schyssta råvaror. Strutarna till mjukglassen görs av kulturspannmål. Kaffet är från Gringo och så finns det flera olika typer av karameller och praliner. Det går att fika på plats och Magnus nya ställe ligger enbart två bullkast från bageriet. Adress: Hammarby Allè/Torkhusgatan i Hammarby Sjöstad.

…..Även Robin Delselius slog upp nytt under februari månad. Hans femte enhet ligger i Sickla handelsplats och när det blir lite varmare kommer de producera egentillverkad glass där.

…..I februari öppnade Black Honey Coffee Roasters upp i Nobelberget i gränslandet mellan Nacka och Hammarby Sjöstad. Eget rosteri med schysst kaffe och riktigt bra mat. Inom en snar framtid kör de igång en jazzklubb i lokalen.

…..Snett emot Black Honey Coffee Roasters i en gul vacker villa öppnar ägaren till Kanaans trädgårdscafe i Bromma upp ett fik. Träbyggnaden som går under namnet Fanny udde byggdes år 1877 av direktören och bagarmästaren Anders Richard Westerdahl på Westerdahl & Karstens bageri. Öppning planeras till slutet av mars och du kan följa deras arbete på Instagram.

…..Lillebrors bageri har redan smygöppnat sin nya lokal som enbart ligger en bulldeg från den gamla lokalen. Smygöppningen skedde under fettisdagen och den officiella öppningen av den nya lokalen sker nu i mars månad.

…..Anrika Vete-Katten öppnar ny lokal på Gamla Brogatan. Den nya enheten ligger nästan vägg-i-vägg med nuvarande lokal. Öppning planeras till juni.

…..By the way, du har väl inte missat Svedjan bageri som öppnade i oktober förra året på Brännkyrkagatan 88. Det är en filial till enheten i Skellefteå där de sedan tio år tillbaka driver ett mejeri och bageri.

…..Populära Vaxholms Hembygdsgårds café med sitt stora kakbord öppnar äntligen upp igen i vår. Under hela 2020 var fiket stängt på grund av renovering.

…..Anrika Sturekatten från 1924 som ligger på Riddargatan 4 är försatt i konkurs. Konditoriet med dess ägare har de senaste åren haft en sviktande ekonomi. Sturekatten var innan konkursen till salu för 6,5 miljoner kronor.

…..bageriet Ingrid på Nybrogatan 23 stänger den 15 mars för att senare i mars öppna upp på Regeringsgatan 91 istället. Bageriet drivs sedan januari förra året av Julia Holknekt (dotter till entreprenören Per Holknekt som bl.a. grundade klädmärket Odd Molly) och Disa Ekebom. De båda är barn till grundarna och tidigare ägarna Helena Bergkvist och Helene Fourie.

…..Starbucks fortsätter att stänga ned och nu finns endast 4 av 17 Starbucks kvar. Senast enheten att stänga ned är fiket vid Stureplan och i Kista galleria. Det var 2010 som de öppnade upp på Arlanda flygplats och fyra år senare öppnade de upp ytterligare två enheter inne i stan. 

…..En kedja som däremot expanderar är Waynes Coffee. Under 2021 skall 15 nya ställen öppnas upp runt om i landet Huruvida Waynes öppnar fler enheter i Stockholm återstår att se. De har nyligen renoverat fiket i Sickla köpcentrum. Waynes och Löfbergs inleder även samarbete där Löfbergs blir exklusiv leverantör av kaffe till Waynes samtliga enheter runtom i världen. De har tillsammans tagit fram ett specialanpassat kaffesortiment.

…..Espresso House flyttar in hos bensinbolaget Preem och de kan nu erbjuda likadant kaffe som serveras på Espresso House. Konceptet kommer successivt att rullas ut till Preems stationer runt om i Sverige under året.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.