Fikatrendspaning med Mia Öhrn

Trendspaningar tycker jag är intressant då det ger mig en ögonblicksbild över vad som komma skall. Eller rättare sagt, det som det sias om inom den närmsta tiden av olika experter och förståsigpåare.

Trender uppstår på grund av en idé, att tillräckligt många anammar något samt på grund av samhället och drivkrafter. De fem viktigaste sätten
som man kan förutse framtida trender på är att göra omvärldsanalyser, samla information, observera trendcykeln, följa en strukturerad process och fastställa drivkrafter.

Jag har de senaste åren genomfört ett flertal trendspaningar inom fikasfären, senast inför 2020 då jag med god hjälp av ett flertal duktiga personer förutspådde trenderna inom kaffe, praliner, kondisvaror samt bakverk.

På grund av pandemin så har innovationen och experimentlustan fått stå tillbaka en del när det kommit till själva hantverket och mer handlat om affärsidkarnas kamp om överlevnad.

Växtbaserat är fortfarande mantrat för många men när jag i februari genomförde intervjuer med 25 hantverksbagerier om semmelsäsongen framkom det med all tydlighet att växtbaserade bakverk i dagsläget främst är ett storstadsfenomen men att det på sikt även kommer att bli vanligare även på landsbygden.

En frågeställning som debatteras flitigt är matsvinn (som ett flertal bagare tog upp i min trendspaning om bakverk 2020) där det Idag finns ett flertal appar som exempelvis Karma och Too Good To Go som samarbetar med bagerier och restauranger för att minska svinnet. Robin Delselius bageri samarbetar med Too Good To Go och Robin ser en stor minskning av svinnet efter att ha börjat samarbeta med appen. Mat och bakverk som finns kvar efter stängning säljs billigare istället för att slängas.

Nu är det många bagerier/konditorier och restauranger som brukar ge bort mat/fikakassar till härbärgen, vårdhem, kyrkor och skolor men det gör de i regel inte dagligen och istället för att slänga så är det bättre att sälja ut billigare.

När det kommer till trender inom bakverk så har jag tagit hjälp av Mia Öhrn som är en kakälskande konditor, matskribent och kursledare. Mia har genom åren gett ut ett tjugotal böcker så man kan gott och väl säga att hon har bra koll på de senaste trenderna inom bakverk samt vilka kaféer som man absolut bör besöka.

Vilka trender kommer vi att få se inom kondisvaror i år?
– Jag ser små tecken på att det kanske kommer en ny våg av Marie Antoinette-inspirerade bakverk med överdådigt spritsade tårtor och macarons. Detta efter Netflix-serien Familjen Bridgertons popularitet och tongivande London-bagerier som April’s Baker och Lily Vanilli Bakery.

Vilka trender kommer vi att få se inom sötebröd i år?
– Jag gissar på ännu mer kavlat som croissanter, laminerad brioche och kouign amann. Sedan tänker jag att det italienska bakverket maritozzo kanske kommer att sprida sig lite. Än så länge verkar bara Farina i Malmö baka det. Användandet av ursprungssädesslag som emmer, enkorn och dinkel kommer nog att öka även i sötebröd, och att bagerier har en liten stenkvarn för att mala eget mjöl blir allt vanligare. Det verkar även vara en enorm pizzatrend där väldigt många ambitiösa bagerier serverar pizza någon dag i veckan. 

Farina i Malmö

Kanske, kanske skönjer man en liten trend mot asiatiska bakverk där Svedjan Bageris koreanska gästspel har varit väldigt populära, och den japanska konditorn Ai Ventura släpper den nya boken Baka Kawaii. 
Ett intressant bageri är Gunnel och Ruth i Midsommarkransen i Stockholm som har valt att helt utesluta mandel ur sina bakverk. Detta som ett medvetet klimatval eftersom odling av mandel kräver mycket vatten. 

Vilka trender ser du inom glass?
– En trend jag hoppas på är att kunderna börjar ställa krav på att glass faktiskt ska smaka gott. I Stockholm har vi några fantastiska ställen som Gelato Scarfó, Snö och Gelato Caput Mundi, men i många delar av landet går det knappt att hitta glass som är god eller smakar det som den utger sig för att smaka. Nu vill jag inte verka stockholmsstöddig, och det finns säkert massor av bra glass ute i landet som jag inte har smakat : )

Gelato Scarfó i Stockholm

Växtbaserat pratar många om inom bakverk. Hur ser trenden ut för det?
– Den känns fortsatt stark. Men man ser även motsatsen, där till exempel Widerberg och Ko öppnar upp fler och fler brödbutiker i Malmö och Lund med fokus på bröd, bakverk och mejeriprodukter. Även Svedjan Bageri i Stockholm och Skellefteå har mejeriprodukter från den egna gården.

Widerberg & Ko i Malmö och Lund

Vilka fik skall man hålla ett extra öga på i år 
– Jag gläds åt att Magnus Johansson Glass och Konfektyr nyligen öppnat. Så kul att de kommer att göra riktigt bra mjukglass och skopglass från grunden, med goda tillbehör som strössel och såser. Och dessutom hemgjort godis.  

Vilka fik tillhör dina favoriter?
Konditori Kampanilen, Lundbergs konditori, Café Pascal, Fosch, Ett Bageri, Bullar och Bröd, Lillebrors bageri, Drömbageriet.

Ett stort tack Mia för din medverkan❤

Mia Öhrn
Konditor, matskribent och kursledare
Aktuella kurser: Här
Mias utgivna böcker: Här
Blogg/Matlabbet: Här
Instagram: Här

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.