Veckans blogg: Bake my breath away

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Bake my breath away

Veckans blogg är Bake my breath away och drivs av Elina Kantelinen Brandt. Elina är född och uppvuxen i Finland men bor sedan 2000 i Stockholm. Hennes blogg ligger på Foodfolder.se som är en mötesplats för människor som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen.

Spana in Elinas inlägg och i vanlig ordning spar jag det under fliken veckans blogg. Ha en fin vecka och kom ihåg att vi kan inte välja ramen för vårt öde, men vad vi sätter in i den är vårt eget val.

14561751_221479504935602_3572138980281417728_n

Jag jobbade 10 år i finansbranschen och för ett år sedan sa jag upp mig från min tjänst för att utbilda mig till bagare och konditor. Jag har alltid älskat att baka och har bakat sedan jag var ca 5 år gammal. Att baka och skapa är min stora passion i livet. Min bortgångna farfar var mycket duktig på att baka, min mormor som är 92 år gammal bakar fortvarande varje vecka och min älskade mamma bakar jämt! Så man kan väl säga att jag bakning i mina gener.

Jag har även varit med i Dessertmästarna säsong 4 på Kanal 5, blivit intervjuad av flera stora, kända finska tidningar och även varit med i ett reportage om bakning som hobby på finska nyheter på SVT. Jag fick även möjligheten att hålla en kurs på Baklabbet på Bak- och chokladfestivalen. Jag tycker att man ska njuta av livet och göra det man brinner för. Livet är för kort att kastas bort eller göra något som man inte brinner för. Att man dessutom kan göra andra glada är ett plus!

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
 
Jag älskar att baka, och med det menar jag att jag verkligen älskar att baka allt! Om jag måste välja något så måste det vara croissanter och pain au chocolat, mazariner, arbeta med choklad och dekorera tårtor och bakverk. Det som gör croissanter och pain au chocolat så härliga att arbeta med är att man kan skapa perfektion. Härliga lager och en perfekt rullad croissant och pain au chocolat är verkligen en fröjd för ögat! Jag älskar, älskar, älskar att stryka mazariner! Mina kollegor på Brillo kommer att skratta nu och hålla med när de läser det här, tro mig!

Palett är mitt favoritverktyg och att få till den perfekta strykningen av fondant på en mazarin är så vackert! Choklad är både gott och härligt att arbeta med. Choklad kan man aldrig tröttna på eftersom man kan använda choklad till och i allt. Att temperera choklad är lika härligt som att stryka mazariner! Sammanfattningsvis kan jag konstatera att det som jag brinner för mest är allt som resulterar i enhetlighet och är en fröjd för ögat. Jag älskar symmetri och rena, enkla former. Många konditorer håller nog med mig nu!

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du? 
Jag brukar alltid beställa det jag inte har ätit förut om det finns något sådant på menyn. Jag beställer oftast det som ser mest udda ut och om det inte finns något sådan så väljer jag mitt favoritbakverk av alla klassiska bakverk vilket är prinsesstårta.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne? 
Mitt bästa bakminne är när jag som barn stod med min fina bortgånga farfar i köket på landet och lärde mig att baka karelska rispiroger. Ett minne för livet! Varje gång jag bakar karelska rispiroger får jag tårar i ögonen av saknad och glädje.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in? 
Jag skulle bjuda Kronprinsessan Victoria för att jag tycker att hon är en bra förebild i dagens moderna samhälle, Finlands president Sauli Niinistö för att bekanta honom med den svenska fikakulturen med finsk touch och sist men inte minst Jan Carlzon, fd. VD för SAS, för hans vänliga sätt att bemöta människor och dela med sig av sin kunskap. Jag skulle bjuda dom på afternoon tea eftersom jag har bott i England och där lärde jag mig att det är ett mycket trevligt sätt att umgås!

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Den vanligaste frågan jag får är var jag får min inspiration från. Svar på den frågan är från överallt. När jag är ute och går så kollar jag på allt som finns runt omkring mig. Jag bär alltid med min min svarta anteckningsbok i läder där jag skriver alla mina ideér i. Jag hittar även mycket inspiration i skogen. Jag fullkomligt älskar att vara i skogen. Man kan plocka så mycket godsaker i skogen och bara få koppla av i vacker miljö!

imageedit_11_4583403065

Brownietårta
Recept: Här

imageedit_8_7838783785

Vegetarisk paj
Recept: Här

imageedit_6_6563366897

Durumbröd
Recept: Här

imageedit_4_8821496412

Kärleksmums
Recept: Här

imageedit_13_7842544332

Müsli
Recept: Här

imageedit_2_2492056433

Fröknäcke
Recept: Här

imageedit_7_5139317091

Blogg: Bake my breath away
Drivs av: Elina Kantelinen Brandt
E-post: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.