Årets konditor 2016 – Frida Leijon, Güntherska Hovkonditoriet

Hem Aktuellt Årets konditor 2016 – Frida Leijon, Güntherska Hovkonditoriet

Stort grattis till Frida Leijon från Güntherska Hovkonditoriet i Uppsala som idag vann titeln Årets konditor. Med en modern och minimalistisk elegans skapade Frida bland annat en våningstårta, ”Shuffle”, med bottnar av pistagejaconde och pistagecrisp, toppade med smultronbavaroais och smultron- och yoghurtpannacotta. Tårtan dekorerades med ett par coola hörlurar i socker. Sist i detta inlägg kan du se två stycken videoklipp. Det första klippet är från prisutdelningen samt en segerintervju. Det andra klippet är 20 minuter långt och där berättar Frida om hur hon skapar sin mästartårta.

14553176_1128880880494329_7739099440358621184_n
Foto: Frida Leijon

Juryns motivering löd: ”Med extrem precision i hantverket, mästerlig teknik och stor kreativitet skapades bakverk på en nivå som sällan skådats. Temat musik tolkades med en minimalistisk elegans som trots sin återhållsamhet stimulerade alla sinnen. Årets vinnare har med bestämdhet tryckt på fast forward, utan paus, för tävlingens utveckling”.

Fridas tävlingsbidrag

Praliner: Pralinen ”Pause” med smak av mandel- och karamelltryffel, mandelcrisp och svartvinbär. Pralinen ”Stop” med smak av vanilj och lime.

Tårta: ”Shuffle” med bottnar av pistagejaconde och pistagecrisp, toppade av smultronba- varoais och smultron- och youghurtpannacotta.

Eclair: ”Play” med smak av salt smörkola, citroncurd och citronverbenakräm.

Tarte: ”Rewind” med pistagejaconde, smultronbavaroais och yoghurtpannacotta.

collageeditedDet är branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer som utser Årets konditor och tävlingen arrangeras under Bak- & Chokladfestivalens två första dagar. I år bestod konditorernas fyra delmoment av: våningstårta, eclair, två olika praliner och ett hemligt bakverk.

Slutresultat
1. Frida Leijon, 30 år, Güntherska Hovkonditoriet (Uppsala)
2. Kajsa Nilsson, Yrkeshögskolan i Kristianstad
3. Rhian Shellshear, Bhoga Restaurang (Göteborg)
4. Ellinor Andersson, Smakrike Krog & Logi (Ljugarn)
4. Weilu Wang, Prince Philosopher (Stockholm)
(Ellinor och Weilu delade på fjärdeplatsen)

imageedit_27_2104884199
Från vänster: Kajsa Nilsson, Frida Leijon, Rhian Shellshear

imageedit_25_9320333193Årets konditor 2016, Frida Leijon. Foton: Sveriges bagare och konditorer.

Prisceremoni och intervju med Frida.

Häng med Johan Hedberg (Matgeek) bakom kulisserna där han möter Frida som förklarar hur hon skapar sin fantastiska vinnartårta. Jag tar av mig hatten och bugar för detta mästerverk, vilket otroligt hantverk.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.